DJI Mini 3 Pro vs DJI Mini 3

Igor Vlahovič


Jedním s DJI dronů, které jsem měl možnost otestovat, byl DJI Mini 3 Pro. Po DJI Mavic Mini, DJI Mini 2 a DJI Mini 2 SE se tak na trh dostal další drobek. Nabral na rozměrech, dostal senzory a D-Cinelike. I přes větší rozměry si zachoval muší váhu 249g. Navíc není skoro slyšet i na kratší vzdálenosti. A za poměrně krátkou dobu přišla na trh levnější varianta DJI Mini 3. Pokusím se nyní popsat Mini 3 Pro a nastínit rozdíly oproti Mini 3.

Konstrukce a velikost

Zde na tom jsou oba drony stejně. Skládací konstrukce je samozřejmostí. Mini 3 nabral oproti Mini 2 na velikosti. Ale i tak si udržel váhu do 250g. Delší ramena = větší vrtule a díky sklonům ramen je chod opravdu velmi tichý.

Princip přenosu obrazu

Tady začíná první rozdíl mezi Mini 3 Pro a Mini 3. Mini 3 Pro používá pro přenos OcuSync 3.0, zatímco Mini 3 ještě starší OcuSync 2.0. Logické je, že když Mini 3 používá OcuSync 2.0, proč nejde DJI Mini 2 připojit k vysílači s displayem, který umí oba přenosy (Ocu3 i Ocu2). Prostě a jednoduše – DJI tomu zpětně podporu nedá.

Řízení dronu

Oba drony můžete řídit s vysílačem, který má integrovaný display. Nebo můžete mít variantu s klasickým ovladačem, kde vkládáte telefon. A jak jsem zmínil výše, nelze použit pro řízení Mini 2 RCN1 ovladač (display). Díky tomu ušetříte nějakou částku, pokud si vyberete variantu klasickou s použitím vlastního telefonu. Řízení v obou případech přesné a nezažil jsem problém.

Letové režimy, doba letu

U obou dronů jsou k dispozici jsou režimy Cine, Normal a Sport.

Cine –21km/h a lze se dostat na 35 minut

Normal – rychlost letu cca 36km/h a opět kolem 35 minut. Když jsou hodně dobré podmínky a baterie v Top stavu, letíte i 38 minut.

Sport – rychlost cca 58km/h doba letu kolem 20. minut

U Mini 3 jsou rychlosti nepatrně odlišné. Podrobnosti viz linky na specifikace na konci článku.

Vítr zvládá Mini 3 Pro do rychlosti 60km/h.  Ale pořád je potřeba být obezřetný a nelétat příliš vysoko. Protože klesání není rychlé a dostat ho níže nějaký čas trvá. Rychlost klesání je jen 18km/h a to ve Sport režimu.

Dosah

Oba přenosy v režimu Dual Band (výběr frekvence 2,4 nebo 5,8gHz dle situace) umožní let až na 5km. Záleží však na okolních podmínkách. U zástavby je potřeba myslet na množství WiFi sítí, ale není problém se na 2km dostat. OcuSync 2.0 i 3.0 jsou opravdu dost stabilní v přenosu. Za překážkou je to horší. Už po 300m, pokud zaletíte za pevnou překážku, obraz padá a zahajuje se GoHome. Pokud poletíte uvnitř budovy, tak jedině na krátkou vzdálenost a mít nastaveno v případě ztráty signálu přistání nebo vis.

Jištění dronu

GPS se stará o držení pozice. Barometr o výšku. Bez GPS vám pomůže spodní optika. Ta však funguje jen za dobrých světelných podmínek. Večer tak přijde info o nedostatečném osvětlení a pokud nebude GPS k dispozici, dron se přepne do ATTI Mode a bude mít tendenci driftovat. Výšku drží stále. V případě nouzového přistání je k dispozici FIND MY DRONE v DJI FLY aplikaci. Samozřejmě když se ztratí spojení, nesmí se dron dále sám někam pohybovat, protože pak není aktuální jeho pozice. Ta se ukáže jedině při opětovném spojení. Při ztrátě signálu se dron primárně vrací a Mini 3 Pro díky senzorům se vyhne. Pokud překážku vidí. Mini 3 nemá senzory přední ani zadní a tak vyhýbání není možné aktivovat. Mini 3 Pro má samozřejmě přední, zadní i spodní senzory. Mini 3 pouze spodní.

Kamera

Mini 3 Pro má 4K na 60fps, Mini 3 4K pouze na 30fps. Mini 3 nemá možnost D-Cinelike profilu a má menší bitrate. Mini 3 Pro logicky větší rozlišení. Podpora RAW u obou. U obou možnost dát kameru na výšku. Možnost zoomu u obou. Podrobné specifikace opět na odkazu níže. Toto byly základní rozdíly.  3 osý gimbal je samozřejmostí.

Letové funkce

Quick Shots jsou u obou. Mini 3 Pro díky senzorům má sledování a Point of Interrest.

Baterie

Oba drony mají LiOn 2453 mAh 2S.Existuje kapacita 3850 mAh, ale ta se v EU neprodává a zvyšuje hmotnost stroje o cca 80g. Nad limit 259g. Musíte počítat ke konci kapacity s postupným zpomalením rychlosti letu. A počítat s tím při návratu z větší dálky.

FPV brýle a Mini 3

Tady je možnost buď VR brýlí a aplikace Litchi, která VR Mode podporuje. Lze obraz poslat i do DJI Goggles býlích brýlí pomocí WiFi převaděče signálu. Ale tam se zvýší lagování, Lze to ale použít, ale zázrak to není. Jedině dostat do brýlí obraz přes HDMI. Ale to by se musel dát připojit Mini 3 Pro respektive Mini 3 k DJI ovladači, který tento konektor má. A controller by musel podporovat dron.

V každém případě jde o stroje, co poslouží a kdo není náročný na video a rozlišení, nepotřebuje senzory, pak Mini 3 by mohl plně dostačovat.

Odkazy na podrobnou specifikaci:

Mini 3 Pro

Mini 3