Co je to FPV?

Igor Vlahovič


Moje kariéra RC hobby začala RC modely aut. Od běžného ježdění na dráze Globus Brno jsem přešel na závodní profil a účastnil se mnoha seriálů. Testoval jsem modely, vybavení atd.

Pak jsem v roce 2013 začal s drony. Chtěl jsem záběry shora na RC auta, nakonec se to otočilo k testování dronů DJI a občas i jiné značky. Došlo i na RC hračky dronů. Ale to pouze okrajově. V roce 2017 jsem přidal létání s RC modely letadel. Tady jsem se dost nadřel, ale po krátkém čase jsem začal testovat i letadla a do dnešní doby jich prolétl docela slušný počet.

U letadel jsem poprvé vyzkoušel FPV (first person view), což znamená pohled z vlastního pohledu. Takže nyní se dostávám k pojmu FPV jako takovému.

Systém je velmi jednoduchý. K tomu, aby jste mohli vyzkoušet FPV, budete potřebovat tyto komponenty (bráno, že nic nemáte prozatím):

– RC model jakéhokoliv typu (auto, loď, letadlo, koptéru…)

– vysílač a přijímač

– pohonné baterie

– FVP vysílač pro přenos obrazu (analog nebo digitál) + FPV kameru

– FPV brýle pro příjem a zobrazení obrazu

Jakmile máte toto vybavení, umístíte na model video vysílač s kamerou a přes FPV brýle vidíte z vlastního pohledu řízení. A to vás dostane do úplně jinoé dimenze řízení RC modelů. Na zemi to je 2D realita, ale i tak vnímáte trasu rozhodně jinak – jakoby jste seděli v kabině vozu za volantem. Pokud to je letadlo, objevíte se v 3D prostoru a to stejné platí pro koptéry všeho druhu. A máte naprostou svobodu.

Ano, FPV zažijete i koukáním na obrazovku telefonu, když pilotujete některý z dronů DJI s plnou stabilizací. Ale to není to pravé FPV, je to jen náhled co fotíte, točíte. Vnímání při letu sev nevyrovná nsazení FPV brýlí a možnosti detailního pohledu na akci.

Já zkusil FPV na autě, letadle a nyní jsem se ponořil do létání s kopterou. A tady je zážitek snad největší. Pokud musím řídit stroj od startu do přistání, nemám žádnou stabilizaci polohy, pouze horizontu pro případ potřeby… Tak pak je to jen a jen na vás, zda stroj uřídíte a co si s ním dovolíte včetně ACRO režimu, kdy můžete provádět různé akrobatické kousky, které například s letadlem rozhodně neuděláte.

O tomto tématu by se dalo psát hodiny a hodiny. Toto byl jen úvod – krátké seznámení s problematikou. Na závěr shrnu a do fotogalerie dám svoji kopteru a jak je osazená. Nebudu prozatím jmenovat značky, uvedu jen co je potřeba k letu:

– 5´koptéra, karbonový rám, stavebnice

– řídícící jednotku + deska z regulátory otáček

– 4 x střídavý motor

– baterie LiPo v mém případě 4s

– vrtule 5´

– video vysílač + FPV kamera v HD přenosu obrazu (analogová varianta je mnohem levnější volbou, avšak kvalita je jinde)

– GPS modul pro pozici startu a modelu při letu

– led pásky pro osvětlení modelu

– vysílač pro řízení koptéry + přijímač do modelu

– FPV brýle pro příjem digitálního video signálu

Níže ukázka z tréninku FPV s kolegy, kdy létáme v prostorách bývalé cementárny a snažíme se o sledování či průlety omezeným prostorem.

Ještě k legislativě: FPV je možné provozovat pouze na volných prostorech a musí být zajištěn pozorovatel, který dohlíží na bezpečnost. Samozřejmě realita bývá jiná, ale na volných loukách a dohodnutých prostorách zatím nebyl nikdy žádný problém.