HIT 2007 – 19.5.2007

Igor Vlahovič


19.5.2007 se do třetice všeho dobrého konal první závod se seriálu HIT 2007 na otrokovické dráze. Dva termíny (jeden hlavní a druhý náhradní) se nekonaly kvůli nepřízni počasí. Ale nyní bylo azuro a očekávalo se i velké teplo. Takže z Brna jsem vyrazili ve dvou skupinách: vůz číslo 1 já, Tomáš Havlásek a Jirka Zeman a ve voze číslo 2 Jiří Všetička a Luboš Topolánek. Všichni nažhavení na první závod tohoto seriálu. Kategorie OPEN, Stock společně s 2WD a F1. Jezdců se sešel hojný počet, nejvíce v kategorii Stock – 27. Open pak 11 jezdců, F1 5 jezdců. Hojná účast na první závod.

Pravidla zůstala stejná z minulého roku. Dvě kvalifikační rozjížďky a pak čtyři finálové jízdy. Ovšem už se nemíchali jezdci z jednotlivých kategorií, ale finále se jelo po daných kategoriích. Tedy A, B, C atd. Ale bylo jedno, zda jste jeli v B finále. Hlavní bylo, kolik kol a jaký dojezdový čas jste dokázali najet. Takže i lidé z B finále mohli být celkově první.

Rozjížďky proběhly v klidu. Já odjel pouze jednu a naštěstí se mi povedlo najet 24 kol. Takže na druhou už jsem nenastoupil kvůli roztrženému řemínku. A tak si to v druhé jízdě jezdci rozdávali o TQ na A finále a byl to boj tuhý. V rozjížďkách dalo najevo mnoho jezdců, že boj ve finálových jízdách o první místo bude opravdu cool.

Nakonec pořadí na startu pro finále Stock A bylo první tři místa Igor Vlahovič, Leoš Zádrapa a Vilám Gabriel. Pro B finále Mira Křížek, Libor Vondráček a Luboš Topolánek. C finále: Tomáš Havlásek, Ludvík Kurečka a Daniel Štuler. Pro D finále pak Jan Matyáš, Roman Štalmach a Martin Bábovský jun.

Pořadí na startu pro finále OPEN A bylo Petr Novotný, Martin Bábovský, Zdeněk Šafář jun. a pro B finále Jakub Černý, Milan Peška a Zdeněk Zikmund

Pro F1 pak Miroslav Dolanský, Milan Peška a Richard Granát.

Finále probíhala následujícím způsobem:

STOCK A
Zde byl obrovský boj o druhé a další místo. Já vyhrál všechna 4 finále, ale tlačil na mne Jan Snášel. Musel jsem experimentovat a z převodu 6:16 jít na převod 5:48 a moje baterie trápit 10A. Ale jelo to hodně jinak, by’t v půli to vždy osláblo. Ale Jirka Všetička, Leoš, Jan a další bojovali statečně až do poslední jízdy. Nad skupinou vyzařoval výkon Jana Snášela, který vždy dojel jako druhý. Ale najet 24 kol byl občas problém. Musela se jet opravdu velmi čistá stopa. Zde to dokázal Jan a já.

STOCK B
Mira Křížek dělal zbytečné chyby a ty ho stály celkové druhé místo v kategorii. 24 kol najel pouze jednou a ještě k tomu rozhodoval dojezdový čas. Libor Vondráček se svým Lotusem Elise bojoval jako lev a přitom v přestávce popíjel pívečko. Mohl si to dovolit, protože s Petrem Marčíkem dojeli na závody rykšou.

STOCK C
Zde kraloval mezi slabšími jezdci Havlásek Tomáš. Pro něj to byl první závod na asfaltu s 1/10.

STOCK D
Krásné souboje mezi Honzem Matyášem a Romanem Štalmachem.

OPEN A
Hned první jízdu ukázal Zdeněk Šafář, že umí jezdit čistě a klidně. Vyhrál první jízdu. Pak už dojížděl na dalších místech. Boj proběhl mezi Petrem Novotným a Martinem Bábovským. V podstatě tito tři jezdci kralovali startovnímu poli. Petrovi se podařil zavařit ložisko a utavit přední domeček z plastu. Ach ty stříďáky…

OPEN B
Souboj Jakub Černý, Milan Peška. Nádhera. I ostatní se snažili tyto dva jezdce potrápit. Jel zde i Karel Neudek. Ale spíše rekreační jízdu.

F1
Vyhrál Míra Dolanský před Richardem Granátem se kterým skvěle bojoval o každý metr dráhy. Třetí Milan Peška.

Ještě jsem zapomněl, že před finálovými jízdami proběhlo vyhlášení zimní sezóny 2006/2007. A bylo to skvěle pojato. Na závěr závodu vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií a předání hezkých cen. Všichni byly spokojeni si myslím. Už se těším na další závod.