Kterou řadu DJI Mini zvolit?

Igor Vlahovič


Často se setkávám s dotazem:  „Jaký dron řady Mini od DJI si mám koupit?“. Vyplatí se připlatit a pořídit nový DJI Mini 3 Pro s DJI RC ovladačem s displayem, a nebo vzít bazarový DJI Mavic Mini? A tady je to vždy na delší vysvětlování. Protože před koupí si člověk musí uvědomit, k čemu bude primárně dron používat, zda budu potřebovat kvalitní obrazový výstup včetně stabilního spojení. A pak… kolik do toho chci investovat.

První parametr jsou finance. Pokud mám k dispozici částku do 8000 Kč, tak za to nepořídím ani bazarový DJI Mini 3, natož verzi Pro. Ale rozhodně již seženu DJI Mavic Mini, DJI Mini SE, a nebo budu mít štěstí na DJI Mini 2… vše v kombu. Do 6000 Kč se dá sehnat sólo dron bez FLY MORE KITu.  Záleží, zda to je ještě v záruce, má to případně DJI Care atd.

DJI Mavic Mini

Nejlevnější variantou je dnes DJI Mavic Mini. Jenže je tu několik zásadních aspektů, proč tento dron nevzít. Když přišel na trh, byla to revoluce a to absolutní: 249g, malý, lehký a skladný stroj. Skoro nebyl slyšet.  Pokud vám stačí 2,7k kamera, nepotřebujete RAW, bitrate 40Mbps doba letu kolem 25. minut, může být dostačující volbou. Ale pak tu je něco PROTI. A to je především velmi slabá stabilita obrazového přenosu v blízkosti zástavby (o zástavbě vůbec nemluvím). Na louce ještě budiž: na 2km testy ukázaly možný let. Ale po otočce už to padalo. Sice se našly výjimky, kde na 2,4Ghz a kanálu 5 doletěli i 3km daleko. Ale… V městském parku, 80m a konec. Obraz spadl a nebo lagoval velmi výrazně. Proč? Protože DJI Mavic Mini komunikuje prostřednictvím WiFi. Sice má Dual Mode, ale to nic v podstatě neřeší. Tělo je navíc z měkčích plastů, takže se to pak projeví v odolnosti proti větru, kdy nepomáhají ani slabší motory. Navíc použití LiOn typu baterie = snižování výkonu ke konci kapacity. Prostě kolem sebe (ano má se létat na dohled) a v mírném větru určitě poslouží.

Specifikace podrobná

DJI Mini SE

Zde si také moc nepolepšíte s dosahem. Protože i zde je ponechán WiFi Dual band přenos. V testech byl výsledek o něco lepší, ale… V podstatě jste si polepšili v těle, které bylo převzato z DJI Mini 2 včetně silnějších motorů. Jinak kamera opět 2,7k maximum, sice RAW k dispozici, takže zde žádný pokrok. Alespoň baterie LiPo a záruka plného výkonu po celou dobu kapacity. V podstatě se elektronika z Mini 1 nacpala do těla Mini 2 – až na ty motory pro Mini 2.

Specifikace podrobná

DJI Mini 2

Nástupce DJI Mavic Mini. Skok kupředu. Mini 2 dostal pevnější plasty, silnější motory, 4K kameru, větší datový zápis a především…. Přenos DJI OcuSync 2.0. Žádná WiFi = stabilní spojení i na větší vzdálenosti a odolnost proti rušení. Dual Mode i zde, ale výsledek někde jinde. Stabilní spojení i zástavbě a na delší vzdálenosti.  Kamera 4K na 30fps může dostačovat.

Specifikace podrobná

DJI Mini 3

Tato verze přišla na trh až po uvedení DJI Mini 3 Pro. Nicméně se zde hitparáda nekoná. Jedná se v podstatě o model Mini 2 v těle Mini 3. Kamera výstup Mini 2 s možností vlogu na výšku. Přenos pořád OcuSync 2.0 a to i přes fakt, že jej můžeme připojit k DJI RC s displayem. Ale Mini 2 na DJI RC nepřipojíte… Získáte delší dobu letu jak s Mini 2 (přes 34 minut) a tišší chod motorů. Senzory přední, zadní se nekonají. DJI Mini 3 se dá považovat za náhradu DJI Mini 2. Cenově však vychází více, než byla cena DJI Mini 2. Použití LiPo dobrá volba.

Specifikace podrobná

DJI Mini 3 Pro

Dnes zatím nejvyšší verze Mini. Kamera na svoji velikost velmi dobré parametry. Slušný datový zápis, RAW, 4K na 60fps. Senzory přední, zadní = Active Track a POI. Výstupy z tohoto dronu této kategorie rozhodně nejlepší. Ocusync 3.0 záruka stabilního připojení a slušného doletu (záleží samozřejmě na podmínkách okolí). Bonusem opět možnost fotit a natáčet na výšku. Tichý chod, doba letu přes 35 minut a v kombinaci s DJI RC ovladačem perfektní volba i pro náročnější uživatele. Ale zaplatíte to.

Specifikace podrobná

Jak vidíte, vše je o finančních možnostech, preferencích uživatele. Konečné rozhodnutí je jen na vás. Osobně mám DJI Mini 2 a nic mě nenutí k přechodu na nejvyšší verzi (Mini 3 tou bych si moc nepomohl). Netvořím fotografie a videa na zakázku (jen ojediněle a dostačuje prozatím kvalita výstupu Mini 2). A vzhledem k faktu, že si nehraji s postprodukcí nijak moc… Poměr cena / výkon DJI Mini 2 kombo dnes je za mě velmi dobrá. Ovšem na druhé straně je tu DJI Mini 3 Pro a to už je jiná liga.