GP Třebíč – MICRO18 14.10.2006

Igor Vlahovič


<p>14.10.2006 se konal první závod zimní sezóny 2006/2007 a to v Třebíči (Okříšky u Třebíče ). Tuto sezónu se jedou kategorie OPEN, kotva 19 v nečasovatelném plášti a také kategorie micro 1/18 OPEN. Zde byla volná pravidla.
</p><p>Já vyrazil z Brna s klukama z RC Vinohrady a s mým modelem 1/18 Xray M18, karoserií Dodge Stratus 3.0, regulací Xray 300, servo Hitec HS81, bateriemi GP 1100. Tuto sezónu budu jezdit právě 18tinku a zkusím se s ní zdokonalovat. Připraven jsem byl dobře. Ložiska vyčištěná, nové mechy GRP. Baterie nabité – 2x 5ti článek a jednou 6ti článek. Kolegové Skopal Radek a Ladislav Mlčák <!– separe–> (se kterým jsme 24 hodin před závodem stříkali karoserii placky) měli přichystány k testování svoje super dvoukolky. Vznikly ve spolupráci s Lukášem Diblíkem, coby hlavou této skupinky. Díky této skupince jsem se dostal k měřítku 1/18 i já. A je to něco jiné než 1/10. A teď hurá na průběh závodu 18tin.
</p><p>Sešlo se prozatím 7 jezdců v následujícím složení: Igor Vlahovič (Xray M18 by RASK)), Radek Skopal (zadokolka vlastní výroby), Laďa Mlčák (zadokolka vlastní výroby), Parák Milan (Xray M18 vlastní úprava)), Holický Tomáš jun. (Xray M18), Holický Pavel (Xray M18) a Jan Hrnčíř (Xray M18 po úpravách). Na dalším závodě snad bude účast vyšší. Ale i sedm jezdců napoprvé není špatný počet.
</p><p>Systém byl stejný, jako na jiných závodech: 4 rozjížďky a tři finále. Na 6 minut. Na průběh závodu dohlížel program a pan Bok Michal.
</p><p>Rozjížďky proběhly v pohodě. Model jsem měl připraven, ale netušil jsem, že dobře. Všechny rozjížďky jsem vyhrál bez větších komplikací. S převodem 42/17, 6 článků a motorem 300 od Protechu. Jako druhé místo na startu finále si vyjel Radek Skopal. Třetí příčku si vybojoval Milan Parák. Potom byl Laďa Mlčák a za ním oba Holičtí a Jan hrnčíř zakončoval startovní pole na finále. Borci z Brna celé rozjížďky ladili svoje stroje zatímco já seděl a papal gulášek a domácí štrůdl od manželky.
</p><p>Po vydatném posilnění hurá na finále: <br>
Na první jsem zkusil dát 5ti článek. Vzdoroval jsem půlku časového limitu. Potom mě předjel Milan a začal mi ujíždět. I s bezchybnou stopou jsem nebyl schopen se ho držet. A tak jsem dojel druhý. Milan 22 kol, já 21. Třetí skončil Laďa. Radek Skopal až čtvrtý. Oba měli občas ještě technické problémy. Ale bojovali jako lvi.
</p><p>Druhou jízdu už jsem dal zpět 6 článků. A ihned jsem se vrátil k prvenství. Druhý s 21 koly jako já Milan. Třetí tentokráte Radek. Čtvrtý Laďa. Za nimi oba Holičtí.
</p><p>Třetí jízda rozhodovala o všech místech. Já s Milanem o první místo a borci z Vinohrad o druhé a třetí. A boj to byl neúprosný. Nakonec jsem potvrdil 22. koly svoje prvenství. Druhé místo potvrdil Milan. Ale boj o druhou a třetí příčku byl veliký. Borci měli již naladěno a tak to bylo jen o rukách. Nakonec kvůli rušení odstoupil Laďa a Radek se radoval ze svého prvního třetího místa. Takže rekapitulace na závěr finálovek: Vlahovič Igor, Parák Milan a Skopal Radek. Snad jen ještě info o best lapu: 16,03 – Radek Skopal, druhé finále.
</p><p>Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet až do hry vstoupí Stanislav Němeček, který definitivně končí s 1/10 a vrhá se povznést kategorii 1/18. Spolupráce s kluky z Vinohrad byla úspěšně navázána – tak se uvidí.
</p>