ME ET 1/10 2011 den první – volný trénink

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 20:30 – videa na závěr dne</b>
</p>
<p>
Když jsem přijel po 16:30 do areálu, právě začal manager meeting se všemi zástupci zemí, které mají zástupce na začínajícím ME ET 1/10 2011. Na parkovišti mě přivítalo poměrně <!– separe –>málo zaparkovaných aut. Vstup do haly nebyl jak jsme zvyklí z boku přímým vchodem do haly, ale přes přilehlou restauraci.
</p>
<p>
Vstoupil jsem do haly a přivítala mne skoro zaplněná hala. Počet přihlášených jezdců se podle prvního pohledu a odhadu příliš od skutečnosti lišit nebude. V tomto volném časovém úseku byla slyšet z reproduktoru hudba. Meeting se konal v prvním patře a v této přestávce měli jezdci čas na odpočinek a na další přípravu modelů před poslední volnou jízdu dne.
</p>
<p>
Mé moderátorské depo jsem zaujal na velmi strategickém místě. Kolem dráhy u dep závodníků jsou stoly s LCD monitory, na kterých běží aktuální jízdy. A tak odsud mám přehled o dění na dráze, na tribuně a přirozeně i o tom, co se bude v depech. Ovšem toto místo před jedním z monitorů se možná zítra změní.
</p>
<p>
Hned na úvod Vám dám k dispozici dva důležité ONLINE linky. Na těch můžete v průběhu celého šampionátu sledovat podrobné výsledky a pořadí i průběh jednotlivých jízd.
</p>
<p>
<a href=“http://www.myrcm.ch/cz/rcslavkov/20110224_084477/EFRA10ET/index.html“target=“_blank“>VÝSLEDKY, POŘADÍ</a>
</p>
<p>
<a href=“http://www.myrcm.ch/main?pSr=1&dId[E]=5186″target=“_blank“>AKTUÁLNÍ JÍZDY</a>
</p>
<p>
A nyní k prostředí závodu. Stoly a židle pro piloty jsou k dispozici. Připojení wifi je přímo
v hale na dvou bodech připojení – HOTEL 6 a HOTEL 9. Já jsem se připojil na 9ku a jedu bez potíží (prozatím).
</p>
<p>
Dráha je postavena poměrně zajímavým tvarem a tribuna se nachází naproti depům jezdců. Značení je jak bylo avizováno žlutými dřevenými hranolky a celá dráha je obehnána kovovými mantinely. Místo pro časomíru je po levé straně tribuny a sedí za ní Vladimír Šeliga. Ještě více nalevo od tohoto stanoviště je tribuna pro zatím neznámé osoby. Pravděpodobně se odsud bude kontrolovat čistota jízdy. EFRA tam bude mít své redaktory.
</p>
<p>
Ozvučení je po celé hale dobře udělané a i osvětlení je příjemné. Fota budou alepoň kvalitnější. A to se týká i video záznamů.
</p>
<p>
Tribuna je poseta logy sponzorů a přístup na ni je z pravé strany. O technickou kontrolu se bude starat Vojtěch Novický. Dnes má ještě volno.
</p>
<p>
Naproti tribuně jsou vyvěšeny vlajky národů. Kolem na galerii jak na pravé tak i levé straně jsou pak loga EFRY. Jedno z nich ještě upevňoval Václav Strupek st. společně s Vojtou Novickým.
</p>
<p>
Teplota je příjemná a mohu být v krátkém rukávu. Z bezpečnostních důvodů jsou opět na bočních sloupech nataženy igelity, aby se zabránilo stékání vody na trať.
</p>
<p>
Lobby bar je hned vedle haly. Zde je možné se občerstvit kdykoliv v průběhu závodu.
</p>
<p>
Kromě online výsledků na internetu se vyvěšují výsledky i na nástěnku v pravém rohu haly. Po pravé straně od tribuny. Ale mnoho jezdců má lapotopy a není potřeba k papírovým výsledkům chodit. I když wifi občas padá.
</p>
<p>
Ani nasazovači v tento den nejsou povinní. Jedna jízda následuje druhou. Myslím si, že nic důležitého jsem pro tuto chvíli nezapomněl. Jen ještě jedna maličkost. Dostal jsem od Václava Strupka st. kartičku “ MEDIA PARTNER“ ME ET 1/10 2011. Aby bylo vidět mé oprávnění zde působit. Ovšem dle slov ředitle závodu to není podmínka. Ale pro mne hezká památka na tuto velkou prestižní akci.
</p>
<p>
Mezi tím začalo poslední kolo dnešních volných měřených jízd a v první skupině zajel Adam Janovič (SK) nejlepší nájezd. V další skupině jsem na tribuně zahlédl a vyfotil jednoho z redaktorů RC Magazine Zdeňka Beneše. Tento mladý jezdec nejen bude přinášet na portálu informace společně
s dalšími dvěma kolegy, ale i on sám závodí. A dojel druhý za Zsoltem Bajuszem. Není možné opomenout, že se Zdeňkem jel i další slovenský jezdec Igor Lipták.
</p>
<p>
Hned potom jela skupina a zde POZOR jel náš Marek Černý. Najel 22 kol a umístil se jako první.
V depu jsem viděl samozřejmě Radka Fleka, Dominika Šulce, Matěje Řeháka, Zdeňka Hamáka a další naše jezdce.
</p>
<p>
Mému zraku neušel Ronald Völker z týmu Yokomo a v objektivu aparátu uvízl i Elliot Harper z týmu Tamiya. Juraj Hudy, Zdenko Kunak (oba SK) jsou také přítomni. Zatím jsem neviděl Martina Hudyho.
</p>
<p>
Na tribuně jsem zahlédl právě jednoucího Radka Fleka. Jel společně Patrikem Gollnerem, Tomášem Liptákem, Rajko Balintem, Václavem Strupkem, Martinem Strittmatterem a dalšími. Radek se držel na 5. pozici.
</p>
<p>
A opět můj zrak sklouzl na tribunu. Nastoupili zrovna Jiří Mára, Erik Dankel, Martini Francesco, Rene Klockner, Jen Gehrig, Mario Sowka, Federico Sala a Simo Ahoniemi. Nuto podotknout, že náš Jiří Mára se objevoval i na první pozici. Federico Sala a Simo Ahoniemi na tribuně nebyli. Tyto volné tréninky nejsou povinné.
</p>
<p>
Mé místo je opravdu strategické. Vidím co se děje na tribuně a obrazovku mám přímo před sebou. Na scénu vystoupali na tribunu Michal Bok, Zdeněk Hamák, Zdenko Kunak, Ivan Laptev se svým podvozkem Avesomatic A700, Steven Weiss, David Ehrbar. Cyril N´Diaye a Daniel Sieber. A je na co se dívat.
</p>
<p>
Bohužel na tomto závodě není například Marc Rheinard či Andy Moore. Omluvili se i další jezdci. Aktuální startovní listinu máte k dispozici na výše uvedeném odkazu.
</p>
<p>
Chvilková konverzace s panem Strupkem st. a na jízdu vyrazila skupina 5. Elliot Harper, Martin Hudy (ano už jsem jej zahlédl), Dominik Fleischmann, Loic Jasmin, Yannick Pruemper, Lucas Urban, Marc Fischer. Martin Hudy zajel nejlepší nájezd.
</p>
<p>
Zatímco jsem točil úvodní „sezamovací video“, poslední skupina 6 vyrazila na trať. Ronald Völker, Adrian Bernstein, Alexander Hagberg, Teemu Leino, Christoper Krapp, Juho Levananen, Viljami Kutvonen a Christen Anderson. U dráhy pod tribunou byl i Zdeněk Hamák st., který zde bude natáčet TV dokument pro televizi ČT1. I on je profesionál. Ronald Völker zajel jak se dalo předpokládat nejlepší nájezd. Všichni piloti této skupiny najeli 23 okruhů. Kromě jezdce Anderssona, který na jízdu nenastoupil.
</p>
<p>
Po skončení poslední jízdy se ujal slova Václav Strupek st. a oficiálně uzavřel trať, na které se ihned začaly provádět opravy spojů koberce. Toto bude mít po celou dobu na starosti tým kolem Radoslava Boka z RC klubu Třebíč. Mezi ně bude patřit i mladičký Dominik Mašek.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/qSTA_Xco4xE?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/qSTA_Xco4xE?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Perlou na úplný závěr byla exhibiční jízda vybraných pilotů, kde nechyběl například Zdeněk Hamák, Michal Bok, Martin Hudy, Zdenko Kunak, Ronald Völker a další. Zdeněk Hamák měl na střeše svého modelu umístěnou kameru a společně všichni cca 5 minut kroužili a bylo to neuvěřitelné, jak se podařilo Zdeňkovi udržet takto nevyvážený model na dráze. A o zábavné okamžiky nebyla nouze. Kamera to zachytila.
</p>
<p>
Pro dnešní den zde končím. Videa jsou zpracována, ale upload je velmi pomalý. A tak zhruba do hodinky budete mít zbytek práce k dispozici. Nahrávat zhruba 100 MB cca 30 minut, tak to není na moje nervy.
</p>
<p>
A přece před mým odjezdem z haly mám pro vás důležité info. RC Magazine bude natáčet rozhovory s jezdci a prezentovat je na svém portále. Je však problém s kvalitou záznamu z kamery, která nemá připojení na externí mikrofon. A tak Zdeněk Hamák st. bude interview pro portál RC Magazine natáčet a musí se pouze dořešit konektizace jeho kamery s laptopem. A pak se můžete těšit na zajímavé názory a informace.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/AFi8TBqU0F4?hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/AFi8TBqU0F4?hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>
<p>
Na závěr prvního dne volným měřených tréninků vám přináším <a href=“http://www.myrcm.ch/cz/rcslavkov/20110224_084477/EFRA10ET/index.html“target=“_blank“>CELKOVÉ VÝSLEDKY PO PRVNÍM PRACTICE DAY</a> formou odkazu. Po naběhnutí stránky zvolte záložku Rankinglist / Practice.
</p>