DJI FPV brýle a jejich možnosti

Igor Vlahovič


V tomto článku se podíváme na kompatibilitu jednotlivých DJI brýlí, které jsou v dnešní době na trhu. Jaké drony se dají bez problémů připojit a díky tomu si užít pohled FPV. Je to přece jen jiný zážitek, než se dívat vzdáleně na display telefonu nebo tabletu. Jakmile nasadíte na hlavu FPV brýle, ocitnete se v jiném světě. Světě detailů a především pak při Cinematic a Free Style létání v Manual Mode se bez detailu a tím pádem minimální latenci neobejdete.

Do současné doby DJI má na trhu tyto FPV brýle: DJI Goggles (+RE Edice), DJI FPV Goggles V1, DJI FPV Goggles V2 a DJI Goggles V2 (nejnovější typ). Bohužel i přes stejný přenos není zaručena a podporována kompatibilita. Takže i když například DJI Mini 3 Pro má přenos OcuSync 3.0 a DJI Goggles V2 taktéž komunikují na tomto protokolu, bezdrátově tyto dvě věci nepropojíte. Jaké jsou tedy možnosti jednotlivých brýlí?

DJI Goggles (bílá edice a Racing Edice)

Primárně jdou tyto brýle s 1080p rozlišením určeny pro drony DJI Mavic Pro/Platinum. A pak pro druhou řadu DJI Mavic. Tedy Mavic 2 Pro a Mavic 2 Zoom. Zde jde o bezdrátové připojení. Dostanete FULL HD obraz samozřejmě s cca 120ms latencí. Takže zkoušet rychlé průlety mezi překážkami nejsou ideální volbou.

Dále se tyto brýle pomocí USB kabelu (někdy je potřeba OTG kabel) dají připojit k DJI Spark a DJI Mavic. Zapojení kabelu je do USB konektoru vysílače. Samozřejmě náhled obrazu například ze Sparka není FULL HD, je tam latence, ale použít se to rozhodně dá.

Díky HDMI rozhraní na brýlích je možné kabelem tyto brýle propojit s DJI ovladačem, který HDMI výstup má. A pokud navíc podporuje spojení s dronem, pak opět zažijete FPV zážitek. Takto lze například propojit DJI Mini 2. Ale kupte poměrně drahý DJI Smart Controller, který komunikuje na OcuSync 2.0, takže je kompatibilní s Mavic 2 a drony které komunikují na tomto protokolu. Takže bezdrátově to nepůjde, ale kabelem ano.

Tyto brýle mají jednu nevýhodu. Při změně teploty se mlží, protože nemají aktivní větrání. Dále jsem zažil i vypnutí brýlí v zimě. Byl jsem na výletě, bylo po 0° a pak nešli zapnout. Baterie prochladla, ztratila napětí a… A byla nabita na 100%. Kapacity. Oproti dnešním DJI FPV Goggles V2 mají samozřejmě horší rast obrazu. Ale je to dáno pokrokem v technologiích. A to nemluvím o OLED obrazovkách v DJI Goggles 2.

Díky HDMI rozhraní je možné brýle připojit i NTB. Sledování filmů v AVI formátu taktéž možné. Podpora Head Tracking.  Záznam DVR obrazu není možný. Pouze screen obrazovky. RE Edice podporuje příjem analog signálu.

DJI FPV Goggles V1,V2

Verze V1 byla absolutní novinkou a převratem v FPV přenosu obrazu. Jako první nabídli HD rozlišení s latencí obrazu do 40ms. Aktivní větrání zabraňovalo mlžení, perfektní displeje s ostrým obrazem. Nabíjení jakoukoliv LiPo 32, 4S baterií a díky tomu malá pravděpodobnost vypnutí v zimě. Pokud byla baterie v teple. V1 bohužel není kompatibilní s DJI Avata a DJI FPV dronem. Takže tyto brýle (V1) jsou použitelné pouze s DJI FPV AIR Unit, která běží na 5,8gHz. Použitelné na stavěných kopterách, RC letadlech.

Verze V2 měla v balení i 2S LiPo baterii pro napájení. Vylepšen byl přenos ještě s menší latencí. Opět podpora DJI FPV AIR Unit, ale zpětně navíc po aktualizaci tyto brýle připojíte k DJI Avata a DJI FPV dronu. Dnes už mají tyto brýle i podporu pro DJI O3 AIR Unit, který běží na OcuSync 3.0.

Osobně jsem V2 používal s AIR Unit na FPV quadu 5´, na RC letadle a naprostá spokojenost. V současné době mám na brýlích připojenou DJI Avata a O3 AIR Unit jednotku na letadle. O3 AU již podporuje kompletní Canvas Mode, tedy telemetrická OSD data z Betaflight. Starší DJI AU měla jen omezenou nabídku parametrů OSD. Sice šel provést hack brýlí, ale i tak to nebylo komfortní a osobně jsem tuto možnost nevyužil.

Navíc DJI FPV Goggles V1, V2 mají uživatelsky vyměnitelné antény. Můžete tak dosáhnout v přenosu obrazu hodně dobrých výsledků jak na dálku, tak i při bandoo létání ruinami.

I zde lze sledovat obsah uložený na micro SD kartě. Jen musí mít video patřičný formát.

DJI Goggles V2

Nejnovější FPV brýle na trhu. Primárně byly vyrobeny pro DJI Avata. Oled displeje, malé rozměry. Antény by i zde měla jít vyměnit za jiné, ale zatím jsem tuto možnost nestudoval a taky tyto brýle nepoužívám. Osobně se mi líbí obraz více ve starších V2. Ale to je jen subjektivní dojem. Na trh by se měla dostat varianta, která bude upravena pro FPV piloty. Samozřejmě Goggles V2 podporují O3 AIR Unit, ne však starší DJI AIR Unit.  Podpora O3 AIR Unit, starší DJI AU bohužel ne. Podpora Head Tracking. Záznam DVR obrazu.

O3 AIR Unit, DJI FPV AIR Unit

Oboje jednotky fungují jako přijímač řídícího signálu a vysílač obrazového signálu. Ale pozor! Starší AIR Unit komunikuje pouze s DJI FPV Controllerem, O3 Unit pak pouze s DJI FPV Controllerem 2. Pak stačí mít v custom postaveném quadu tuto jednotku a vlastníte-li jeden z výše uvedených vysílačů, nemusíte dále nic řešit.

Samozřejmě je tu možnost nahradit tyto DJI brýle levnými VR. Ovšem tady potřebujete app Litchi, která umožňuje VR mode, a rozdělení obrazovky. A pak váš dron musí umět komunikovat s touto aplikací.

Odkazy na technické specifikace brýlí:

DJI Goggles 2

DJI FPV Goggles V2

DJI FPV Goggles V1

DJI Goggles

DJI Goggles RE Edition