MJS Cup Brno Bosonohy osobní postřehy

Igor Vlahovič


Poslední závod na asfaltu jsem jel někdy v létě minulého roku. Pak začalo uzavírání a omezování a zimní sezóna byla odpískaná. Na dráze Brno Bosonohy se již závody konaly a to i MJS Cup, ale já bohužel neměl čas. Ale na dnešní závod jsem si čas vyhradil. Kluky jsem neviděl dlouho a jízda s monopostem – to je také zážitek po tak dlouhé pauze.

Baterie do modelu byla ve Storage módu a po prvních jízdách ukázala, že zimní spánek přežila bez úhony. Potřebný proud dodávala a to i při těžším zvoleném převodu.

Ráno jsem zkusil na modelu XRAY X1 FPV systém DJI Air Unit s kamerou. Nasadil jsem si FPV DJI Goggles a zkusil pilotovat F1 z vlastního pohledu. Perfektní obraz, jen kamera nemá stabilizaci a tak bylo vidět třepání při nerovnostech. Ale při zvolení vhodné oboustranné pásky se to dalo považovat za použitelné. Níže ukázka z testování FPV.

Pak začaly tréninky po rozpravě, kterou vedl Marek Sova. Zvolený pastorek 35 zubů byl sice pro zatáčky vyhovující. Ale cílová rovinka je dlouhá a zde jsem dost ztrácel. Proto jsem přezbrojil na pastorek 40, kde jsem se alespoň srovnal s Mirou Melounem, kterého považuji za TOP soupeře. David Douhlevski s otcem jsou daleko přede mnou, tak jako Tomáš Sova s jeho otcem.

Každopádně jsem musel zcela změnit styl jízdy s těžším a rychlejším převodem.

Finálové jízdy – tam jsem se pokusil držet Mirka Melouna, ale pořád byl kapánek rychlejší. Dokonce jsem chvíli vzdoroval i Markovi Sovovi. Ale jen chvíli. Mladí kluci jeli jako střely – David Douhlevski a Tomáš Sova – bojovali o stupeň nejvyšší.

Šlo ale především potkat kluky, pokecat a zajezdit si. Pohodová atmosféra – o to jde především.

Dokonce se podařilo odjet 3 kolo finálových jízd a to kategorie GT již dokončila jízdu při začínajícím dešti.

Pak přišla rychlá bouřka a závod byl ukončen a vyhlášeny výsledky.