Velkoopatovický pohár offroad online

Igor Vlahovič


S kolegou Milanem Novákem jsem právě doraziili do Velkých Opatovic. Zde se jede další závod velkoopatovického závodu offroad. Již minulý závod se vydařil, a tak je i Milan zvědavý, jak to dnes bude probíhat.

Přijeli jsme dříve, abych si já mohl připravit model buggy 1/14 LC Racing, který mi zapůjčil pořadatel Jaroslav Kopecký. A také abych si s Milanem vyzkoušel dráhu. Offroad kategorii jsem nejel už ani nepamatuji.

""
Model LC Racing buggy 1/14, který dnes budu testovat

 

Model jsem připravil během chvilky. Musel jsem vložit přijímač, provést kalibraci regulátoru, nastavit revers kanálů a doladit řízení. Pak jsem zkusil projet dráhu a bude to zábava :-).

Online výsledky můžete sledovat zde: http://www.myrcm.ch/myrcm/main?pLa=en&hId[1]=evt&dId[E]=40387

Areál opět připraven včetně občerstvení. Restaurace hned za rohem a navíc pěkné počasí. Co více si přát.

Dnes to vypadá opět na pohodový závod. Komornější účast, ale vyvážená kvalitou závodu.

Na startu nechyběl Olda Groch, coby nejstarší účastník závodu, ale i další piloti. Rozprava by měla být kolem 9. hodiny.

Nyní proběhl live vstup z areálu:

 

Rozprava proběhla. Vše sděleno. Ale Olda Groch nedávno oslavil 71. narozeniny, a tak od klubu Velké Opatovice dostal pohár, starovné a něco na osvěžení. Ano i v 71. letech se dá stále aktivně závodit.

První pohodová jízda za námi. Moje skupina 1/14 obsahuje 4 modely. Pokusím se doskákat na třetí místo, ale…. Asi to neklapne. Především domácí jezdci mají dráhu najetou.

Na závod se sešlo docela dost modelů buggy 1/8.

Zde máte skupiny na kvalifikace:

""

""

 

Největší účast je v kategorii buggy 1/10 4WD. A dokonce v 1/8E je slušná účast. Dráha je dostatečně velká i pro tyto modely.

Tak mám za sebou první jízdu. A nepotřeboval jsem nasazovače !!! Na dráze jsme byli nyní jen 3. Zprvu jsem si myslel, že se udržím domácího jezdce Jirky Krutiny, ale to jsem se samozřejmě mýlil. Ale nakonec jsem doskákal druhý. Jinak model LC Racing sedí velmi dobře a na skocích dopadá na všechna 4 kola. Nevím, jak a co naladit, ale takto je to v pohodě řiditelné.

V kategorii 1/10 2WD je v čele Pavel Dostál. Stíhá mu ještě Ondra Holčák s nájezdem 11. kol. Zde jede i pořadatel závodu Jarda Kopecký st.

1/10 4WD buggy má pod kontrolou opět Pavel Dostál. Jako jediný dokázal najet 12 kol. Sekundovat mu asi bude Jiří Krutina.Tuto kategorii si vybral i onroadový jezdec David Měšťan.

Obsazená kategorie buggy 1/8E opět vyhovuje Jiřímu Krutinovi. Je vidět, že je to domácí jezdec a dráhu zná snad naslepo. Vilda Augustýnek a Milan Novák zajeli pěkné druhé a třetí místo a dá se mezi nimi očekávat souboj.

Buggy 1/8IC a Olda Groch + soupeři. Olda nejede na vítězství, ale pořád mu to jede velmi slušně. Radomil Fišer zvítězil nakonec, ale Olda ho potrápil.

""
Olda Groch právě skončil jízdu

 

První kolo je za námi. Vládne pohoda, a tak to má být.

Tak druhé kolo kvalifikací je za námi. Žádné časové prodlevy. Martin Myniuk vede závod více než dobře.

V buggy 2WD žádná změna. V čele Pavel Dostál před Josefem Jílkem a třetím Martinem Minyukem st..

