Carson X-Crawlee 1/10 RTR – jak obstál na RC expedici

Igor Vlahovič


Začal jsem jízdu s originální NiMh akumulátorem o kapacitě 1500 mAh. A byl jsem zvědav, jakou dobu / vzdálenost dokážu urazit.

Terén, jak jste viděli mnozí na záznamu byl místo poměrně náročný. Jela se klesání, brody, prudké stoupání. Terén – kameny, kořeny, jehličí, bahno, voda.

Ač mně to kolegové nevěřili, měnil jsem akumulátor jako poslední. Jel jsem 100% výkon nastavený na vysílači. Dokázal jsem dojet až k restauraci a potom jsem ještě dále pokračoval. Zhruba jsem na tuto kapacitu ujel vzdálenost cca 3,5km v terénu. Když to vezmu z časového pohledu, měnil jsem akumulátor zhruba v půlce expedice.

I když z motoru nelze vyčíst, kolik má závitů, tuším, že to bude asi 27T 540 a velmi dobře zpřevodován. Nemám potřebu tedy motor měnit za vyšší počet závitů. Protože při LiPol kapacitě 4800 mah a více – mohu dojet mnohem dále.

Elektroniku jsem měl před akcí ošetřenou připravkem Nanoprotech Electric. Kompletně vše – regulátor, přijímač, servo a kontakty akumulátoru a regulátoru. Prvně jsem se brodil poze do výše kol. Ale pak došlo i na větší hloubku a dokonce mě několikrát strhl silný proud a model byl doslova unášen. Samozřejmě se převrhnul a dokonale se vykoupal.

Nakonec však elektronika fungovala a nyní stále funguje. Bohužel jsem zřejmě zničil GPS lokátor. Ten byl impregnován, ale již to je delší doba jak rok si myslím. A tak zde to bohužel byla jediná škoda. Mojí chybou.

Model se i několikráte kutálel ze svahu. Vše pohltila karoserie a dokonce nepraskla. Podvozek byl nepoškozen.

Zkrut náprav se mě zdál dostatečný. Ale dle kolegů by chtělo ještě změkčit pružiny. Ty však již moc změkčit nepůjdou. Jedině pomůže výměna pružin nebo tlumičů.

Co se však kolegům líbilo, bylo zpracování náprav, kardanů (styl Axial). A vše podstatné, že je na modelu v hliníku. Příkladem je řídící tyč nebo linky.

Druhou věcí byla kola. Jakmile se zanesl vzorek, model hůře zdolával prudké stoupání. Kolegové doporučili měkčí pneu, které by se lépe přizpůsobilo terénu.

Jel jsem originální RC soupravu. Občas jsem musel lehce dotrimovat směr jízdy. A také servo by mohlo mít větší sílu. Občas se náprava nevytočila zcela naplno. Ale to se týkalo náročnějšího terénu.

 

Tento RTR set nabízí společnost Reichard Modelsport. Cena je více jak příjemná. A pokud nebudete příliš nároční a budete brát expedice jako hobby příznivec, model dle mého názoru svoji práci odvede. Není tedy nutné měnit stejnosměrný motor, protože kapacita 1500 mAh stačí na notný kus cesty. A pokud si pořídíte NiMh o vyšší kapacitě (aby jste nemuseli kupovat jiný nabíječ pro LiPol akumulátory), pak se nebude jednat o velkou investici.

A pokud se vám nebude líbit továrně lakovaná karoserie, je možné na intenetu najít jiný typ a zcela jistě jej na podvozek uchytíte.

 

Zdroj úvodní foto: Josef Sperát