Dráha Globus Brno poprvé projeta z kokpitu RC modelu

Igor Vlahovič


Na trati u Globusu Brno jsem již douho nebyl. Ale tvar dráhy se neapomíná. Ale z tribuny to je jasná věc. Ale co když budu řídit RC model auta z jeho kokpitu ?

Nezbývalo, než to otestovat. Na podvozek Yokomo BD7 jsem dal karoserii Mazda 6 Speed. Na její střechu přišla FPV kamera s vysílačem a na zadní okno jsem připevníl napájecí LiPo 1S článek.

Doprostřed tratě, tam kde je „nahazovací žlutá poklice“, jsem si umístil skládácí židličku. Pak nezbývalo než zprovoznit FPV brýle, zapnout kameru na autě, do vzduchu pověsit Phantoma a mohl jsem začít testovat zručnost.

Zatímco Phantom kroužil kolem mne a tratě (nebo visle nad tratí), já jsem se pomalu rozjížděl.

Netrvalo mi to dlouho a už jsem byl schopen jet poměreně přesnou stopu, tak jakobych bych byl přímo na tribuně.

Pravdou je, že jsem jel motor Saturn 20T a převod 7.1. Takže rychlost nebyla závratná a domnívám se, že byla přesně tou, dky které jsem se s tratí brzy sžil.

Sedět na židličce, mít 100% příjem obrazu, soustředit se na stopu, poslouchat, kde se RC model nachází – to je zcela jiný level řízení RC modelu auta jako takového.

Skoro 20 minut jsem kroužil, zajížděl i do depa a na konci jízdy jsem si byl s tratí již hodně jistý.

Mám v plánu svolat na dráhu Globus další piloty, kteří však budou své modely řídit z tribuny a já se pokusím s nimi závodit ze svého FPV pohledu.

V každém případě není nereálné, aby jsme jednou opravdu seděli kolem tratí, měli nasazené kvalitní FPV brýle a tímto způsobem závodili. Protože takto dostává závod zcela jiný ráz.