Frsky Horus X10s Express osobní pohled

Roman Hanel


Zdravím všechny příznivce dobrého počtení o RC a technologiích. Dnes bych se rád rozepsal o výše zmíněném rádiu Frsky Horus X10s Express. Delší dobu předtím, než jsem vlastnil tento vysílač, zjistil jsem, že dosavadní rádio mi nedoatačuje počtem kanálů. Proto jsem začal pokukovat po alternativě. Ano, i Frsky byl tehdy v úzkém výběru, ale ta „mediální masáž“, že je to hodně složité nastavit, mě dosti odrazovala. Tudíž jsem si řekl, že to nechám být.

Ovšem jsem člověk, co nenechává nic ladem, proto začátkem letišního roku jsem se rozhodl, že si Frsky pořídím a seznámím se s ním. Neprohloupil jsem!

Odeslal jsem tedy objednávku do RCStudio.cz (dovozce značky) a nedočkavě čekal. Rádio přislo v originál krabici a krásném EVA pouzdře. Opravdu luxusně zabaleno a navíc velmi vhodný přepravní obal.

První seznámení bylo krkolomné, ale nic, co by učenlivý člověk nezvládl, pokud bude chtít. Systém je velmi přehledný, srozumitelný a hezky zpracovaný. Obzvlášť na velkém barevném displayi je to poznat.

Rádio má 6 třípolohových, jeden dvoupolohový a jeden momentový spínač. Dále po stranách dva slidery s vyznačenými středy, ve vrchní části nalezneme dva potenciometry, z nichž jeden má vyznačený střed a jeden šestipolohový knob. Největší úžas však budí gimbaly. Ty jsou u této „S-kové“ verze celohliníkové, uložené na deseti ložiscích snímané Hall senzorem. Ovšem opět u této vyšší verze to není snímání analogové, nýbrž digitální (neměří se volty). A kniply jdou naprosto nádherně.

Výhod je nespočet. Integrovaný čip nabízí 16 plnohodnotných kanálů při provozu v systému ACCST. U novějšího systému ACCESS to je dokonce 24 kanálů. Navíc jsou přijímače adresované při spárování, tudíž je možnost zapnout všechny a jen se mezi modely přepínat v rádiu.

Celá tato „bestie“ je napájena dvěmi li-ion bateriemi 18650 o celkové kapacitě 3600mAh. Baterie můžete nabíjet v rádiu pomocí USB kabelu na zadní straně.

V případě objednání u RCStudio.cz je rádio dodáno a nejnovějším firmwarem kompletně v češtině, včetně hlasového výstupu.

Zřejmě nemá cenu mluvit o systému OpenTX, jelikož toho nastavení je tolik, že by to vydalo na knihu. Nicméně mohu říct, že takové věci, jaké jsem potřeboval nastavit jsem zvládl, mnohdy i něco navíc. Možností opravdu obrovská spousta.

Já, jakožto modelář, který přešel z letadel na pozemní techniku, můžu říct, že pro modeláře se stejnou vášní pro stavební techniku je tento tystém nezbytnost.

Horus X10s Express mám opravdu velmi rád, je to snad zatím nejlepší rádio, které jsem měl možnost vidět. Kvalitou zpracování, bych si troufnul říct, že předčí i Futabu.

Závěrem? Super rádio, opravdová svoboda v nastavení jakéhokoliv modelu a sympatický design.