Zkušenosti před premiérou skupiny LMP3

Roman Krejčí


Jak jsme již avizovali, v rámci pravidel Le Mans série 2017 se objevuje nová skupina LMP3 určena pro pancary – zadokolky, ovšem pouze na bezdušových gumových kolech. Novinka vzbudila větší zájem, než se přepokládalo a doufejme, že nezůstane pouze u zájmu teoretického, ale zároveň i konkrétním podpořených účastí na závodech. První závod letošní Le Mans série startuje již tuto sobotu v Ostravě, kde e jezdci začnou scházet od 17:15, kdy bude pro ně otevřena hala. Samotné závody začnou kvalifikací před 19tou hodinou a plánovaný konec je v jednu v noci ze soboty na neděli.

Ale zpět ke skupině LMP3. Hned několik jezdců skupina zaujala natolik, že se rozhodli postavit si speciál pro tuto skupinu. Mezi přihlášenými je i zkušený Ludevít Košík, který si připravil komplet podvozek vlastní konstrukce a opatřil ho karosérii v barvách Jaguar Silk Cut. Vůz stihl dokončit také Roman Štalmach, který nechybí mezi přihlášenými. Cestou přestavby formule Xray X1 se pustil další zkušený jezdec Libor Prchal. I jeho vůz je hotový, ovšem v rámci tohoto seriálu bude nasazen pouze do vybraných závodů.

Libor chce ovšem předvést v Čechách tuto variantu vozu, proto připravil přestavbou kit právě pro vynikající osvědčený podvozek Xray X1. Tyto díly jsou k dispozici u Libora Prchala a zřejmě budou brzy i k mání u pořadatele Le Mans série. Závodník potom může snadno startovat v závodě F1 i Le Mans. Libor má za sebou i první funkční testy na menší kobercové tréninkové dráze. Vůz byl osazen karosérii Protoform PFM-10. Oproti klasickému vozu formule 1 sportovní vůz daleko lépe otáčí a také lépe drží při akceleraci. Jízda se stává výrazně stabilnější a přesnější. Zkoušeno bylo na pneumatikách Sweep se slabším gripem. Jeho jízdu si můžete vychutnat i na kanále youtube níže. Na videu se posléze přidá i tradiční vůz TC Stock.