XRAY Challenge Morava 25.5.2008 Svitavy

Igor Vlahovič


Než jsem napočítal do 3., byl před námi již třetí závod Xray Challenge Morava 2008. Tentokráte nás přivítala dráha ve Svitavách, kterou pro nás připravil RC klub Svitavy pod vedením Martina Zváry. Jedná se o dráhu dlouhou a širokou. Kategorie Formule, STOCK a OPEN se jely celý okruh, kateogrie MICRO jela zkrácenou variantu po dohodě všech účastníků. Sešel se celkem menší počet jezdců, ale na kvalitě a průběhu závodu to nic neubralo.

Od tohoto článku se nyní vždy zmíním o výsledcích i z ostatních kategorií, protože to na MASTERS chybí a níže to doplním fotostřípky. Snad to jezdci kategorií OPEN, STOCK a F1 přivítají. Naplno se ale věnuji kategorii MICRO, o které se více rozepíši, jak je mým zvykem.

FORMULE 1 – Radek Flek z RC klubu Blansko opět dokázal svoje kvality, a to nejen v této kategorii. I STOCK mu sedl do rukou. Hned za ním se usadil Milan Peška z klubu STS Chvojkovice Brod a jako třetí na bedně skončil Ríša Granát. Jezdci na 2. a 3. místě používají ve svém voze střídavý systém.

STOCK – nejvcíce obsazená skupina. Hodně vyrovnaná v mnoha směrech. Pokroky dělají snad všichni jezdci. Ale pomalu vzhůru a nenápadně stoupá slovenský jezdec Zdenko Kunak, který si mohl po závodě stoupnout na stupeň nejvyšší. Milan Pokorný jede svoje každý závod a drží se Zdena celkem úspěšně. Skončil druhý v tomto souboji. Místo třetí obsadil Radek Flek. Dva poháry za jeden den Radku, gratulujeme. Ale i Tomáš Havlásek se dostal do TOP 10, tak jako Pavel Magda, Dušan Vintr a další borci STOCK kategorie.

OPEN – mimo pneu vše dovoleno. Tedy ne LiPO články, alespoň zatím. Jirka Janoušek tentokráte na bednu pomýšlet nemohl. Ale všem ukázal záda v tomto závodě Roman Kořínek, který i ve 40. letech drží krok s omladinou tohoto pole. Adam Dubák skončil druhý a na třetím pak opět vycházející hvězdička Slovenska Zdenko Kunak. Celý klub STS Chvojkovice také skončil v TOP 10. Příště si všichni něco dováží do svého modelu.

A co nyní vážení ? Ano, jdeme na kategorii MICRO. 14 jezdců v této kategorii není vůbec ostudou. Je vidět, že kategorie se dostává do středu zájmu. A to je dobře. Sešli se závodníci zvučných jmen, (včetně mého :-)). Všichni jezdí dobře, ale prvních cca 5 jezdců je opravdouvým skvostem těchto závodů. Co do rozmanitosti techniky, tak jezdeckého umu. Pokud cca 5 jezdců přijede v jednom kole v cca 5 sekundách, tak k tomu není co dodat.

1. Radek Skopal – pojďme se podívat na jeho vzestup. 6 let se úporně snažil a jezdil a jezdil. Občas se ocitl na bedýnce, ale na prestižním seriálu tohoto typu nikoliv. Plácal se v druhé polovině startovního pole. Ale již v zimě se projevilo zlepšení. Na konci zimní sezony 2007/2008 v seriálu Březí / Lužice začal všem ukazovat, že jeho léta dřiny konečně přináší úspěchy. A přišly Určice – zkušební závod a opět ukázal všem, že se na něj nemůže zapomínat. Potom pár treninků u Globusu na asfaltu, hodiny ladění a už nejde o vzestup, ale o mnohem něco jiného. Zatímco v Blansku se ještě seznamoval a otrkával, v Prostějově jasně ukázal, že na to má. Ale nešlo o náhodu. I na tomto závodě nenechal nic náhodě a ano přátelé, závod dotáhl do vítězného konce. Já ti osobně gratuluji Radku. Tři jízdy po sobě vyhrál, dlouhou dobu držel BEST LAP a stabilně najížděl 22 kol, což byl nadstandart na této dráze. Jezdí podovozek XRAY M18 PRO ve vlastní úpravě.

2. Igor Vlahovič – tedy já osobně… Zpočátku jsem se potýkal s problémy. Zvykal jsem si na nový regulátor TEKIN, zkoušel jeho parametry až jsem skončil u nejpomalejšího režimu plynu a nulového časování motoru. Na toto jsem přišel až ve čtvrté jízdě. Až ta dopadla dle mých představ. I baterie DESIRE-POWER 15C konečně našly umístění v modelu a kapacity 850 a 900 mAh bohatě stačí na závod. Díky Láďovi Mlčákovi, který v průběhu závodu skládal svůj nový XRAY M18 PRO, jsem jinak poskládal elektroniku a úspěch se dostavil v podobě dvou 1. míst po sobě jdoucích jízd. Ze 4. místa jsem se prokousával až do popředí startovního pole, ale na Radka to prostě nestačilo.

3. Vít Parák – jezdí 2WD a pořád velmi dobře. Nechápu, jak dokáže krotit střídavý motor ve svém modelu. Pravda, trvá mu delší dobu, než najde vhodné nastavení a obutí. Ale vždy zapne v druhé polovině závodu druhou rychlost a férovým způsobem znepříjemňuje situaci ostatním skvěle jedoucím jezdcům. Ale dnes podal opět vyrovnaný výkon a třetí místo je mu odměnou. Ale i u něj si pamatuji, že začínal od nuly a postupně se vyjezdil do podoby jezdce, jakým je nyní.

Těsně pod stupněm vítězů se zastavil Lukáš Diblík (2WD). Ale držel BETS LAP závodu a tak i to je dobrá vizitka tohoto kouzelníka dvoukolek. Laďa jel nejprve 2WD, potom i nově sestavený podovzek XRAY. Ale ten ještě musí poladit. V první desítce skončili i Milan Parák, Jirka Pavlovec, Vomlel Vladimír a i jeho syn. Taky úspěch těchto jezdců z Polné u Jihlavy.

Pan Hrnčíř – tento pán v pokročilém věku jezdí pořád a kategorii OLD STAR rozhodně nedělá ostudu. Jezdí vyrovnaně, což ukázal i v Určicích na malé trati. I na závodech XRAY Challenge Morava nejede jinak. Sice se nehoní za první příčkou, jede pomaleji, ale má přehled. Dříve jsem s ním měl občas kolize, nyní o něm ve své skupině ani nevím. Všechnu čest skládám tomuto pilotovi. A ostatní mi určitě potvrdí můj názor…

Takže dnes jsem rozebral trochu jinak jízdy a celkové pořadí. Snad se vám to líbilo a nyní už se podívejte na fotoreportáž z celého závodu. Už nyní se těším na další závod, který se pojede v Blansku a opačným směrem. Pro mne i ostatní myslím si příjemná změna.