DJI Mavic Air 2 má stále co nabídnout

Igor Vlahovič


Jedním s dronů, které jsem měl možnost otestovat díky společnosti smartwear.sk, byl DJI Mavic Air 2. Jednalo se o nástupce DJI Mavic Air  1. Ten měl na svoji dobu velmi dobré parametry kamery, ale byl dost hlučný. Nástupem verze Air 2 došlo k razantní změně k tiššímu provozu, době letu a i kamera poskočilo kupředu.

Konstrukce a velikost

Mavic Air 2 s vahou 570g nepatří mezi malé drony. Ale díky skládací konstrukci je pořád krásně skladný a velikostí je mezi DJI Mini 2 a DJI Mavic 3.

Varianty Mavic Air 2

Ještě dnes se dá tato verze dronu sehnat. Koupíte samostatný dron,  základní sadu a nebo Fly More Combo.  Jednoznačně se cenově vyplatí Combo.

Princip přenosu obrazu

Mavic Air 2 pro přenos obrazu používá OcuSync 2.0 a to v režimu Dual Mode. Tzn., že se automaticky volí pásmo pro přenos dle aktuální situace. Můžete si však ručně vybrat pásmo a kanál. Systém je stabilní a poměrně odolný proti rušení. Obraz na stream do vašeho telefonu / tabletu jde v 1080/30fps nebo nižší 720/30fps. Musíte počítat s latencí obraz kolem 120ms. Takže pro rychlé průlety prostory a kolem překážek bych nedoporučoval.

Řízení dronu

Mavic Air 2 řídíte klasickým ovladačem DJI RC-N1, kde připojujete přes kabel telefon. Řízení je přesné, nastavit se dá i citlivost přes aplikaci DJI FLY. Můžete zakoupit i DJI Smart Controller (OcuSync 2.0), který má integrovaný display, HDMI konektor (ano pak připojíte DJI Goggles včetně RE edice a užijete si FPV pohled). Avšak sehnat tento conroller už nebude běžné a cena byla poměrně vysoká. Nicméně na základním ovladači nechybí žádné důležité periferie pro řízení a ovládání kamery a chování dronu (RTH tlačítko, zoom atd.)

Letové režimy, doba letu

Air 2 disponuje režimy Cine, Normal a Sport.

Cine – rychlost 18km/h a v testech jsem poletoval cca 28 minut

Normal – rychlost letu cca 40km/h a na 28 minut

Sport – rychlost cca 60km/h doba letu kolem 15. minut

Citlivost odezvy páky se dá ladit přes aplikaci DJI FLY v nastavení vysílače.  Doba letu záleží samozřejmě na okolních podmínkách.

Odolnost proti větru

Pokud dokáže letět dron rychlostí 60km/h, pak by měl být schopen trvalý vítr zvládnout a držet pozici. Logicky už ale nepoletí vpřed. U testů byla odolnost ve větru velmi dobrá. Nárazy přes 60km/h Air 2 ustál. Pořád ale člověk musí počítat, že ve větší výšce je vítr silnější jak u země a počítat při návratech proti větru s dostatečnou rezervou.

Dosah

Testuji vždy drony v CE režimu. V otevřeném prostředí nebyl problém se dostat na 8km jedním směrem a ještě se vrátit zpět. Spojení na 4km přes zarušenou oblast také dopadl úspěšně. Podotýkám, že se má létat na VLOS (tedy na vizuální kontakt s dronem).  Pro běžné použití tedy plně dostačující parametry přenosu.

Jištění dronu

Hlídání návratu na místo vzletu když je dron dál od vás je samozřejmostí.  Návrat při ztrátě signálu (obraz, řízení) taktéž. Při načtené mapě v DJI FLY (podpora je i v Litchi) máte jistotu dohledání stroje při jeho neočekávaném přistání nebo nehodě. Dron si samozřejmě můžete pojistit při zakoupení pomocí DJI Care. Málem bych zapomněl na senzory, které jsou u tohoto stroje vpředu, vzadu. Plus přistávací spodní včetně přisvětlovací diody.

Kamera

Air 2 má senzor 1/2″ CMOS s rozlišením 48mp, světelností 2,8 a z max rozlišením 4K/60fps. Parametry kamery si můžete projít na odkazu níže. Nicméně pro běžné použití parametry dostačující. Opět nechybí režimy Quick Shots. A díky senzorům nepřijdete ani o Active Track, Point of Interest.  Určitě potěší přítomnost D-Cinelike.  Kamera je samozřejmě zavěšena na 3 osém gimbalu. Plus obraz je samozřejmě stabilizován elektronicky.

Baterie

HV LiPol 3s o kapacitě 3500mAh dokáže udržet Mavic Air 2 ve vzduch přes 28 minut.  Což není špatný čas. Baterie má komplet elektroniku, která posílá data do telemetrie. Samovybíjení je samozřejmostí pro storage režim.

FPV brýle a Mavic Air 2

Pokud máte verzi s ovladačem DJI RC Pro není problém připojit brýle DJI Goggles přes HDMI. Připojit ale můžete jakkoliv FPV brýle s HDMI rozhraním a pokud budou mít alespoň 1080p rozlišení, zážitek bude velmi dobrý.  Pokud vlastníte aplikaci Litchi, máte možnost VR Mode plus VR brýle. K vyšším řadám brýlí z produkce DJI Air 2 prostě nepřipojíte.  Pokud nezvolíte krkolomnou cestu streamu přes WiFi převaděč. Ovšem za cenu snížení kvality rozlišení a zvýšení latence.

DJI Mavic Air 2 má pořád co nabídnout. Pro nenáročné uživatele mu nic podstatného nechybí.

Kompletní specifikace DJI Mavic Air 2