DJI Avata tlumící gumička STORY

Igor Vlahovič


Při posledním letu mi praskla vrtule a DJI Avata udělala pěkné kotrmelce v trávě. Už vím, že Avata je poměrně odolná. Takže dronu nic nebylo. Ale po nárazu vypadl na jedné straně gumový tlumič (dále jen gumička), která je mezi rámem dronu a držákem kamery. Díky tomu je obraz bez vlnění. Uchycení kompletně pohlcuje vibrace. Pokud však ze třech uchycení jedno není funkční, obraz se vlní.

Zjištění, že mi vypadla pouze gumička, mě naprosto uklidnilo. Řešení je přece jasné. Nasadit gumičku zpět na své místo. Venku jsem to vzdal, protože jsem měl zkřehlé prsty a samotná gumička je malinká a je potřeba ji nasadit do poměrně malého otvoru.

Doma jsem se snažil gumičku nasadit způsobem, jakým jsem to vždy dělal u větších dronů. Ale v případě DJI Avata…. Malá gumička, malý otvor a navíc velmi špatný přístup. Zkoušel jsem několik způsobů včetně pinzety apod. Měl jsem obavy, aby gumička vydržela a nepřetrhla se nakonec. To se ale nakonec po dost minutách snažení stalo. U této činnosti jsem byl hodně vytočený s myšlenkou, že jsem absolutní poleno.

Ale říkal jsem si: koupím si náhradní sadu gumiček a budu se učit. Nebo to dám někomu na výměnu, pokud na to prostě nemám. Tušil jsem, že jako náhradní díl to bude cenově přemrštěné, ale když to bude vyměněno, budu rád a mohu létat dále.  Ale to jsem ještě netušil, co mě čeká.

Gumička jako náhradní díl

První krok směřoval na internet a začal jsem hledat, kde bych si tuhle maličkou blbůstku zakoupil. Ovšem na DJI Avata nikde nic nebylo k nalezení. Pouze na ebay mi kolega našel gumičky, které byly avizované pro Avatu. Ale jednak stály 3 kusy cca 26 USD, ale zaslání do ČR nebylo možné. Na internetu najdete tlumící gumičky na ostatní drony DJI včetně DJI Mini 2. Ale to tam logicky nepasuje.

Takže jsem hledání dílu vzdal. To mě docela rozčarovalo, ale tak nějak nepřekvapilo. Ovšem s vědomím, že je to v podstatě spotřební materiál. Vždyť prasknout to může při pádu kdykoliv, může ta gumička steřet apod. Prostě ji nemusím poškodit jen já svoji nešikovností při nasazování.  Tak by měla být k dispozici jako náhradní díl.

Výměna v servisním středisku

Dalším krokem bylo kontaktování pozáručního servisu drondoktor. Předpokládal jsem, že tam Avatu pošlu, gumička mi bude vyměněna. Já zaplatím cenu za díl, práci, dopravu a věc bude vyřešena. Ovšem zjištění bylo velmi překvapující. Teď musím pochválit přístup společnosti, protože se mi věnovali i v neděli odpoledne. A podotýkám, že řešení, které mi nabídli, bylo chybou na straně DJI, nikoliv servisu. Bylo mi totiž sděleno, že gumičku na Avatu jako díl nemají, protože DJI to jako díl nedodává. Jedinou možností je výměna celé Avaty za poplatek cca 3000 Kč. Ano čtete správně. Avata s poškozenou gumičkou se odešle do pobočky DJI v Evropě (Maďarsko) a zpět dojde komplet Avata. Na jednu stranu proč nemít „asi“ novější dron za 3000 Kč a létat dále. Ale na druhé straně tlumící gumička v hodnotě 3000 Kč… To je trochu mimo realitu. Tohle už si vyžádalo sklenku vína. Abych to vstřebal. Opět ale podotýkám: drondoktor má svázané ruce a tohle bylo jediné řešení v současné době. Chyba je pouze na straně výrobce, že není schopen takovou základní věc, která se může běžně opotřebovat zajistit jako náhradní díl.

Reklamace

Uvažovat o reklamaci prsknuté gumičky v záruční době mi připadlo jako dobrý vtip. To jsem ihned zavrhl.

DJI Care

I kdybych měl tu pojistku. Přece ji nebudu uplatňovat u takové drobné závady, kterou lze velmi jednoduše vyřešit. Pokud by byl díly normálně k dispozici. Když už jsou na Avatu vrtule, rámy. Proč ne gumička za „pár haléřů“?

Smartwear

Dalším krokem byl telefonát se společností Smartewar. Ochotně mi vyšli vstříc a dohodli jsme se, že pošlou dotaz do DJI. Zda by nebylo možné objednat tento díl samostatně. Teď neřeším konečnou cenu. Uvidím, jakou odpověď přímo z DJI dostanou.

Řešení made in Czech Republic

Chtěl jsem létat dále. Takže jsem začal přemýšlet, jak tuto situaci vyřešit. A kolega mi vnukl myšlenku použití obyčejné gumičky do vlasů. U další sklenky vína jsem začal modelařit.

Vzal jsem gumičku, rozstřihl ji. Na jednom konci jsem udělal suk a gumičku prostrčil držákem kamery. Potom jsem použil širší originální gumičku, kterou jsem navlékl na prostrčenou gumičku. Potom následoval další suk a provléknutí rámem dronu. Na závěr bylo potřeba udělat závěrečný suk, aby to celé drželo pohromadě, pružilo to.  Na pohled ne moc pěkné řešení po vizuální stránce, ale jinak zcela funkční.  Protože po vzletu a poletování doma… světe div se… žádné vlnění v obraze.

""

Měl jsem pocit s dobře vykonané práce a plusem je, že to kdykoliv mohu znova takto opravit. Pokud by se například povolil suk. Ale to se zřejmě nestane. Takto jsem našel řešení za pár haléřů a mohu pokračovat v poletování. Možná by se dalo najít i další řešení. Ale když už to funguje? Mezi tím počkám na informaci od společnost Smartwear. Pokud by se podařilo nakonec originální tlumící gumičky sehnat, pokusím se sám o výměnu. Když budu stále poleno, nechám to na servisním středisku drondoktor, kde jsou opravdu šikovní a rychlí. Rád za tu službu zaplatím.

DJI Avata je výborný dron. Je odolný, funguje výborně a dají se s ním natočit úžasné záběry. Ale k úplné dokonalosti chybí pozáruční servisní možnosti v rozumné cenové relaci.

AKTUALIZACE: společnost smartwear dokázala objednat tlumící gumičky pro gimbal DJI Avata. Za to jí patří velké poděkování.