H-King MX2 a let ve větru

Igor Vlahovič


Dnes byl větrný den. Vítr byl o síle cca 18km/h v nárazu i přes 23km/h. Prvně jsem dal do vzduchu Grace Tango od Azero (3m konsrtukční větroň termický). Zatímco s kolegovou Betou 1400 vítr občas pěkně cvičil, Grace se pouze nesla a nejevila náznaky ovlivňování větrem. Prostě stabiální klidný let.

Pak jsem se rozhodl pro let s akrobatickým modelm od H-King MX2 3D. Rozpětí necelý metr, váha letová kolem 800g. Počkal jsem až bude vítr menší a pak odstartoval hodem z ruky. Odlétal jsem 2 baterie a let si náležitě užíval. Možná je to tím, že mám hodně nalétáno s různými letadly ve větru a to i někdy velmi silném. Ale vím, že na let s akrobatem mnozí čekají na bezvětří, maximálně slabý vánek (vítr).

Zde jsem však i díky silnější motorizaci neměl problém proti větru v klidu letět. Byl dostatek výkonu na akrobacii všeho druhu, nemusel jsem se nijak omezovat. Samozřejmě jsem občas pocítil, že mi do toho vítr foukl a při ploše křídel jsem musel korigovat. Ale nebylo to nic extrémního. Dalo se to bez problémů zvládnout. Jinak se mi zdál model velmi stabilní na ané podmínky.

Zde je nakonec video z podvečerního letu, kdy byl vítr již slabší (asi kolem 15 km/h):

Možná jiný model akrobatu, třeba i konstrukční o tomto rozpětí by se tak nemusel chovat. Rozhodně s deskovým akrobatem (případně halovým) by to nešlo takto letět. Já však píši zkušenost s tímto konkréním modelem. A ten má prozatím velké plusy.

– za bezvětří naprostý luxus c ose letového projevu týká
– průměrný čas letu cca 8 minut
– hodně pohodový model na první akrobatické začátky
– letí pěkně pomalu, na vše je dost času
– dá se s ním letět i jako s letadlem bez akrobacie
– ve větru kolem 20km/h se s ním dá letět (máte-li zkušenosti) a nejste omezeni až tak povětrnostní situací

 

Ještě na závěr nastavení výchylek a velikost exponenciálů v tomto letu:

Křidélka: 65%, exponenciál 30%
Výškovka: 70%
Směrovka: 60%