Přepnutí dronu do FCC

Igor Vlahovič

Stabilita signálu ať už řídícího nebo obrazového je pro řízení dronu zcela zásadní. Zatímco přenos pomocí klasické WiFi 2,4Ghz nemá příliš silné stabilní spojení, přenos Light Bridge a dnešní OcuSync 3.0 je na tom mnohem lépe.

Už v evropské normě CE díky OcuSync přenosu není problém s dosahem a doletem. Když jsem testoval spojení vysílač / dron na vzdálenost 4km přes obec, drtivá většina zařízení se spojila. U WiFi přenosu bohužel nikoliv, ale Light Bridge u DJI Phantom 3 Advanced a pak pokračující OcuSync verze 1.0, 2.0 a nyní 3.0+ neměl problém. Nespojila se pouze DJI Avata. A to z důvodu, že před startem motorů je signál v Low Power State Mode, a vysílací výkon je snížen na minimum.

Dosahy s OcuSync jsou opravdu i v CE dostačující. Samozřejmě záleží na podmínkách. Ale s ohledem na fakt, že se má létat na VLOS (vizuální kontakt s dronem), není co řešit.

Pak je však ještě potřeba zaletět za překážku, proletět opuštěnou stavbu apod. Zde je pak samozřejmě lepší vyšší vysílací výkon, aby byla pokryta stabilita. To řeší přepnutí výkonu do FCC.  Ale pořád nelze odletět 1km daleko a klesnout za pevnou překážku. Ovšem lze proletět například 70m budovou, dokonce být za ní, dostat se cca 300m do lesa atd.

A nyní je tu otázka, jak přepnout drona do FCC. Možnosti tu jsou. Pro WiFi přenosy omezenější, ale pro OcuSync  je to lepší.

FCC zcela zdarma

Jediným dronem, který se dal kompletně upravit po stránce parametrů včetně FCC a to zcela zdarma, byl DJI Mavic Pro / Platinum. Níže odkazy pro stažení modifikace.

Jackson FCC Mode: https://github.com/jkson5/jkson_fcc_mod

Dumldore V3: součástí odkazu výše (program pro přístup do systému)

Moje video jak na to: https://www.youtube.com/watch?v=GtCDsEfwieE&t=22s

U některých dronů je možné použít FAKE GPS. Ale postup je nepohodlný, těžkopádný a dle mého názoru nefunguje spolehlivě.  Ale u DJI Mavic Air to fungovalo poměrně dobře: video https://www.youtube.com/watch?v=yNe4JLjr_F8

FCC za poplatek

Jednodušší a spolehlivější možnost je stáhnout upravený HACK od Drone Hacks nebo NLD. Zaplatíte sice částku cca 40EUR, ale kromě přepnutí do FCC získáte další benefity. Musíte si pohlídat, na jakou verzi FW v dronu budete Hack aplikovat. Níže odkazy na poskytovatele. Doporučuji prostudovat podmínky, nabídku. A zda váš dron bude podporován.

https://drone-hacks.com/

https://nolimitdronez.com/

FCC DJI Air Unit, DJI FPV Goggles V1/V2

Majitelé FPV strojů mohou obě jednotky přepnout do FCC dle následující ho videa. Postup ve zkratce: vytvoříte TXT soubory na micro SD kartu, kterou pak vložíte jednak do Air Unit (jeden typ souboru) a do FPV brýlí (druhý typ souboru). Kontrola: v nastavení přenosu brýlí možno měnit vysílací výkon a počet kanálů obraz je 8.

DJI Avata, DJI FPV Goggles V2, O3 Air Unit FCC

Pokud létáte Avatu s brýlemi V2 a nebo Goggles 2, popřípadě již máte novou DJI O3 Air Unit, dnes již i zde lze aplikovat FCC Mode. Zde vytvoříte soubor dle návodu, přenesete do Micro SD kartu. Tu vložíte do brýlí (FPV V2, Goggles 2) a zapnete napájení. Kontrolou, zda je FCC aktivní je podívat se na přenos a musí být vidět na 40Mhz 3 kanály namísto jednoho.

Jak vidíte, možnosti tu jsou. Osobní testování však ukázalo, že pokud nepotřebuji prolétávat překážky, pak si bohatě vystačím s CE modifikací. Upozorňuji taktéž, že přepnutím výkon do FCC není v souladu s naší legislativou.