Dcera poprvé s RC modelem na dráze

Igor Vlahovič


Jednou se mnou byla dcerka na závodě a pomáhala fotit. Pak doma zkusila střih videa. A zalíbilo se jí to. Viděla jezdit modely RC aut a chtěla to taky zkusit.

Již dříve jsem měl model RC expedice. Takže nějakou zkušenost s řízením modelu měla. A to i můj syn Martin. Děti šly za modelem a řídily ho v podstatě jen s pohledem zezadu.

Ale jak mnozí víte, jízda na dráze je úplně něco jiného. Na dráze stojíte na tribuně staticky na jednom místě. A pokud jedete od sebe, model zatáčí vpravo, vlevo a oba směry jsou v normálním chápání. Ale když jedete proti sobě, směr se zrcadlově obrací. Další věcí je řízení auta, pokud jede vodorovně před vámi. A k tomu se musíte vejít do vyznačené dráhy. Nejezdíte po parkovišti, kde máte spoustu místa.

Dráha v Bosonohách je bezpečná pro RC modely aut, ale jsou tam i betonové obrubníky. A do těch je neradno bourat. Pak může být model poškozen.

Navíc model Formule 1 má odkrytá kola. A zde to je ještě větší problém.

A toto všechno bylo před dcerou, která měla před sebou první jízdu na RC dráze.

""
Příprava modelu před jízdou

Prvně si Nela musela model připravit. Zasponkovat karoserii, kola namazána. Baterie nabitá. Nastavení vysílačky Spektrum DX3R jsem nechal svoje. Avšak jsem snížil výkon motoru na třetinu. Protože v plném výkonu začátečník na uzavřené dráze model řídit nemůže. I když má cit. Navíc tento model má nastavenoou slabší brzdu, aby nešel do smyku. Formule má náhon na zadní nápravu. Při ostré brzdě jde ihned do smyku.

Když bylo vše připraveno, byl prostor na dráze. Já byl trochu nervózní z jízdy, dcera v klidu a suveréně jde na tribunu. Auto si nenese, dá ho na zem a řídí ho před sebou. Asi zahřívací trénink.

""
Na tribuně je plně soustředěná na jízdu

První trénink jsem byl s Nelou nahoře na tribuně a dával jí základní instrukce. Ale po chvíli jsem zjistil, že jí to jde poměrně dobře. Bohužel mám nastavené řízení na rychlou jízdu a proto volant rychle reagoval na pokyny. Citlivé řízení = malý zásah do směru jízdy a ihned zatočení. Toto dělalo dceři trochu problém. Avšak i když směřovala na obrubník, pohotově zabránila v 90% nárazu. Bylo to hlavně díky pomalé jízdě. Ale i tak. Viděl jsem jiné začátečníky a kličkovali ze strany na stranu. A s přihlédnutím, že i zde se jedná o úplného začátečníka a navíc s F1 modelem.

""
Opravu se soustředila a to pořád

Podruhé jsem ji nechal na tribuně samotnou a natáčel její jízdu dole u dráhy. Občas instrukce k jízdě, ale vew druhém tréninku jela po rovince již rovně a zbytečně nezasahovala do řízení. Vím co to bude chtít – jiné nastavení citlivosti řízení. A vím jedno. Když se naučí řídit model Formule, pak zvládne i jiné s větším přehledem.

""
Na cílové rovince držela stopu

Takže dnes 2 jízdy. A bylo to opravdu velmi dobré. Navíc již nyní projevila zájem dále trénovat. A tak musíme kouknoout na dráhu Globus, na které jsem se učil já sám. Zameteme a pokud bude tribuna stát, můžeme začít s tréninkem na závod.

Dcera si u jízdy počínala sebevědomě a na jistotu mi to připadalo. Nyní zpracuji video z její jízdy. Abych potvrdil svoje slova. Teď jen doufám, že dceru toto nadšení neopustí. Protože toto je koníček na úrovni a jak sama řekla – lepší jak doma sedět u počítače nebo si hrát s tabletem. Tak uvidíme.

""
Spokojená pilotka monopostu

Zde střih jejich prvních jízd na dráze Brno Bosonohy RC klubu Brno.