V buggy 4WD opět Pavel Dostál, který zatím nemá soupeře. Ale za tímto pilotem je to hodně našlapané.

1/8E buggy domácí Jiří Krutina opět v čele. Milan Novák nyní nezajel dle svých představ. Zato jediná žena ve starovním poli Eva Mikysová dojela třetí. Vilda Augustýnek druhý (ano, dnes si nezapomněl vysílač).

1/14 pořád ujíždí Jirka Krutina. Ale já jsem si jezdil na druhém místě a i se dvěma chybami. Soupeři dělali více chyb. Jinak model funguje velmi dobře. Asi jsem trefil výběr pneu.

1/8IC – zde jsem se dozvěděl, že Olda jede na vítězství. Takže žádná odpočinková jízda.

 

Poslední kolo kvalifikací je za námi. Poslední možnost zajet dobře a zlepšit si výsledek. TQ zajeli tito piloti:

2WD buggy: Pavel Dostál

4WD buggy: Pavel Dostál

1/8E buggy: Jiří Krutina

1/14 LC Racing: Jiří Krutina

1/8 IC buggy: Radomil Fišer

 

Olda Groch si nakonec vybojoval druhé místo v 1/8IC buggy a prý pojede na vítězství.

Detaily pořadí po kvalifikacích najdete v galerii.

 

Finálové jízdy začaly. Pokud chcete vidět, jak to probíhá ve finále, zde je k dispozici záznam:

 

První kolo proběhlo bez potíží. Jen kategorie 1/14 se musela opakovat. Protože AMB neměřilo. Jezdci na tom vydělali. Jirka Krutina měl pauzu pro závadu, já měl nějaké rušení a i ostatní si rádi jízdu zopakovali :-). Ale ani tak se nic na vítězi nezměnilo. Jirka Krutina první, já druhý, třetí pak Jirka Coger

Buggy 2WD: jak se dalo očekávatm Pavel Dostál ovládl tuto kategorii. Ale důstojnými soupeři mu byli Josef Jílek (2) a Ondra Holčák (3). Najeli stejný počet kol, jen s horším nájezdem.

Buggy 4WD: B finále patřilo Jirkovi Krutnovi, kterému nestačil ani výborně jezdící David Měšťan. A finále opět v režiji Pavla Dostála. Toho se nyní slušně držel Josef Jílek. A pozor, na třetím místě dojel Jarda Kopecký st.

Buggy 1/8E: domácí Jirka Krutina první – o tom se zde bude psát asi nejvíce. Vilda Augustýnek OLD  dojel druhý před třetím Vláďou Nančevským. Kdyby Milan Novák nedělal chyby, mohl být třetí, ale…

Buggy 1/8IC: Radomil Fišer převálcoval své soupeře, jak Vladimíra Nančevského, tak i Oldu Grocha.

 

Druhé kolo finálových jízd opět adrenalin. Především start buggy 1/8E bylo hodně akční. A zrovna jsem měl spuštěnou kameru.

Velmi napínavá jízda 1/14 buggy mezi mnou a Jirkou Cogerem. Jirka nakonec druhý za Jirkou Krutinou.

Pavel Dostál se stal vítězem kategorie buggy 2WD a 4WD. Jirka Kruina se bude radovat z vítězství v kategorii buggy 4WD finále B a také buggy 1/8E.

""
Start finále buggy 1/18E

 

Milan Novák byl ve vedení 1/18E, ale neudržel nervy na uzdě a dojel až třetí.

 

I třetí kolo proběhlo bez potíží.

Já jsem měl asi problémy s přijímačem, neb mne opět auto nezatáčelo, ale po chvíli se opět chytlo. Mechanicky nic špatně nebylo. Asi blbne přijímač, co byl v LC Monster Trucku a ten byl soustavně topen. A tak se budu muset spokojit se třetím místem. Ale model je velmi odolný, hodně vydrží s jede dobře.

Výsledky by se měly objevit na MyRCM, každopádně foto z vyhlášení bude ihned k dispozici a zde uvidíte vítěze i poražené.

Někteří závodníci již museli odjet. A tak na vyhlášení nebudou všichni přítomni.