Setkání leteckých modelářů v klubu Rosice u Brna

Igor Vlahovič


Dne 15.6.2019 jsme přijeli s kolegou Jirkou Kratochvilem do areálu leteckého modelářského klubu Rosice u Brna. Tento den byl společným setkáním všech příznivců RC modelů letadel všech měřítek a typů.

Ihned po příjezdu jsem viděl, jak je areál rozlehlý a jak dostatek místa tu je pro parkování, depa pilotů a hlavně – plocha tak velká a krásně střižená, že neřeším směr větru a startuji vždy proti němu. Snad jen XXL modely mohly mít menší problém s dojezdem.

Rozmanitost RC modelů letadel byla velká – malá, střední i XXL velikosti. Větroně, akrobatická letadla včetně speciálu, rychlostní modely a také historiky. Materiál EPP vs konstrukce.

Zázemí klubu při setkání výborně zařízené – generátor elektriky a pak stany, lavice, stoly plus občerstvení zajištěno. Dále je zde absolutní klid. Areál je mino Rosice, není zde trasa turistů a je tu božský klid.

Dráha bezpečná, okolí kolem také bezpečné a dost únikového prostoru.

Existují tu pravidla, všichni je dodržují a je tu tím pádem i bezpečné prostředí. Na dráze se postupně všichni střídali, občas letěly i dva modely souačasně po dohodě a každý měl svůj letový prostor.

Komunikace mezi všemi naprosto pohodová, něco se dozvíte a lidé si tu pomáhají.

Odpoledne přijel i pan David Poláček, který provozoval modelářský obchod v Brně a měl k dispozici modelářský materiál k prodeji.

Létal tu kolega s mini quadem na FPV a dokázal se také hodně odvázat. Přistával na brýle, ale vždy dále od dep pilotů s ohledem na bezpečnost.

Já jsem se několikrát proletěl s Pretty Fun i Pitts Python. Foukal vítr, ale mně to nijak nevadilo a ostatním také ne. Létali zde kolegové i s EPP deskovými akrobaty. Jejich umění jsem obdivoval.

Za celý den se zde neřešil žádný problém, nebyla žádná havárie a všichni domů odjížděli zcela jistě spokojení.

Já osobně jsem velmi rád, že jsem zde mohl být přítomen a nejsem tu naposledy. Samozřejmě se pak musí domluvit podmínky návštěv. Ale to zatím předbíhám.

Zde jsem sestřihl krátkou upoutávku z dnešního dne a dole máte fotogalerii.