Winter Race Morava online

Igor Vlahovič


Jsem na dalším závodě Winter Race Morava v hale v Jedovnici. Na první pohled menší účast, takže se bude jednat o komorní závod. Nicméně kategorie jsou obsazeny.

Online výsledky opět na MyRCM zde:

"" TC HOBBY
"" 1:12
"" FORMULE 1
"" TC STOCK 17.5
"" WORLD GT
"" TC MODIFIED

V 9 hodin proběhne rozprava a začneme závodit. Já jedu jak jinak, kategorii TC Modified.

Za časomírou Pavel Magda, který pojede opět rekreačně kategorii TC Hobby.

Na závodě HIT minulý týden chyběl klub RC Svitavy, dnes už je nastoupen v plné polní. Nechybí jezdci ze severní Moravy, ale najdeme zde i jezdce z Čech.

Do haly nyní svítí slunce a někeré úseky tratě jsou méně čitelné.

""
Rozprava

 

Začínáme kategorií Hobby a na start se tedy připravuje i Pavel Magda.

5 pilotů v kategorii Hobby. Za časomírou v tuto dobu Karel Kratochvíl. A v čele jízdy se na chvíli ocitl Jiří Svoboda, který teprve začal závodit. Navíc kromě této kategorie jede i F1. O prvenství tak bude bojovat s Lukášem Lebišem, Jiřím Musilem či Petrem Šafářem.

Formule 1 má 21 jezdců. Nejpočetnější kategorie. A zde právě jede nováček Jiří Svoboda. A celkem brzy skončil. Jeho pocity jsem zaznamenal na kameru.

Do kategorie F1 se vložil i Jiří Krutina. Postupně proniká pomalu do všech kategorií.

Dohodl jsem se se Zdeňkem Ajmutem, že si dá GoPro kameru na svůj monopost a natočí jednu kvalifikaci onboard z pohledu pilota. Tak to bude určitě zajímavé a dlouho to tu nebylo.

12 pilotů v kategorii TC Stock není moc velká účast. Bývá výšší. Horkým favoritem na vítěze je Karel Kratochvíl. A na bednu dosáhne i Markéta Vítámvásová, pokud pojede svoji jízdu.

""
Monopost připraven

 

Přede mnou je první kvalifikace a já poprvé vyjedu na trať. Budu se tedy seznamovat s profilem.

Ve Stock přeci jen Markéta pojede asi velmi dobře. Protože zajela nejrychlejší kolo. Ale i Šimon Horák zajel TOP kolo. Do toho promluví Karel Kratochvíl. A možná Petr Rovný. Ano bude to dnes zajímavé i v menším počtu aut.

V 1/12 se ujal vedení Jiřív Vašica před Michalem Jansou.

TC Modified překvapivě zvítězil Michal Vítámvás před Karlem Kratochvílem. Mě překvapilo, že jsem dostal od vedoucího pilota 2 kola a od Karla zatím jen jedno. Ale dráha mi sedla, a to jsem ji jel poprvé.

World GT patřilo Martinu Zvárovi. Tady je hodně zastoupen RC klub Svitavy.

""
Leoš Bulva řešil rozpadlý tlumič na svém GTčku

 

A jedeme druhé kolo kvalifikací.

Záběry z GoPro na monpostu Zdeňka Ajmuta stojí za to. Udělám krátký střih a nahraji na YT. Nyní jde kamera pod karoserii a pojedu s ní kvalifikaci já. Bude níže těžiště, neměl by být výrazný problém.

V kategorii Hobby vede Petr Šafář. Ale Jiří Svoboda si pochvaluje karoserii Mazda 6, která mu zajišťuje lepší jízdní vlastnosti jak jeho původní.

Aleš Horák jako jediný dokáže sekundovat Šimonu Horákovi v F1 kategorii. A to zde jedou další výborni jezdci /Havlíček, Douhlevski, Janíček, Sova…)

V TC Stock dnes zatím válcují Karla Kratochvíla vedouci Šimon Horák a výborná Markéta Vítámvásová. Ale ani Petr Rovný nejede dnes špatně a drží se za Karlem.

A zde je ukázka onboard záznamu Zdeňka Ajmuta z jeho F1:

 

Naše jízda se vydařila. Po 2. minutě jsem počkal na soupeře Augustýnka a Nančevského. A jezdil za nimi. Natočily se zajímavé záběry, kde nechybí kolize, karamboly a mnoho zajímavých situací. Navíc je vidět, jak pracují tlumiče a nezávislé zavěšení kol. Kamera vydržela na svém místě až do konce jízdy, což jsem ani nečekal. Vláďa udělal krásné salto a pak se mi postavil do cesty.

Piloti se chodí dívat na záznamy onboard a líbí se. Aby ne, když je vidět akční záběry a co se vlastně děje s podvozkem.

 

A máme tu TQ pozice pro finálové jízdy:

TC Hobby: Pavel Pernica

F1: Aleš Horák (nakonec favorit před Šimonem Horákem)

TC Stock: Šimon Horák

1/12: Martin Zvára

TC Modified: Michal Vítámvás

World GT: Martin Zvára

 

Nyní se připraví finálové skupiny a já jdu připravit ukázku slow motion průjezdů kategorie GT. Točeno na 120fps v HD kvalitě. A takto to dopadlo:

 

Pavel Magda dohlíží na styl jízdy ve finálových jízdách. A zatím se jede korektně a není potřeba napomínat. Nasazovači aktivně spravují případnou rozloženou dráhu po průjezdu modelů.

Start A finále F1 jsem natočil a bylo to hodně adrenalinové. Kameru nikdo na trati netrefil a já jsem zaznamenal i crash mezi modely. Aleš Horák po startu skončil velmi brzy a jeho TQ pozice mu v této jízdě nepomohla.

Krásný souboj ve finále A TC Stock. Karel Kratochvíl vs Markéta Vítámvásová a vedoucí Šimon Horák. Ale souboj Karel / Markéta probíhal více než korektně.

TC Modified bylo občas o kolizích mezi pomalejšími jezdci. Ale jinak se jelo slušně a vedoucí jezdci byli pouštěni o kola zpět. I já jsem zajel pohodovou jízdu, ale na kluky vedoucí nemám. Mám pomalu o sekundu pomalejší Best Lap. Ale jede se mi dobře a svezu se parádně i v této kategorii.

GTčka jsem měl natočit, protože start byl masakr. A ke konci jízdy pilot Procházka promluvil do pořadí a Leoš Bulva a Michal Andrlík si s ním měnili názory.

Máme 14:30 a jedeme druhé finálové kolo. Závod jede skvěle.

Na další finále GT bude mít Michal Andrlík na hlavě čelovku s GoPro kamerou a zaznamená celou jízdu, kterou pak dám ven. A natočí tak případně kolize na dráze.

V A finále F1 dostal mladý Douhlevski STOP and GO za zkrácení tratě, které jsem viděl osobně i já. A Pavlovi Magdovi tento manévr rozhodně neunikl.

Neuvěřitelně poklidné se mi zdálo finále B TC Stock. Žádné kolize, klidná jízda. A i start se povedl. A Jirka Pavlovec si dojel právem pro vítězství.

Markéta pořád drží za sebou Karla Kratochvíla. Že by se to stalo již bežnou záležitostí ? Šimon Horák i podruhé využil TQ pozice.

Nevím, co se stalo, ale tuto jízdu jsem najel o kolo více, 4 sekundy za Michalem Vítámvásem a najel lepší průměr a kolo již pod 13. sekund. A přišel za mnou i Karel Kratochvíl, že jsem se nějak zlepšil a že začínám chápat, jak se jezdí Modified. A ano, nyní se mi ta jízda velmi líbila a zadařila.

""
Moje šasi dnes jede skvěle. A kdyby se dle slov Karla Kratochvíla poladilo, pojedu ještě lépe

Na poslední finále si dá GoPro na čelo Michal Andrlík z GT kategorie a i já. A dám tyto dvě jízdy nakonec reportu jako bonus.

 

A protože je na pořadu třetí kolo finálových jízd, uděláme klasický souhrn:

 

TC Hobby

1. Petr Šafář
2. Pavel Pernica
3. Lukáš Lebiš

 

F1 – rozhodovala poslední finálová jízda. Zde se ještě upravoval koberec.

1. Aleš Horák
2. Šimon Horák
3. Martin Janíček

 

TC Stock – poslední jízda rozhodla a stála za to. Unikátní předjížděcí manévr Markéty 30s před koncem časového limitu

1. Markéta Vítámvásová
2. Šimon Horák
3. Karel Kratochvíl

 

1/12

1. Martin Zvára
2. Michal Jansa
3. Jiří Vašica

 

TC Modified

1. Katel Kratochvíl
2. Michal Vítámvás
3. Igor Vlahovič

 

World GT

1. Martin Zvára
2. Miroslav Jurenka
3. Jiří Vaněk

Vyhlásíme výsledky a večer budou k dipozici dvě finálové jízdy a souhrn závodu ve videu.

 

Celé délka finálových jízd: