Moravian LeMans Series Blansko online

Igor Vlahovič


Dostal jsem pozvání na závod MLS do Blanska, kde se kromě LeMans serie jedou i spalovací veteráni. Navíc je zde vypsána kategorie F1, takže to vezmu zároveň i jako trénink.

Online výsledky můžete přesně sledovat zde: http://www.myrcm.ch/myrcm/main?dId[E]=47162

Nyní probíhá trénink a kolem 9. hodiny proběhne rozprava a začne vlastní závod.

Já nyní půjdu krátce vyzkoušet, jak mi funguje můj monopost.

Krátká jízda ukázala, že model bude poslouchat a dnešní závod by měl být v pohodě.

""
Rozprava

Rozprava začala v 9 hodin. Společné foto jezdců, základní informace a jdeme na to.

F1 jedou 2 kvalifikace na nejlepší nájezd. Jsem zde pouze 3 jezdci, ale pořádně potrénujeme. Nejlepší v jízdě byl Jakub Vaněk před mojí maličkostí a Tomášem Liškou.

Veterán Tour nejprve jedou tréninky, kde se ladí modely a pak teprve kvalifikace. Jakmile se nastartují motory, hned je na dráze rušno a hlučno. Standa Čech vyladil model lépe jak Karel Novosád a další piloti z první skupiny.

Ve druhé skupině byl nejlepší Radovan Konopík před Tomášem Rajdusem.

Kvalifikace LeMans se jede na nejlepší kolo. Takže není nutné nikam spěchat. Stačí si nechat prostor a zajet co nejrychlejší kolo. Kvalifikace se jede na 20 minut a může se najet maximálně 20 kol. Na dráze maximálně 10 modelů. Všechny kategorie jednou společně. Zde je prostě jiný styl závodu.

Lucie Krejčí je jedinou ženou ve startovním poli.

Druhá kvalifikace F1 dopadla jinak. Já jsem dokázal zajet nejrychlejší kolo a také se zlepšil dojezdový čas. Jakub Vaněk obsadil druhou pozici. V této chvíli já budu mít TQ pozici na finálové jízdy. Formule funguje skvěle.

Nyní jede Veterán Tour svůj druhý trénink na 5 minut.

""
Veterán v akci

Ve druhém tréninku zajel v první skupině velmi dobře Karel Novosád, Standa Čech a Milan Parák. Ve druhé skupině to pak byli Tomáš Rajdus, Radovan Konopík a Ivo Novosád.

Za malou chvíli startují finálové jízdy F1 a LeMans.

F1 první finálová jízda v délce 10 minut. To není sprint na 5 minut. A je to paráda. Jakub Vaněk za to na začátku tahal v domění, že se jede na 5 minut, pak lehce chyboval a už se na mě nedotáhl. Tomáš Liška již výrazně ztrácel.

""
Finálové skupiny

Nyní jedou Veteráni svůj třetí trénink. A nad dráhou je šero z oblak výfukových splodin :-). Za plotem jsou samozřejmě diváci, jak je zde vždy zvykem.

Nyní se jedou finálové jízdy GT první kolo. Výsledky máte zde, protože na MyRCM nejsou k dispozici.

""

C finále – jsou ti nejpomalejší z kvalifikací. ALe i zde najdeme těsné výsledky. Jede se na 15 minut a vážné poškození vozu vás odsouvá dozadu startovním polem. Jurča, Liška a Hudec v čele se stejným počtem kol.

""

B finále – střední zařazení do startovního pole. I zde v čele jezdci s velmi dobrými nájezdy. Výborně také Radek Procházka za vedoucím Martinem Korotwischkou.

""

A finál – Roman Krejčí se naháněl s Danielem Urbanem a byli v čele. Pak se však pořdí změnilo a do cíle dojel první Filip Rajdus.

Druhé finále F1 začalo druhé kolo. Já jsem si užíval jízdu společně s Jakubem Vaňkem. Občas chyboval, já zajel pro výměnu pneu do depa a stále jeli spolu těsný souboj až do konce. Tomáš Liška není schopen naladit svůj monopost.

Veteráni: tréninky vyhrál Tomáš Rajdus před Radovanem Konopíkem a Romanem Krejčím. Nyní proběhlo první kolo kvalifkace pro první skupinu, kde kraloval Karel Novosad. Za ním pak Jarda Beran a Vilém Purč. Ve druhé skupině se strhl souboj mezi Tomášem Rajdusem a Romanem Krejčím. Tomáš nakonec lepší. Celkové výsledky kvalifikace:

1 Tomáš Rajdus 59 15:02.317 1
2 Roman Krejčí CZ256 59 15:14.293 1
3 Radovan Konopík 58 15:09.057 1
4 Karel Novosad 56 15:06.089 1
5 Stanislav Čech 55 15:11.940 1
6 Jarda Beran 53 15:00.881 1
7 Vilém Purč 52 15:13.126 1
8 Milan Parák 46 13:21.654 1
9 Jiri Čermak 46 15:11.279 1
10 27 Jaroslav Číp 31 13:30.034 1
11 Ivo Novosad 27 15:13.732 1

GT kategorie proběhly všechny s občasnými karamboly. Tonda Pospíchal na pozici nasazovače se vůbec nenudil. Měl co dělat po celou dobu. Pořadí na startu se mění dle minulého dojezdu.

Třetí kolo začalo opět kategorií F1. Zde jsme na začátku závodu jeli společně. Pak opět začaly u kolegy Lišky technické problémy a začal souboj já a Jakub Vaněk. Opět těsné souboje, občas i nějaký kontakt. A dojezd v cíli jedné sekundě.

Nyní se jede 30ti minutové finále Veteránů B. Nakonec zvítězil Karel Novosad před Milanem Parákem a třetím Jardu Čípem.

""
Tankování v průběhu finále

Pokračujeme kategoriemi LeMans. V C finále kraloval Martin Jurča. Jediná žena ve startovním poli Lucie Krejčí dojela na konci pole. V B finále nebylo opět nouze o karamboly. V cíli první opět Martin Korotwischka. Super rychlé vozy ve finále A. Zde v cíli první Filip Rajdus. Daniel Urban z jízdy odstoupil.

V průběhu finálového kole F1 (4) začalo pršet. Vítězem jsem se stal já a to díky lepšímu nájezdu. V součtu kol jsme na tom byli stejně s Jakubem Vaňkem.

Nyní se řeší další postup. Dešťové mraky přišly poněkud dříve.

""

 

Závod ukončen, vyhlášeny výsledky.

Video: