Určice Cup 24.8.2008 – pohoda pokračuje

Igor Vlahovič


Ano přátelé. Je to úspěšně za námi. Určický pohár se chýlí ke konci a sedm borců se utkalo o trofeje na tomto závodě. Přišel i nový jezdec a to velmi šikovný. Další nadějná hvězdička kategorie micro. Počasí vyšlo výborně, ale na koupání to moc nebylo. Ale Pokorní se opět vody nebáli a kromě závodění se opět jako jediní koupali. Šikovná dvojka Martin (otec)) a Marek (syn).

Byly vytvořeny dvě skupiny. První skupina byla „slabší“ a ta druhá výkonově silnější. Ale tato volba se později potvrdila jako vhodná. Všichni si krásně zazávodili a bylo to v takto vytvořených skupinách vyrovnané a to velmi.

Rozjížďky skupina 2

Marek a Martin Pokorní, Martin Hrubý (nový nadějný jezdec přátelé). Oba Pokorní si nic nedarovali od začátku do konce. Otec Martin synovi ukazoval, že je trochu lepší a Martin najížděl s přehledem 26 kol za 6 minut jízdy. V poslední jízdě dokonce vylepšil nájezd na 27 kol. Nejlepší kolo Martina bylo v rozjížďce 11:35. Syn Marek se ho snažil držet za každou cenu. Najel v průměru 25 kol s nejlepším kolem 12:80. Martin Hrubý, který přijel na svůj premierový závod i s podporou obou rodičů, jel opravdu výborně. Začal na 23. kolech a v jízdách tréninku skončil na 24 kolech. Nej kolo měl 13:58. Myslím si, že dobrý výsledek na první 4 jízdy na ostro.

Finále skupina 2

Výše uvedení se kvalifikovali i do finále B. Jejich výkony tomu nasvědčovaly a čekal se litý boj. A taky to tak bylo. Marek Pokorný byl málem bez večeře, kdyby otec nevyhrál. Ale Martin Pokorný (otec) jel lépe a vyhrál dvě finálovky a zajistil si celkové první místo. Ve finále tlačen vlastním synem najel 29 kol. Marek ho jednou pokořil, ale nestačilo to. Ale i druhé místo pro Marka je taky výborné. Marek najel ve finále 27 kol. Rozdíl oproti rozjížďkám. A co Martin Hrubý ? Třetí místo? A co ? Super úspěch a když vezmu v úvahu počet 25. kol – což je zlepšení oproti tréninku… Nemám co dodat. Co jízda, to zlepšení. Poslední nedokončil, jelikož odešel motor. Trochu to našeho nováčka mrzelo. Ale díky podpoře rodičů a okolí se už nyní těší na další závod.

Rozjížďky skupina 1

Silnější a také velmi vyrovnaná skupina borců. Igor Vlahovič, Martin Skorupski, Martin Košťál a Tomáš Ovečka. Kdo z koho ? Všichni zlaté motory 180, baterie 5 článků a stejné převodové poměry po dohodě… Tak to bude fičák, ne ? A byl přátelé. Dvě jízdy vyhrál Igor a najel nejvíce 34 kol s best lapem 10:47. Ale hned za ním se na finále zařadil Martin Skorupski, který najel 33 kol s best lapem a nyní pozor – 10:20 !!! Martin Košťál se chybičkami připravil o lepší pozici na finále. Ale 3. místo na finále bylo zasloužené. S novou karoseriíí Mazda 6 s vlastním designem solidně skákal na nadjezdu. A nebyl sám. Najel 32 kol s best lapem 10:26. Sice poslední na finále A, ale výbornou jízdou se pyšnící Tomáš Ovečka. Počet kol za 5 minut 31 a best lap činil 10:23.

Finále skupina 1

Tady to bylo fakt vostrý. Nekecám, vopravdu. Všichni začali zbrojit a dohoda o převodovém poměru byla fuč. Baterie se nabíjely 3A a více, převodové poměry se začali hrotit z 42/19 na 42/23… Hrůza. Ale zato to byl závod jak má být. Igor vyhrál první jízdu. Bez chyby. Nebo spíše měl štestí. Ale hned druhou jízdu se mu chytla karoserie o kola a skončil třetí. Poslední jízdu mu došlo napětí ve vysílači a model se minutu před koncem časového limitu zastavil. Tomáš přitvrdil a první jízdu dojel hned za Igorem a druhou vyhrál. Kdyby nezkratoval regulátor XRAY 300R, tak by na tom byl lépe. Ale nenastoupil na poslední jízdu. Martin Skorupski měl evidentně nejrychlejší model. Vylosoval sakra dobrý motor. A tak byl jednou třetí a jednou druhý. Jedna jízda se škrtala. Stejného výsledku dosáhl i Martin Košťál a tak po skončení měli oba hoši stejný počet bodů. Martin Skorupski porazil Martina Košťála o necelé 3 sekundy. Oba byli v jednom kole. Krása. Technika selhala a někomu pomohla, někomu ne. Ale fair play jízda, kde nechybělo přetlačování v zatáčkách… Tak to je zážitek na dlouhou dobu. Alespoň pro mne osobně.

Měřící zařízení fungovalo bez problémů. Tímto veřejně děkuji panu Stodolovi a panu Kratochvílovi za poskytnutí softwaru a za možnost doladit jej pro naše účely. Nyní budeme jednat o zakoupení licence (doposud jsme jej mohli využívat zcela zdarma – díky pánové). Občerstvení od paní domu – na výbornou. Bazén opět využit, ne však na 100%. Myslím si, že za všchny účastníky mohu na závěr napsat, že se neděle 24.8.2008 vydařila nad očekávání dobře. Čeká nás ještě jeden závod v září a pak se bude rozhodovat o pokračování seriálu v roce 2009. Děkuji na závěr tímto firmě Matějka – koupelny za poskytnutí cen pro vítěze. Uvidíme se v září páni závodníci.