RC dráha Globus Brno aneb tribuna vs FPV race

Igor Vlahovič


O kameru se staral Michal Masařík, který je autorem i fotografií ve fotogalerii. Navíc létal nad dráhou s mým Phantom 3 Advanced, aby bylo vidět, jak oba piloti drží stopu.

Já jsem zde již kroužil sám. Kromě jednoho mantinelu jsem jel naprosto v klidu a držel stopu. Ale jakmile jsem se měl držet RC modelu Porsche, které občas nejelo ideální stopu, náhle jsem ztratil na krátkou chvíli orientaci a potykal si s obrubníkem.

Pak jsem se dohodli na pomalejší jízdě a to pak vypadalo vše zcela jinak. Jelo se mnohem lépe.

Po skončení jízdy, kdy mi po nárazech několkráte vypadla kamera SJ4000. která snímala onboard jízdu ze střechy mé Mazdy 6, jsem zkoumal další závady na mém Yokomo BD7. Přední nárazník je potřeba slepit a ztatil jsem šroubky k jeho uchycení. Ale to vše je již naprosto v pořádku a opraveno pro další jízdu.

Dalším postřehem byl fakt, že když jsem kroužil na okruhu sám, neměl jsem žádné rušení obrazu přes FPV. Při dnešním testování jsem občas měl krátké zrnění, ale orientace byla stále k dispozici.

Takže do budoucna, pokud by se takto „závodilo“, technika přenosu musí být o kousek dále a nebo se musí ladit různé kanály na 5,8 gHz. Aby mohlo takto jet více RC modelů pohromadě.

Pro oba piloty to byla však nová zkušenost a dá se takto na RC drahách jezdit. Každopádně rekreačně. A také se hodí již určité řidičské zkušenosti. Protože jsem se snažil držet soupeře, který když náhle dostal smyk a nebo prudce odbočil, většinou mne navedl od obrubníku. Neměl jsem možnost kolizi již zabránit.

Ale oba modely jely maximální rychlostí do 40km/h, takže nárazy nebyly destruktivní.

Michal Masařík si jízdu z vlastního pohledu chvíli vyzkoušel, na Oldřicha Nekuži již nedošlo. Jednak vypadl po nárazu akumumlátor a skelná páska nebyla k dispozici a také na dovršení všeho došla kapacita na napájecím akumulátoru pro video vysílač a kameru.

Rozhodně se však na tento okruh brzy vrátíme s budeme trénovat ve vícero modelech.

Prostě řízení RC modelu auta z vlastního pohledu je naprosto nový rozměr pro pilota samotného.

Zde je krátká ukázka z jízdy:

 

Video sestřih v podání Michala Masaříka: