Nike Evo (www.topmodel.cz)

Igor Vlahovič


Kolega zakoupil použitý model Nike Evo a prvmí zkušební let proběhl za větrného počasí. Při přistání se zlomila plovoucí výškovka a bylo zjištěno, že byla „načnutá lehce“. Naštěstí se to stalo při přistání  ne za letu, kdy je na plovoucí výškovku vyvíjena velká zátěž.

Byla zakoupena nový výškovka a instalována do modelu. Na mně bylo model opět proletět, vytrimovat a otestovat. Než jej poletí majitel.

Před startem kontrola všech komponentů, nastavení výchylek. Jen výškovku jsem nevěděl, jak je ideální vodorovná poloha. Ale počítal jsem, že po startu může letadlo více stoupat a nebo klesat.

Po odhozu jsem musel hodně přitahovat, protože Nike měl snahu klesat přídí dolů. Neletěl jsem proto rychle, udělal jeden okruh a šel na přistání. Nechal jsem to doklouzat a brzdil přitahováním. Po dosedu do trávy jsem viděl, že výškovak odpadla a letadlo se stočilo po křídle.

Pak jsme zkoumali příčinu tohoto problému a vypadá to na opotřebovaný závot v kolíbce, kam se šrobuje plovoucí výškovka. Bude potřeba výměna a zajištění šroubu loctite připravkem proti povolení. A bude další testovací let. Na mně je, abych letadlo připravil, vyzkoušel jej v rychlosti a dynamické akrobacii. Pak jej začne opatrně létat kolega.

Zde video z testovacího letu:

 

Parametry modelu Nike Evo (Topmodel.cz)

Rozpětí: 1,7m
Letová váha: 1,2 – 1,6kg
Délka: 1,135m
Profil křídla: MH32
Řízení: M, V, K