Dráha Globus Brno – návrat do minulosti

Igor Vlahovič


Dráha u Globusu v Brně má dlouhou historii. Já na ní začal v roce 2013 jezdit s prvním RC modelem auta, v roce 2004 začal závodit. A hlavně jsme se tam několik let scházeli s kamarády a společně jezdili, testovali modely. Hodně jsem toho tam prožil. Hodně jsem se tam naučil. Hodně jsem tam toho otestoval.

Pak se provedla za pomocí firmy Reichard provedla rekonstrukce tribuny, dráha se natřela, komplet údržba. A jezdilo se dále.

Ale časy se mění. I já začal mít jiný záběr v oboru RC (drony, nyní letadla) a na dráhu jsem přestal defacto jezdit. I lidé, kteří tam pravidelně jezdili, přestali.

Avšak s příchodem zájmu mé dcery o řízení RC modelu, focení a tvoření videí, jsem se rozhodl na dráhu zajet a zjistit aktuální stav. Než tam vezmu dceru, aby tam kroužila s modelem Formule 1.

Když jsem tam jel, měl jsem tyto otázky: jaká bude povrch, v jakém stavu bude tribuna. Co obrubníky a okolí. Vzal jsem i smeták, abych si zametl stopu.

Povrch – nebyl nidky ideální. Ale co sedělo na této dráze, sedělo všude. Chtěl jsem si ho zamést. Ale nakonec jsem se na to po chvíli vykašlal. Zkusil jsem se pak po nafocení a natočení prostoru projet s Formulí. Dokonce jsem i namazal pneu. Musel jsem jet hodně s citem. Protože auto občas chtělo ustřelit. Občas poskočilo na kamínku. A povrch opravdu není optimální. Ale když je pilot zkušený, dá se kroužit v pohodě. Natočil jsem to externě na kameru. Kdyby se povrch zametl komplet, adheze by se asi o něco zlepšila.

Obrubníky – na jednom místě už jsou pryč. Někdo je prostě rozbil. Asi minibike, jak tam jezdily. Nicméně profil dráhy je dobře vidět a to i přes špatně viditelné malování. To už zašlo opravdu hodně. Náraz do betonu ale nedoporučuji. Hlavně ne s modelem F1. Takže tato dráha byla vždy výzvou. Ale závody se tam prostě dříve jezdily.

Tribuna – bohužel někdo soustavně rozebíral dřevěné desky položené nahoře. Takže nahoře s vysokou opatrností. Ale vlevo je pevná a pod dozorem není problém tam být. Kdyby to nechali lidi být, doteď by byla kompletní. Desky byly namořené a vydržely. Doteď !!!

Okolí – stromy nám trochu povyrostly a v podstatě kryjí prostor dráhy. A tráva je i na dráze kolem obrubníků.

Já jsem si tam zakroužil a když snížím výkon na modelu, dcera tam může trénovat. V tom problém nevidím. Kdokoliv tam může přijet a RC model auta si prostě vyzkoušet.

Nějaká větší rekonstrukce se nevyplatí. Tak jen doufám, že to ještě chvíli bude sloužit veřejnosti.

Velkou radost mě však udělalo setkání s kolegou Oldou, se kterým jsme tam hodně najezdili. Zavolal jsem mu a přijel na pokec. Nejlepší zakončení celé akce.