HIT 2007 – 8.9.2007

Igor Vlahovič


O tom, zda pojedu na závod do Otrokovic dne 8. 9. 2007 se vedla na dovolené na Vysočině s manželkou dlouhá diskuse. Už tím, že jsem se přihlásil v týdnu jsem jen přifoukl vítr do ohně. Měl jsem na závod zapomenout, když jsem na dovolené, že je to opravdová úchylka (snad na léčení 🙂 ) a proč na ten závod tak chci jet… Tak jsem vysvětloval, že mám nový podvozek a že bych ho ještě rád vyzkoušel, než jej dám na zimní spánek (jezdím v zimě 1/18). Nakonec jsem dostal povolení a já byl štěstím bez sebe. Mám opravdu tolerantní manželku. Ale teď byl druhý problém. Těžce vybojovaná účast na závodě, ale co počasí? Tak jsem na mobilu proserfoval 4 MB dat, jen abych se dozvěděl, jak asi bude. Nakonec jsem v sobotu ráno ještě řešil, zda jet MČR v Brně, nebo riskovat jízdu do Otrokovic. Ale nakonec jsem se tam s Jirkou Všetičkou vydal a nelitovali jsme toho ani jeden. Jinak se omlouvám za dlouhou předehru tohoto článku, ale pro mě to bylo velice důležité se s vámi milí čtenáři podělit o nelehký boj… Tak a teď už raději k závodu ne?

Účast na závodě byla mnohem menší, než je zvykem. Ale dalo se to očekávat: počasí nejisté, někteří ještě na dovolené atp. Takže nakonec celkem 12 jezdců v kategorii Stock a 11 jezdců v kategorii OPEN. Ale i tak se dal očekávat opět fair play souboj o první místa na bedně a hlavně: boj o skoro poslední bodíky do celkového pořadí. Při příjezdu na dráhu bylo ještě mokro a dráha velmi pomalu osychala. Takže první rozjížďka byla ještě na mokru. Spíše zrádném mokru: někde už bylo sucho, ale byla místa, kde to i s Migem uklouzlo. Třeba mně se to stalo několikrát. Takže ke skupinám: jinak formule se nejely pro malý zájem.

STOCK
Tentokráte chyběl velmi dobrý jezdec, který mi to v minulém závodě vůbec neulehčoval: Honza Matyáš. Ale i Jirka Všetička, Mirra Křížek (nyní s TRF 415 MSX, popřípadě MSX Marc Reinhard Edition), Leoš Zádrapa, Luboš Topolánek a další jezdci se na startu Stock objevili a hodlali mi zatápět. Halvně na Mirru Křížka jsem byl zvědav. Rozjížďku první vyhrál borec na mokré povrchy Jirka Všetička s 21 koly a nájezdem 00.14. Se stejným počtem kol jsem dojel se ztrátou já a Mirra. Ostatní pokulhávali. Druhá rozjížďka již probíhala na skoro suché dráze a ejhle: vyhrál jsem já s 24. koly a nájezdem 10.85. Jirka a Mirra a Leoš 23 kol. Takže jsem nakonec měl opět TQ na startu a to má pořád jednu výhodu: doposud jsem nemusel šáhnout na čip 🙂

Finále bylo v mojí režii a mou snahou bylo najet 25 kol. Což se minule nepodařilo. Držet se mě snažil hlavně Jirka Všetička, ale občas ještě chybuje a to ho stojí metříky potřebné k udržení stopy. A nejat 25 kol v Otrokovicích znamená jet profesorskou stopu od začátku do konce jízdy – tedy celých 6 minut. Nicméně si to Jirka řádně rozdával s Mirrou, kteří bojují o celkové druhé místo v celkovém pořadí. Lubošovi Topolánkovi to jelo pomaleji oproti mně a měl jsem s ním i kolizi. Leošovi Zádrapovi zase chyběly setinky k pokoření 24 kol. Ne a ne to tam dát… Já jezdil pravidelně 24 kol s dojezdy okolo 2.26, 1.50 atp. Až ve čtvrté jízdě jsem dal kol 25 s dojezdem 13.64. Nejrychlejší kolo okruhu jsem měl já a to za 14.55. Dobře jela nová T2 007… Po startu jsem vždy všem ujel, protože si vyřizovali účty v první zatáčce u časomíry. A pak už jsem občas slyšel lexan na asfaltu. I já jsem měl hezký výlet do travičky, což mě stálo v poslední finálovce najetí 25 kol. Nakonec pořadí na bedně po vysilujícím souboji mezi Jirkou a Mirrou:

Igor Vlahovič     XRAY T2 007
Jiří Všetička     XRAY T2R
Miroslav Křížek   Tamiya TRF 415 MSX

OPEN
Obhajovatel prvních míst Petr Novotný, Martin Bábovský, který mu zkouší šlapat na paty, Zdeněk Šafář jun., Martin Bábovský jun., Jakub Černý a další jezdci této kategorie byli připraveni bojovat o první místa. Pozor: Karel Neudek testoval Robitronic Avid !!! Ale na pocit z jízdy se ho ještě musím optat. Jestli jsem dobře četl výsledky, tak Petr Novotný vyhrál všechny finálové jízdy a startoval s TQ po rozjížďkách. Za ním Martin Bábovský vedl boj se Zdeňkem Šafářem. Petr najížděl 22 kol s nej kolem 13.19. Ale i Martin se Zdeňkem najeli také 22 kol, ale ne pravidelně. Ale i tak krásný souboj. 22 kol dal i Mirra Dolanský, ostatní jezdci měli průměr 21 kol. Ale jinak finále byla vyrovnaná a s minimálním počtem kolizí. Prostě bylo se na co dívat. Točil jsem jednu jízdu i na mobilní telefon, ale ta kvalita… Celkové pořadí na bedně tedy:

Petr Novotný       XRAY T2R
Martin Bábovský    XRAY T2 007
Miroslav Dolanský  XRAY T2 007

Jinak celý den počasí přálo, bufet s vynikajícím guláškem za pár korun. Dobrá atmosféra celý den. Fotil jsem na mobil, ale kvalita fotek ujde. Najdete je na MASTERS jako vždycky. 29. 9. 2007 se jede poslední závod o poslední body. Do tohoto já už zasahovat nebudu, leč budu na důležité svatbě. Ale boj to bude drsný, ale zase určitě zajímavý. Tak budu držet palce všem, kteří budou na tomto závodě bojovat.