Pretty Fun 850mm prozatimní hodnocení modelu

Igor Vlahovič


Dnes jsem testoval tento „elektrolet“ a to v mírném větru, pak vánku a pak v úplném bezvětří. Včera byl silný vítr s nárazy a pocit z letu byl špatný. Dnes to nabralo jiný směr.

A jaký? Jinak jsem letěl bez exponenciálů, výchylky křidélka 70%, výškovka 100% a směrovka 80%.

Mírný vítr bez nárazů kolem 14km/h: protože nemám exponenciály, model reaguje velmi citlivě na každý pohyb kniplem. Takže když do toho zasáhl vítr, let se zdál stále neklidný a „nepohledný“. Tak to vnímal například i Jan Hradil. Ale oproti včerejšku to bylo o hodně pohodovější a orientace při letu včetně akrobacie naprosto v pohodě

Vánek: model se dosti zklidnil a už to s ním tak neházelo a vizuelně byl let mnohem klidnější

Bezvětří: nejlepší možné podmínky. Zde je samozřejmě vidět jakákoliv zásah do řízení křidélky nebo výškovkou, protože nemám exponenciály. Ale absence větru to velmi na pohled uklidňuje.

Akrobacie: obraty po křídlech v ose model dělá hravě. Pokud letí pomaleji, pak to je pomalejší, ale při výkonu to je slušná motanice. Looping vzad a vpřed je ve větším poloměru, ale pokud jsem výše, není problém. Ale musí se s tím počítat. Let na zádech jsem dnes nějak netestoval, ale nebude to problém, když potlačením dostanu model na břicho. Jiné prvky dělat nebudu prozatím. Toto mi bohatě postačuje.

Výdrž na akumulátor 3S 1000mAh 35c: tak tady jsem velmi příjemně překvapen. Pořád motor, občas méně a kroužení osmiček, pak výkon plus akrobacie. A já se dostal na 10 až 13 minut letu !!! A to jsem létal si troufám říci, poměrně svižným tempem.

Toto letadlo umí letět pomalu, ale nikdy se nedostane na rychlost například EPP modelu typu MX2 atp. Prostě konstrukce, hladké plochy a štíhlost tu rychlost prostě dává. Ale pořád je to velmi příjemná rychlost.

Přistání: zde by bylo ideální přistávat na zpevněné ploše a pak naprostá pohoda. Rychlost na přistání je prostě vyšší, i když přitahuji a brzdím takto. Tráva mi pak zasekne podvozek a já se většinou převrátím na předek nebo na záda. Ale podvozek zatím drží a nevadí mu toto přistávání. Vypadá velice odolně a nebude se kroutit. Čas ukáže.

Hodnocení modelu prozatím: Pretty Fun je akrobatický model schopen základní akrobacie. Je svižnější a má dlouhou dobu letu. Ve vánku a bezvětří výborný stroj, který bez exponenciálů pilota stále drží v pohotovosti a učí jej rychlým reakcím.

P.S. nyní si nastavím exponenciální funkci na křidélka cca 30% a uvidím, zda se letový projev „zklidní“ při stejných výchylkách.

 

Aktualizace 19.5.2019: po nastavení exponenciálu na křidélka se výrazně zlepšil pocit z letu a bylo to pohodovější.