Access nový protokol přenosu

Roman Hanel


Zdravím všechny nadšence RC hobby.

V minulém článku jsme se zabývali rádiem značky FrSky. Tentokrát to bude o novém přenosovém systém Access a zbrusu nových přijímačích Archer.

 

ACCESS

Toto je zcela nový přenosový protokol známé zmačky FrSky. Oproti minulé verzi Accst má mnoho vylepšení a výhod.

Snad jako první je zřejmě zvýšení počtu kanálů z 16 na 24 kanálů. Tento počet kanálů mají všechny přijímače Archer a některé, které jsou kompatibilní s novým protokolem. Ten je nyní velmi stabilní spojením, rychlejší telemetrií a rozšířenými funkcemi.

 

Přijímače Archer

Přijímače jsou 4, 6, 8 a 10ti kanálové

(myšleno s tímto počtem fyzických PWM výstupů). Mimo těchto jsou i přijímače pro koptery, které mají pouze jeden výstup, a to s.bus.

Velkou novinkou je tzv. OTA. Anglicky Over The Air, což znamená možnost aktualizovat firmware bezdrátově z vysílače. Navíc je možné na jeden model spárovat celkem 3 přijímače.

Jako další inovace je Redundance přijímačů. To znamená, že můžeme spojit dohromady dva přijímače skrz s.bus a bude fungovat vždy ten, který bude mít lepší signál.

Pro kopteristy je obrovskou výhodou zcela nové propojení F.Port2.0. Je to linka, přes kterou jedou signály jak pro s.bus, tak pro telemetrii a je možné i přes tento kabel aktualizovat firmware a nastavovat flight controlery.

 

U těchto přijímačů je dále možnost přemapovat výstupní piny. Znamená to, že první pin v přijímači může zastávat roli třeba CH15 (příklad). Narazil jsem již na chvíle, kdy jsem to sám využil. A to vše je možné nastavovat přes rádio a bezdrátově.

 

Závěrem

FrSky tento protokol vyšperkovalo skoro k dokonalosti a myslím, že laťku nasadili dost vysoko.

Rychlost, bezdrátová technologie a spolehlivost.