Slovo nového předsedy sekce MČR ET 1/10

Roman Krejčí


Vážení přátelé a příznivci RC automodelů,

Na sobotním zasedání Valné hromady RCAČR jsem byl zvolen předsedou sekce ET onroad 1/10-1/12-1/18 po odstupujícím Zdeňkovi Benešovi, kterému tímto děkuji za aktivní činnost za poslední 4 roky.

Kdo mě příliš osobně nezná, tak v krátkosti doplním, že se automodelářství věnuji zhruba od 6 let života, kdy jsem aktivně vyráběl nejrůznější papírové modely, zejména ty, které jsem osobně vídal na automobilových závodech, které hojně navštěvuju od roku 1977. Po několika stovkách papírových modelů nejrůznějších měřítek jsem se začal od 8 let věnovat dráhovým modelům, kterých jsem postavil zhruba stovku a to velmi úspěšných. Po 25 letech v Havířově jsem se přestěhoval do Ostravy. Samozřejmě jsem pokukoval po RC autech, ale těm jsem se mohl plně věnovat až od roku 2007. Brzy jsem se stal členem RC Car Ostrava, kde působím dodnes. Za tu dobu jsem se zúčastnil více než 250 závodů, kde jsem si připsal přes stovku vítězství. Je jasné, že RC modely tak zcela vyplnily můj život, kdy každý rok zhruba polovinu víkendů trávím na některém ze závodů bez ohledu na vzdálenost od bydliště. Také jsem se zasloužil o znovuobnovení závodů RC modelů onroad v Ostravě a spolupořádám úspěšný nekomerční celoroční seriál Moravian Le Mans Series. Během závodění jsem získal 4x titul Mistra České republiky a nejvíce si cením poháru za 3. místo v B finále Mistrovství Německa Pro10 modelů.

Na závodech často a rád slýchám názory na RCAČR. Můj postoj je jasný – pokládám RCAČR za vrcholnou organizaci v rámci RC modelů u nás s legitimní návazností na vyšší organizace EFRA, IFMAR a podobně. Nezažil jsem dobu před rokem 2007, která zřejmě znamenala v mnohém ztrátu důvěru v tuto organizaci. Je to pro mne vždy velmi smutné, nicméně mohu zodpovědně říct, že situace se rapidně změnila a ve vedení RCAČR jsou lidé, kteří to myslí s naším koníčkem jen v tom nejlepším a i ekonomicky je organizace v naprostém pořádku. Letos došlo k řadě změnám i mezi předsedy jednotlivých sekcí a čas ukáže, co se dá vylepšit. Věřím, že toho je hodně. To nejcitelnější by měl být nárůst členské základny a menší ekonomickou zátěž pro závodníky – členy.

Osobně vstupuji do tohoto funkcionářského prostředí s jasnými cíly, kterých se pokusím dosáhnout. Jistě se nepodaří vše a některé ani nepokládám za vhodné zveřejnit dříve, než je budu projednávat s konkrétními osobami, kterých se mé cíle týkají. Co bych ale rád již teď poslal mezi spoluzávodníky, rád nastíním.

Chtěl bych vytvořit emailovou skupinu, kde by byli zastoupeni všichni pořadatelé klubových závodů na území České republiky. Určitě si nebudu dělat nároky někomu něco doporučovat, ale co mne zajímá, jsou názory ostatních, kteří aktivně pro RC závody něco dělají. Také budu rád, když se mi kdokoliv ozve s nějakou připomínkou či názorem, jak RC závodům u nás dále pomoct, o co usilovat. Přesto je jasné, že se nedá všemu vyhovět, ale nemám jinou ambici, než závodům RC u nás pomáhat a samozřejmě maximálně podporovat členství v RCAČR a účast na svátečním závodě, který ponese název Mistrovství České republiky a pojedeme ho opět jednou v hale v zimě a jednou v létě venku. Na střídání mezi  Moravou a Čechami se nic nemění. Co bych ale chtěl dosáhnout je radikální snížení poplatků za členství, které by mělo být dostupné pro každého a samozřejmě budu usilovat o jednorázovou licenci pro možnost zúčastnit se mistrovského závodu. Nadále hodlám podporovat kategorie, které se dosud jezdily jako mistrovské, přičemž nadále platí, že podmínkou pro uskutečnění mistrovství dané kategorie je pět účastníků na startu. Chtěl bych dále usilovat o stejné podmínky i důležitost pro všechny vypsané kategorie a stejně tak pro rovnost pořadatelů, kteří budou mít o uspořádání mistrovského závodu zájem. Předpokládám, že pořádající klub se organizace závodu zhostí včetně časomíry a zajištění technické kontroly a dalších náležitostí dle pravidel RCAČR. Rád uvítám zájem o organizaci i od klubů, kde se za poslední 4 roky mistrovský závod nekonal.

Jedno z mých přání do budoucna je dostat na mistrovské závody zástupce jednotlivých velkých hráčů na trhu, tedy prodejců světově proslulých značek jako je Xray, Yokomo, VBC či Serpent a dalších, kteří se budou snažit prezentovat své modely a jezdce v bojích o titul, protože si myslím, že bez stánků těchto prodejců bude mistrovskému závodu něco zásadního chybět.

Budu se těšit na spolupráci s těmi, co budou chtít spolupracovat a trošku asi budu chtít prudit i ty, kteří dosud spolupráci s RCAČR odmítali z nejrůznějších důvodů, které si rád vyslechnu a pokusím se najít řešení. Rád přijedu na různé závody napříč republikou, abych mohl rozvíjet osobní kontakt s aktivními lidmi našeho koníčku. V letošním roce to budou závody v Jedovnici, o týden později v Praze, po novém roce se můžeme vidět v Ostravě, Bohumíně, Holešově a věřím, že i na dalších.

Přeji všem závodníkům krásné dárky k Vánocům a chuť pokračovat na závodních tratí, kde věřím, že větší radost, než z vítězství může být pocit z dobře odvedeného výkonu a zajímavých soubojích.

S přátelským pozdravem

Roman Krejčí
Předseda sekce Electric Track