RC model šplhače se zřítil do lomu

Igor Vlahovič


Dne 20.3.2016 jsem šel s kamarády Michalem Masaříkem a Davidem Damborským na první patro lomu Hády v Brně. Je zde místo pro let s dronem a také možnost zajezdit si s RC modely aut. Je tu asfaltová silnička. Michal jezdil s buggy Arrma Raider, já se šplhačem.

Když došlo na soumrak, vydali jsem se k autu. Michal dováděl s buggy, já sjel s modelem na nižší část prvního patra lomu a jel po cestičce. Ale když jsem začal šplhat po pravé straně, najednou se model stočil nalevo. Protože byl ode mne více jak 20 metrů daleko, neviděl jsem jeho orientaci.

Kolegové se pomalu přiblížili k modelu a křičeli na mě, ať dávám pozor. Ovšem já si nedal říci a snažil jsem se zorientovat. Pak stačilo klepnout do plynu a červené světlo přijímače mi zmizlo z očí.

Pak jsem uslyšel od kolegů jen hlasitý údiv a pak jen informaci, že RCčko se kutálí po kamenech po srázu dolů. Než jsem došel na místo, by jsem informován, že je model v dohledu a že svítí červené světýlko. Vysvětlil jsem jim, že to je přijímač a tudíž je šplhač na kolech. Byl v roští, cca 15 metrů pod námi.

Shora se k němu nešlo dostat. Navíc padala tma. Slézat dolů by byl hazard se životem.

Ale museli jsme se pokusit Carson osvobodit a nechat jej dále padat (kutálet se níže). A tak jsem začal kroutit volantem a zkoušel jízdu vpřed a hned vzad. Po krátké chvilce jsme viděli, jak se červené světýlko přijímače pohlo a pak jsme již nezřetelně viděli, jak se model začal kutálet dále po srázu. Pak již nebylo vidět nic a jen velmi neznatelně bylo slyšet motor.

A tak začala záchranná akce. Sjeli jsme autem dolů pod lom, Michal zapnul kameru GoPro Hero4, všichni jsme rozsvítlili na mobilních telefonech světla a nejprve jsme se museli dostat na správné místo hledání. Padla definitivně tma. Měsíc svítil hodně, ale dole nebylo stejně nic vidět.

Obešli jsme jezírka, málem jsme šlápli do hov… A pak začala přesná identifikace toho správného srázu. První pokus nebyl úspěšný. Až napodruhé jsme se zorientovali. Pak nastalo hrobové ticho. Zapnul jsem vysílač. Přijímač samozřejmě vidět nebyl, ale slyšeli jsme zvuk motoru a otáčející se kola. Nepodařilo se nám však jej vyprostit na dálku tak, aby se dále kutálel k nám. A tak David se vydal šplhat do prostřední části srázu a vždy jsem musel zapnout motor, aby šel po zvuku.

V závěru hledání měl problém se k RCčku dostat. Bylo v roští a trsu planých růžích. Takže asi tušíte, co musel vytrpět. Nicméně statečně pořídil autentické foto z místa nálezu.

Pak ovšem pro všechny začala cesta dolů. Nahoru to šlo lépe jak dolů. David, který byl o 20 metrů výše jak my, musel dolů velmi opatrně. Navíc mu docházela baterie  mobilu a hrozilo, že si neposvítí na cestu. Naštěstí mu energie došla až na našem stanovišti.

Už od místa nálezu hlásil, že na modelu nevidí vážný problém. Nevěřili jsem mu.

Ale když jsem jej začal dole na mítině ohledávat, nestačil jsem se divit.

Karoserie byla poškrábaná, na předním levém nárazníku lehce prasknutá. Bylo vidět, že přední řídící alu tyč hodně trpěla, kde byla hodně omlácená. Ale nebyla ohnutá. I plasty vydržely.

Když to shrnu, možná jsem měl i trochu štěstí. Ale mohu prohlásit, že RTR set Carson X-Crawlee Pro si nechá hodně líbit. A že opravdu vydrží i nešetrné zacházení.

Děkuji moc kamarádům za pomoc a slibuji, že si příště dám větší pozor.

Kolega Michal Masařík pro vás připravil i autentické video ze záchrany modelu Carson (on má totiž u sebe skoro vždy kameru GoPro). Díky za něj pane.