Mini Car Club ČSFR

Antonín Hráček


Už po několikáté se pokouším RC automodeláře informovat o správném datu vzniku samostatné organizace RC aut. Současný předseda RC aut, přes mé upozornění na mylné uvedení data vzniku RC ACR, vůbec nereaguje. V poslední zprávě z Valné hromady z 12. 2. 2023 dokonce opět uvádí vznik RC autoklubu na rok 1973 (?) a těchto 50 let hodlá OSLAVIT po závěrečném závodě v tomto roce.

V roce 1973 vznikla evropská organizace pro RC auta EFRA. Sdružovala šest států. NSR, Itálii, Jugoslávii, Holandsko, Francii a Švýcarsko. U nás se v tomto roce uspořádalo

I. Mistrovství ČSR v Praze a II. ročník Mistrovství ČSSR v Kolíně

I.ročník Mistrovství ČSSR v RC autech se uskutečnil 25. a 26. 6. 1972 v Košicích.

My, RC automodeláři, jsme v těchto letech byli sdruženi spolu s dráhovými SRC v modelářském svazu, jako jedna z jejich sekcí. O nějaké samostatnosti se tenkrát ani neuvažovalo.

V prosinci 1989 jsme, spolu s Jardou Červenkou, dostali nápad, osamostatnit se od modelářů a vytvořit samostatný klub. Nazvali jsme se přípravným výborem Československého RC autoklubu. Jarda stvořil Prohlášení přípravného výboru a rozeslal ho na asi 5O klubů v celé ČSSR.

A 6.ledna 1990 s e v Městečku n.S. sešlo 22 zástupců z jednotlivých klubů – plus dalších deset telefonicky, písemně, a odsouhlasilo vytvoření samostatného RC autoklubu s názvem RC-MCC ČSFR. Po rozdělení republiky v roce 1993 se název změnil na současný RCAČR.

Takže oslavovat jsme mohli 6. ledna, ale bylo by to „pouze“ 33 let od vzniku.

V sobotu 22.4. , na závodech v Otrokovicích, jsem Petru Novotnému předal první – amatérský – výtisk „Historie automodelářství“. V případě zájmu Vám ho Petr zapůjčí.