Horký XRAY Challenge Morava 22.6.2008 Blansko

Igor Vlahovič


Další bodíky do konečného pořadí si přijeli připsat závodníci kategorií Formule, Micro, Stock a Open. Jsme zhruba v polovině seriálu a tak zatím nervozita není na vzestupné úrovni. Ale s blížícím se koncem bude stoupat adrenalin hlavně na předních pozicích. Ale to až po dalším závodě. Nyní se pojďme podívat, jak to vypadalo na závodě, který proběhl 22.6.2008 v Blansku.

Formule 1

9 závodníků v této kategorii, to tu ještě nebylo. Kromě stabilně jezdících závodníků nastoupili i Groj Jirka a oba Melounové. Hned první dvě jízdy ukázaly, že Dolanský Miroslav má na to být první. Kolega z týmu Ríša Granát se zařadil hned za ním. Na třetím místě překvapivě Jirka Kunz. Ve formulích to občas vřelo. Nakonec vítězství do úspěšného konce dotáhl Mira Dolanský před druhým Milanem Peškou a třetím Radkem Flekem, kterému se v úporném vedru tolik nedařilo.

Stock

30 jezdců této prominentní kategorie bojovalo o 10 nejlepších míst. Zdenko Kunak ze Slovenska po prvních jízdách na čelní pozici. Za ním v těsném závěsu Radek Flek a třetí zatím domácí Pavel Magda. Velmi vyrovnaná skupina jezdců s nájezdem 22 kol. I Uher Filip dává 22 kol. Je u něj vidět také pokrok a pravidelné jízdy Globusu sklízí své ovoce. Nechal za sebou nyní i Toma Havláska. Zdenko Kunak jasně ukázal, že kategorie STOCK mu jde od ruky. Vyhrál s přehledem a jako jediný najel v této kategorii na dráze v Blansku 23 kol. Druhý zajel 22 kol Radek Flek, který v této kategorii podává stabilní výkon. Třetí do mariáše Milan Pokorný. Jezdí velmi dobře, ale dnes se musel spokojit s třetím místem. Na hezkém čtvrtém místě skončil domácí Pavel Magda, kterého obdivuji, že řídíl závod a ještě dobře jezdil. Další pořadí najdete na stránkách pořadatele tohoto závodu pana Martina Kořínka (RCX auta.cz).

Open

10 jezdců extra rychlých kol se utkalo také o 10 TOP ten. Bylo jich 10 a tak se nikdo nemusel stresovat, že se do pomyslné 10ky nej nedostane. Jirka Janoušek v první jízdě bojoval se Zdenko Kunakem. Ale zatím je Jirka první před Romanem Kořínkem a Zdenkem. Zde se dá očekávat litý boj o první pozici. Jednu jízdu Zdenko omylem nedokončil. Ztratil tak dobrou pozici do celkového umístění. Ale jen na chvíli. Jako jediný i v této kategorii dnes jel jako „VYVOLENÝ“. Najel 24 kol a ukázal všem záda. Mladý, talentovaný jezdec bez zábran. Jede opravdu velmi vyrovnaně. Druhý za ním s 23. koly Jirka Janoušek a do třetice všeho dobrého nestárnoucí Roman Kořínek. Na 4. pozici skončil Martin Bábovský z RC klubu Zlín. Moc hezké umístění Martine. Další pořadí najdete opět na stránkách pana Kořínka.

Micro

13 jezdců v této kategorii je velmi slušnou účastí. Zatímco minulou sezónu jezdilo průměrně 5 jezdců, nyní počet vzrostl na průměrných 10. Igor Vlahovič první jízdu vyhrál a najel 20 kol s dojezdem 6:00:054. Radek Skopal ztrácel 9 sekund, ale byl v jednom kole. Vít Parák s 2WD strojem najel prozatím 19 kol. Ale čekejme jisté zlepšení v průběhu závodu. Jeho otec Milan hned za ním. Pak již oba Pavlovcové. Další jízdy ukáží, kdo bude adeptem na první pozici v tomto závodě. Hned druhá jízda se naprosto skvěle vydařila Radkovi a najíždí 21 kol a odsouvá Igora na druhou pozici do dalších jízd. Ten měl problém s utrženým mechem a musel jet opatrně. Nová kola Igorovi prospěla. Třetí jízda těsně za Radkem. Celých 3,5 minuty cca 2 metry za ním. Pak nájezd na rovinku a nechtěnou náhodou Radek Igora vytlačil ze stopy. A zde se projevilo pravidlo – vyhrát, ale ne za každou cenu. Radek počkal na Igora a potom spolu v necelé vteřině dojeli společně do cíle s dojezdem 5:02/03 a nějaké ty drobné. Nej kolo držel Radek. Tuto jízdu vyhrál sice Igor, ale spíše vyhráli oba dva. Gesto, které Radek provedl je výrazem jeho čestného přístupu k jízdě. Polepšil si Vít Parák, který najel taky 20 kol. Ale na vedoucí jezdce ztrácel necelé kolo. I Tonda Hráček si nájezd vylepšil na 19 kol a v jedné setině dojel s Jirkou Pavlovcem. Čtvrtá jízda byla ve znamení dvou hrubých chyb v podání Igora. A tak i když Igor získal půl kola náskok, tak pak se propadl a Radka už nedojel. Radek dává 21 kol, Igor 20. Radek se po třetí jízdě ujímá opět vedení v celkovém pořadí. Tonda Hráček opět vylepšuje nájezd na 20 kol. Za ním pak Jirka Pavlovec a potom Vít, který měl opět potíže s adhezí. Pátá jízda se povedla opět Radkovi. Najel opět 21 kol a vylepšil nájezd. Igor sice vedl, ale Radek se i přes ztrátu na začátku dotáhnul na kontakt a potom měl Igor kontakt o kolo zpět jedoucím Víťou a bylo vymalováno. Tonda opět zajel 20 kol a za ním Jirka Pavlovec. Tonda pomalu aspiruje na 3 místo celkově. Poslední jízdu Igor nechtěl dát Radkovi zadarmo. Změnil převod ze 42/21 zpět na 42/17. Igor tuto jízdu vyhrál. Byl sice dvakrát mimo trať, ale vždy se z travnatého povrchu dostal svojí pomocí zpět. Radek se propadl dozadu startovního pole, ale postupně se prokousal zpět na druhé místo. Celkově tedy Radek Skopal první, druhý Igor a třetí překvapivě, ale zaslouženě Tonda Hráček. Vít skončil čtvrtý. Igor s Radkem měli stejný počet bodů, Radek však dokázal najet 21 kol a to nejen jednou. Gratulujeme ti pane. Tímto Radek poodskočil Vítu Parákovi a zároveň se přiblížil Igorovi. Ještě není zdaleka rozhodnuto o celkovém vítězi i když Igor má již 3 první místa. Radek prostě závod o závodu jede lépe.

Mokro a chladnější počasí vystřídalo úmorné horko. Další zatěžkávací zkouška pro všechny piloty. Některým počasí nevadilo, ale většina byla po závodě zcela KO. Snad na dalším závodě ve Svitavách bude příjemnější teplota. Vyhlášení výsledků tohoto závodu proběhne za 14 dní ve Svitavách. Pořadatel se omluvil pro rodinné důvody a bez něj není vyhlášení to pravé. Tak naviděnou přátelé.