ELEKTRIC TRACK 2019

Aleš Horák


Od letošního roku se stávám s platností k 10.2.2019 trenérem sekce elektro – Aleš Horák.

 

Seriál, počet závodů, místa a datumy?

V letošním roce se mění hodnocení sezóny i u elekter na seriálový systém. Pojedou se celkem 3 závody a z toho se jeden bude škrtat (upřesnění pro kategorii 1/12 dále v textu). Dva závody se pojedou v hale na koberci a jeden venku na asfaltu.

První závod je již stanoven do Bohumína na 20.4.2019 (warm up 16.3.2019). Závod se pojede pod záštitou RC Teamu Rychvald a ředitelem závodu bude Luděk Szostek. Termín není ideální, ale i tak bych chtěl Luďkovi poděkovat za projevenou ochotu a rychlost jednání.

Druhý závod se pojede ve Slavkově u Brna. Termín bude upřesněn po valné hromadě. Prosím o strpení jednáme o dvou termínech. Závod se pojede pod záštitou ARC Slavkov a ředitelem závodu bude Dušan Bayer.

Poslední závod se pojede v Jedovnicích2.11.2019 (warm up 12.10.2019). Závod se pojede pod záštitou Rc Blansko a ředitelem závodu bude Pavel Magda.

V následujících letech bych rád oslovil pořadatele z čech a moravy, kteří mají zájem pořádat MČR, o kontaktování během sezóny. Některé pořadatele kontaktuji já již během letošního roku. Rád bych jel první závod v roce 2020 v hale již v únoru a nejlépe v Čechách. Následně i asfaltový závod v Čechách a závěr na moravě.

Proč seriál?

Osobně nepovažuj za vhodné jezdce nějak „rozdělovat“ na asfaltové a kobercové specialisty, ale za mistry ČR, kteří se dokáží poprat s každým povrchem, který jim závod přichystá. Nechci se nějak lišit od ostatních trenérů mistrovských kategorií a nepřijde mi spravedlivé za dva závody mít dvakrát tolik mistrů než například jezdci Offroud elektro kategorie, kteří odjedou závody na 3-4 površích a také mají pouze jednoho mistra ČR v dané kategorii.

Seriál dle pravidel umožňuje účast i jezdcům, kteří nevědí, jestli pojedou celý seriál MČR. Díky pravidlům mohou startovat jednorázově a pořadatel za ně uhradí „jednorázový poplatek“.Tito jezdci odjedou plnohodnotný závod, ovšem nedostávají body a tím sice přicházejí o možnost stát se mistrem, ale třeba je v dalším roce uvidíme v plném mistrovství.

Šampionát dále umožňuje pořadateli doplnit standartní kategorie o „volné“ místní kategorie. Tyto kategorie jedou mimo RCAČR, ale mohou pořadateli pomoci nemalou i finanční měrou s uspořádáním závodu.

Kategorie, věk a možnosti?

V seriálu bodu vypsány mistrovskékategorie :

– Electric Track 1/10 MODIFIED

– Electric Track 1/10 STOCK LRP 17,5T

– Electric Track 1/10 Pancar 10,5T

– Electric Track 1/10 FORMULE 21,5T Efra

– Electric Track 1/12 GT 6,5T Efra

Věkové kategorie budou vypsány, krom standartní kategorie dospělých, tyto:

  1. –          Žák do 12 let včetně (odročníku 2007 a mladší)
  2. –          Junior do 17let včetně (ročník 2002-2006)
  3. –          Senior od 45 a víc (od ročníku 1974 a starší)

Kategorie 1/12 na venkovní dráze?

Kategorie 1/12 nebude vypsána na asfaltovém závodě. V této kategorii se pojedou dva závody a jeden závod se bude škrtat.Při shodě bude rozhodovat poslední závod.

Pneumatiky a Efra motory?

Pneumatiky na první závod byly konzultovány s několika jezdci. Po zvážení plusů a mínusů bylo rozhodnuto použít pro první závod pneumatiky u kategorie Stock a Modified- Sweep SQT 32 PGL a u kategorie Formule Volante F1 přední FMS (zelená tečka) a zadní CRS (tmavě červená tečka).

Venkovní pneumatiky zatím pouze k Formulím a to Ride GR a jejich přebaly (Hudy, Yokomo atd.). Pro ostatní kategorie zveřejním pneumatiky v dostatečném předstihu.

Maximální počet sad byl stanoven na dvě. Jezdec si obstará pneumatiky sáma před kvalifikacemi označí u pořadatele.

Efra motory jsou z důvodu možného spekulování s nepovoleným materiálem. Pořadatel má právo motor i rozebrat a zkontrolovat kotvu jestli souhlasí s předpisy. Tím si myslím, že bude problém s nejasným materiálem vyřešen. Vvšichni mají možnost si v předstihu motory ověřit nebo pořídit dle pravidel EFRA.

LRP stock?

U této kategorie jsme nezvažovali ani možnost náhrady. Ne každý pořadatel vlastní motory v potřebném množství a zapůjčení motorů tím nepřicházelo v úvahu. Kategorie LRP stock je již dlouholetou a osvědčenou kategorií. Převod a časování je dáno dle pravidel, takže nevím důvod něco prozatím měnit.

Budou vypisovány volné kategorie?

Ano, volné kategorie vypisovány budou, ale je to na uvážení pořadatele. V Bohumíně se pojedou dvě doplňkové kategorie a to 1/10 Truck LRP 17,5 a 1/14 LC Racing. Ve Slavkově bych rád viděl kategorii 1/10 Pro 10 a uvidíme, jestli se v Jedovnicích nepojede nějaká kategorie pro děti. To je stále v řešení.

Pokud někdo má další otázky, nebo podměty jsem ochoten se o nich pobavit. Letos už pravidla jsou připravená na schválení na valné hromadě, ale další roky budu rád za spolupráci a konzultace. Nikomu nic neslíbím, ale rád si vše v klidu vyslechnu.

Rád Vás všechny uvidím na prvním závodě v Bohumíně. Věřím, že kategorii vrátím do nějakých mezí a lidé se na závody opět budou těšit.

 

Za RCAČR Aleš Horák