RC expedice týmu JMK – Kralický Sněžník

Igor Vlahovič


Odjezd z Brna v 6:30, aby se epedice mohla začít kolem 10:00.

Po příjezdu na místo startu výpravy na nás čekalo krásné azurové počasí. Všichni se vybavili několika vrtvami oblečení. Ovšem nakonec se počasí vyvíjelo v náš prospěch, takže při výstupu nahoru si někteří členové postupně odkládali horní svršky.

RC modely již od začátku jely sněhem. Ze začátku to šlo poměrně lehce. Bylo ještě chladno a sníh byl tvrdý. Kola se nebořila a jelo se poměrně dobře. Po jednom kilometru se výprava zastavila u horské chaty Návrší, kde bylo malé občerstvení. Pak začalo přituhovat.

Ne, že by se ochlazovalo, ale tím, že se oteplovalo, sníh lehce roztál a změkl. To si vyžádalo jiný jízdní styl a také vyšší spotřebu energie z akumulátorů.

I když se mohlo jet po zasněžené cestě, jelo se zpravila mimo ni. Kolem cesty byly zasněžené příkopy a ty byly pro všechny velkou výzvou. Ovšem pokud nějaký model zapadl, nebo se převrátil, přišlo na řadu vytahování navijíkem, v tom horším případě si pilot pro model musel „skočit“ do sněhu sám. A zapadl někdy až po kolena. Tolik bylo ve vyšší části stezky sněhu.

Jak se blížil vrchol, sníh postupně povoloval a průjezd byl čím dál těžší. Navíc se často zastavovalo na foceí a natáčení.

Celá skupina budila velkou pozornost kolejdoucích turistů, se kterými jsme se navzájem zdravili. Na sněhu auta bojovala se sněhem, nahoře nad nimi kroužily drony.

Nakonec se rozhodlo, že se vrátíme K pokoření vrcholu nedošlo. Ale o to se pokusíme jindy.

Cesta zpět se zdála být jednodušší. Ale nebylo tomu tak.

Cesta hlubokými příkopy, nezdařené průjezdy a vyprošťování aut navzájem.

Také se ochladilo a tak bundy a další oděv šel zpět na své místo.

Turistická chata Návrší posloužila jako občerstvovací stanice před závěrečným sjezdem na parkoviště.

Neuvěřitelné počasí podkreslilo celou výpravu.

Můj crawler Carson X- Crawlee Pro jel na dva akumulátory. NiMh 1500 mAh posloužil k dojetí nad chatu. Jízda sněhem si opravdu vyžádala větší odběr. Na LiPo 4800 mAh model dokázal dojet na místo obratu výpravy a zastavil se necelých 500 před parkovištěm.

 

Zde je moje zpracování výpravy natočen výhradně DJI Phantom 3 Advanced:

 

Zde jsou videa od kolegy Michala Masaříka:

Fotogalerie Michala Masaříka na jeho FB profilu ZDE

 

Kompletní fotogalerii Josefa Speráte naleznete zde: http://jmk-spery.rajce.idnes.cz/Kralicak_2016/