Mistrovství České republiky ET on-road Holešov 2017

Roman Krejčí


Již jen několik dní nás dělí od halového MČR on-road modelů v Holešově pod záštitou pořádajícího klubu RC Zlín. Všechny potřebné informace nám pořadatelský tým sdělil, pokud se k vám přesto nedostali, doporučuji například nejnavštěvovanější elektronický portál o RC autech MASTERS.CZ, kde tyto informace najdete.

Přesto, že jsme snížili počet kategorií ze 7 na 5, máme před sebou startovní listinu snů. Vysoká kvalita přihlášených jezdců společně s rekordním počtem startujících, o kterém se jiným sekcím RCAČR nemůže ani zdát, dává ten nejlepší pocit dobře odvedené práce všech, kterým pomyslný vrchol našeho modelářského koníčku není lhostejný. Velké poděkování patří nejen všem špičkovým jezdcům, kteří pomýšlejí na medaile a pro které je účast na MČR prakticky samozřejmostí, ale ještě větší radost mám ze všech těch naplněných skupin lidmi, kteří přijali pozvání na tuto jedinečnou královskou záležitost, i když dost možná nezvítězí, ale kdoví J. Poděkování patří i pořadatelům, kteří celé mistrovství pilně připravují už několik týdnů tak, aby všichni účastníci měli ze závodů ten nejlepší dojem. Myslím, že právě pocit, se kterým ze závodů odjíždíme, je to nejcennější, co nás táhne v tomto zajímavém koníčku pokračovat přes nejednu překážku. Věřím, že právě pořadatelé, rozhodčí i všichni, kteří stojí v pozadí pořádání tohoto bezesporu největšího oficiální RC svátku u nás, udělají vše na 110% pro spokojenost a férovost pro všechny.

Ačkoliv ještě zbývá několik hodin do uzávěrky přihlášek, která je ve středu večer, startovní listina čítá 105 jezdců, pěkně rozdělených do všech kategorií.

Nejrychlejší modely jezdí v měřítku 1/12. Těmto hbitým sportovním vozům budou vévodit zkušení piloti jako Aleš Pelikán, Luděk Szostek, Marcel Dostál, Vítězslav Hola, Jiří Rybák, ale i další. Za mladší generaci do bojů o absolutní vítězství bude chtít promluvit například Martin Zvára mladší. Ten sází na podvozek CRC, zatímco ostatní favorité jedou povětšinou Xray. Zatím registrujeme 16 jezdců přihlášených na závody.

Monopostů formule 1 je rovněž zatím 16. Nebudou chybět domácí hvězdy typu Lukáš Hoch (Yokomo), ale i matadoři Tomáš Rajdus, Jakub Vícha (oba Xray). Našim barvám bude jistě úspěšně konkurovat slovenský jezdec Andrej Vnučko, startující v barvách Team Xray. Formulové makety patří vizuálně k tomu nejzajímavějšímu, co šampionát nabídne. Předjížděcí manévry s modely s odkrytými koly vždy vzbuzují emoce a napětí, jestli nedojde ke kontaktu, který na rozdíl od jiných kategorií, může být hodně nepříjemný.

Sloučení pancarů do jedné skupiny prospělo účasti. Krásné aerodynamické speciály slibují atraktivní podívanou ve stylu vozů LeMans. Na startu se po čase objeví výrazný favorit závodu Kuba Šimurda s podvozkem Xray. Aby to němel jednoduché, přijede poměřit své bezesporu kvalitní jezdecké umění také Vítězslav Hola a Andrej Vnučko (oba Xray). Obrovskou konkurenci v boji o titul představuje i Martin Zvára mladší, jeho CRC přes zimu získalo neskutečný počet vítězství a jen jednou poznalo bělmi těsnou porážku. Starší podvozek Xray T-bar vůbec nevadí Filipi Rajdusovi, který s ním zvítězil během zimy na výborně obsazených závodech v Ostravě. Chybět nebude ani poslední vítěz bohumínského klání Pavel Dostál (CRC) i tamní šampion Luděk Szostek (Corally). Tady to bude hodně rychlé a zajímavé. Trošku poškádlit soupeře bude chtít i předseda RCAČR Miroslav Jurenka (CRC) a tréner sekce Roman Krejčí (Corally).

Prestižní kategorie TC Stock přilákala již 32 jezdců! Jednotné motory LRP 17.5T i předepsané pneumatiky slibují neskutečně vyrovnané souboje. Nechybí žádný významný jezdec, kterého jsme přes zimu na závodech vídali. Velkým favoritem, zatím malého vzrůstu, je mladičký talent ze Slovenska Oliver Havránek (Xray), vítěz letního MČR. Ovšem chystá se zabojovat i nestárnoucí Aleš Pelikán a letos překvapivě rychlé duo Karel a Martin Kratochvílové (Xray). Ovšem konkurence je zde mnohem širší a počet jezdců vůbec největší mezi všemi kategoriemi.

Zlatým programem mistrovství je kategorie TC Open, kde to bude o titul asi nejvíc vřít. Jiří Vyšín (Xray) zvítězil na mistrovství v létě, Oliver Havránek (Xray) čeká na titul v otevřené kategorii TC, velice rychlý je letos Matěj Šulc (Yokomo), velmi rádi uvidíme v akci vynikajícího Michala Boka (Yokomo). Dobře připravený bude jistě fenomenální Kuba Šimurda (Xray). Favoritem bude i švédský Magnus Vässmar (Schumacher). Ovšem želízkem v ohni je Zdeno Kunák, kterému přechod na Awesomatix prospívá a je černým koněm závodu. Řada dalších kvalitních jezdců je přihlášena, ale to bychom museli vyjmenovat prakticky celou startovní listinu, neboť co jméno, to jezdecká perla.

Věřím, že závody proběhnou v přátelské atmosféře a férovém duchu. Těším se na viděnou, Roman Krejčí, tréner sekce.