X²-AIR 5.8 MK II test směrových antén

Igor Vlahovič


Pro FPV létání je důležitá spolehlivost přenosu jak řídícího signálu, tak i toho obrazového. Do současné doby jsem na mých DJI FPV Goggles V2 používal Iflight HD CrystalPatch, který se skládal ze dvou všesměrových antén a dvou směrových. Ty směrové zajišťují stabilní obraz kolem mě a pak jsou důležité ty směrové. Ty zajišťují obraz na dlouhé vzdálenosti a také umožňují průlety hustým lesem nebo budovami.

Směrová anténa od Iflight má zisk 9db. Což dostačuje na poměrně slušné vzdálenosti 10km+ a dokážu díky tomu vletět do lesa až do hloubky 250m. Záleží samozřejmě na video vysílači, jeho výkonu a na typu použitých antén.

Když jsem létal DJI Air Unit, kde jsem použil antény FoxeerLillipop 4 Plus MMCX 90° LHCP, spojení obrazu při výkonu 1200mW bylo více jak 10km. A stačilo k tomu mít na brýlích zmíněný Iflight HD Patch se směrovou anténou o zisku 9db.

Nyní používám DJI O3 Air Unit. Zde by měl být maximální výkon 700mW. To stejné je i na DJI Avata. V kombinaci s Iflight HD Patch jsem schopen letět na vzdálenost 4km a je tam stále rezerva.  Jak u O3 AU na letadle, tak u DJI Avata.

Nyní se na trhu dají koupit směrové antény s větším ziskem. A to GEPRC Triple FeedPatchArray 14db https://www.rotorama.cz/anteny/geprc-triple-feed-patch-arraya a X²-AIR 5.8 MK II set  13dbhttps://www.6sfull.cz/x-air-5-8-mk-ii-set-pro-dji-fpv–par-/. Větší zisk u antény znamená lepší citlivost a kvalitnější příjem signálu. Záleží však na anténách na vysílači. Já jsem se rozhodl tyto dva typy antén vyzkoušet v Long Range a byl jsem velmi pozitivně překvapen.

Testy jsem prováděl s DJI Avata a dospěl jsem k tomuto výsledku:

Iflight HD Patch 9db – zde jsem na vzdálenost 3km měl datový tok 34Mbps a po otočce směr HP klesl přenos na cca 12Mbps. Obraz byl stabilní, ale není dobré letět na 4 – 5Mbps, protože Ocussync 3.0+ sice běží i na tomto datovém toku, ale proč riskovat.  Jinak anténa je součástí přední části brýlí a je 100% skladná.

GEPRC Triple FeedPatchArray 14db – tyto antény jsou velké placaté talíře o velikosti CD. Takže je na hlavě určitě ucítíte. Mají však jednu výhodu. Lze je použít jak pro digitál, tak i pro analog. 14db zisk je znát, protože na 3km vzdálenosti byl datový tok 45Mbps. A po otočce to kleslo na průměrných 29Mbps.

X²-AIR 5.8 MK II – zde jsem se dostal na datový tok 40Mbps, po otočce to drželo tok 28Mbps. Což není vůbec špatný výsledek.

Použitím obou typů jsem dostal vyšší datový tok na větší vzdálenosti, co že je pro Long Range potřeba.

U DJI Avata je potřeba počítat s poklesem datového toku při otočce o 180°směrem k místu startu. Antény jsou umístěny na boku koptéry, takže by se dalo předpokládat, že by měla být úroveň toku na stejné úrovni.