HIT 2007 – 4.8.2007

Igor Vlahovič


Předem se omlouvám všem pravidelným čtenářům mých článků za opožděné vydání tohoto, ale dovolenkoval jsem se v překrásné přírodě Jeseníků a na takové samotě, že jsem byl rád, že jsem tam měl vůbec signál na mobilní telefon. Nicméně, jak se říká… pozdě, ale přece.

Takže v sobotu 4. 8. 2007 se konal další ze závodů na Otrokovické dráze. O skvělém bufetu, připravené dráze a celkové úrovni závodu se již zmiňovat nebudu, protože je to vždy perfektně zvládnuto. A co se zavedl nový systém časového rozvrhu, je to ještě lepší. Při dvou rozjížďkách a pěti finálových jízdách se končilo kolem půl paté, což je vynikající čas. Počasí bylo po celý den příjemné, takže ani technika a jezdci netrpěli horkem. Ale klub připravil změnu v podobě odměn na prvních pozicích. A to šekem klubu ( hodnota = první místo: desetinásobek počtu účastníků v dané kategorii. Další místa potom přiměřeně odstupňována). Tyto vyhrané „peníze“ se mohou použít na úhradu startovného, na občerstvení v bufetu či na nákup dílů od Miri Dolanského. Zajímavá a příjemná motivace pro všechny jezdce. Takže například v naší kategorii se vítěz mohl radovat ze 190 Kč… Naštěstí se tato změna vůbec neprojevila na fair play průběhu celého závodu, takže ze strany klubu si myslím výborný tah kupředu. A teď již k závodům samotným, na které jste jistě zvědaví…

Formule nebo spíše placky:
5 jezdců, mezi nimi i Leoš Zádrapa, který je zde nováčkem. Stíhal dvě kategorie zaráz a to se podepsalo na jeho výsledcích. Jinak složení jezdců bylo podobné jako jindy: Milan Peška, Mira Dolanský, Richard Granát a Jiří Kunz. Finále bylo soubojem mezi Ríšou, Milanem a Mirou. Nakonec se s náskokem jednoho kola na místě nejvyšším umístil Mira, na druhém místě Milan a na třetím místě se stejným počtem kol Ríša. Takže velmi vyrovnané výsledky. Nově startující Leoš skončil na pátém místě před Jirkou Kunzem.

Open neboli otevřená kategorie:
12 jezdců, samá nestárnoucí esa v oboru. Na 90% všichni střídavé motory a rychlá jízda i na tak poměrně malé dráze. Souboj se dal očekávat mezi Jakubem Černým, Martinem Bábovským a Zdeňkem Šafářem jun. TQ na startu sice získal Jakub, ale hned za ním stál Martin Bábovský. Litý boj až do konce však probíhal mezi Martinem a Jakubem. I poslední finále rozhodovalo o konečném pořadí. Nakonec vyhrál Martin s pětivteřinovým náskokem před Jakubem se stejným počtem kol. Třetí pak Mira Dolanský. Zdeňek do bojů nezasáhl vůbec a to pro technické potíže. Ani Milan Peška nijak neohrozil první pozice. Krásná bramborová medaile patřila Jakubu Víchovi. Rekreačně vzal do svých rukou Karel Neudek. Ale ten to bere asi takto vždy, hlavně, že závody mají šťávu – je to předseda klubu a na něm stojí velká část odpovědnosti.

Stock neboli souboj Migů 500:
Já jsem si v rozjížďkách opět vyjel TQ na startu. Už po několikáté v řadě. Výhodu to má v tom, že jako jezdec této kategorie si nemusím vůbec měnit nastavení čipu. Pořád mám jedničku 🙂 Ale hned za mě se seřadili Jan Matyáš, Jirka Všetička, Luboš Topolánek a další výborní jezdci této kategorie. Jen Vlasta Handl musel pokračovat až v druhé skupině, protože v rozjížďkách se mu nevedlo. Ale v první osmičce byl tentokráte Petr Marčík a sliboval, jak mi to natře. Ale startovat z posledního místa a ohrozit první jezdící je velká výzva. První dvě jízdy jsem měl pod taktovkou já a najel 24 kol. Do 25 kol scházelo několik málo vteřin. Ale ve třetí jízdě se náhle vzpamatoval Jan Matyáš a začal tvrdě útočit na moji pozici. Dojezd já 24 kol (čas 3.69) a Honza 24 kol (čas 4.07). Po celou dobu jízdy čistý a pohledný souboj. Na třetím místě jezdil pravidelně Jirka Všetička. Ten ztrácel díky chybičkám. Čtvrté finále opět Honza tlačil až mě předjel a porazil mě s těmito výsledky: 24kol (čas 3.73) a já 24 kol (čas 5.62). Poslední finále mohlo ještě uzmout moje výsadní postavení v závodě. Opět se mu povedlo zvítězit a to s 24. koly a s náskokem cca 5. vteřin. Jirka Všetička se vždy statečně držel, ale drobné chybičky mu bránili v útoku na nás dva. Nakonec jsem vyhrál kategorii já, ale s náskokem pouhých 2,2 vteřiny. Ale druhý Honza 72 kol a třetí Jirka taktéž 72 kol najeto celkem. Čtvrtý Petr Marčík s nájezdem 69. kol. Až do desátého místa měli všichni jezdci najeto 69 kol, což vypovídá o vyrovnanosti v této kategorii. Tento závod byl z mého hlediska jeden z nejlepších. Na podrobné výsledky se budete moci podívat na stránkách Rc klubu . Na podrobné výsledky se budete moci podívat na stránkách Rc klubu Zlín.

Vyhlášení bylo ihned po skončení poslední jízdy a kromě šeků vítězové obdrželi i věcné ceny v podobě pivečka v plechovce, lahvinku Coca Coly a za první místo láhev šampusu… Co dodat. Já myslím, že za všechny účastníky mohu říci: výborný zážitek z celého závodního dne.