Traxxas X-Maxx 1:5 4WD TQi

Igor Vlahovič


Když si představím měřítko 1/5 (jezdil jsem MČR Porsche), rozhodně nejde o malý model. Traxxas nedělá jen tak normální modely. Z jejich produkce jsou občas poměrně výkonné a hodně rychlé RC modely aut.

Měl jsem možnost otestovat Traxxas XO-1, který jel až 170 km/h.

Tento skvost nebude trhat asfalt, ale terén. Díky velikosti, výkonnému motoru, 4WD pohonu a stabilizaci se hravě poradí s nástrahami jakéhokoliv druhu.

Zatím není model k dostání na českém trhu, ale díky dovozci Astra brzy bude. Navíc zním nadšence a přímo sběratele Traxxas modelů aut větších měřítek. A tento je zřejmě tak zaujme. Musíte však počítat s vyšší cenovkou, která atakuje 23 000 Kč s DPH.

Charakteristika

RC model auta Traxxas X-Maxx je největším a nejvýkonnějším Monster Truckem od Traxxasu! Inovativní konstrukce šasi, délka modelu je 75 cm, kola o průměru 20 cm, rychlost přes 55 km/h, stabilizační systém TSM, RC souprava Traxxas TQi s Bluetooth modulem.

Konstrukce šasi

Šasi RC auta Traxxas X-Maxx je tvořeno prostorovým kompozitním výliskem, které je díky své prostorové koncepci velmi tuhé a současně lehké. Tak jako u jiných RC aut Traxxas je šasi modulární, to znamená, že se skládá z centrální části, přední a zadní části. Modularita šasi auta zjednodušuje údržbu, je snadné se dostat k diferenciálům a pod. Navíc při velmi těžkých haváriích nemusíte měnit celé šasi modelu, ale pouze poškozenou část.

Veškeré pohonné části jsou pod kryty, novinkou je systém upevnění motoru. Motor má natolik vysoký moment, že je k šasi přišroubován 4 šrouby. Aby bylo možné měnit převodový poměr, je v šasi řada otvorů, takže motorové stačí přišroubovat do správných otvorů. Pro tichý a hladký chod bylo voleno šikmé ozubení 20°, což je u RC modelů aut velmi netradiční.

Revoluční novinou je nový systém upevnění karosérie auta X-Maxx. Karosérie se neupevňuje sponkami, ale speciálním klipem. Tím odpadají nevzhledné držáky karosérie, sejmutí karosérie je nyní otázkou několika vteřin.

Masivní tlumiče X-Maxxu GTX mají pístnice o průměru 5,2 mm, jsou vyrobeny z vysokopevnostní oceli. Uchycení tlumičů k ramenům a věži je duální. Veškeré čepy jsou vyrobeny z oceli o průměru 4 mm! Kola o průměru přes 20 cm jsou na masivní hliníkové hřídeli. Dobře dimenzovaná prostorová věž tlumičů umožní jízdu i ve velmi těžkém terénu.

Pohonná soustava RC auta Traxxas X-Maxx

Samozřejmostí je vybavení X-Maxxu stejnoběžnými (CV) poloosami, které jsou vyrobeny z kalené oceli. Unašeče kol jsou 24 mm šestihrany, maiice kol jsou zajištěny proti povolení klipem. Diferenciály mají čtyři planetové ozubená kola, jsou uzavřena a naplněna silikonovým olejem. Změnou viskozity oleje v diferenciálech lze měnit jejich svornost a tím jízdní vlastnosti modelu auta X-Maxx v terénu. V základu je diferenciál naplněn olejem o viskozitě 60000 cPs. Hřídele kol jsou vyrobeny z hliníku. Moment je omezen masivní diskovou spojkou, která je vyrobena z hliníku a je osazena ventilátorem, který ji účinně chladí během jízdy.

Motor Velineon 1600XL a regulátor VXL-6S

RC model auta Traxxas X-Maxx je poháněn obřím střídavým motorem Velineon 1600XL a střídavým regulátorem VXL-6S. Regulátor vyrábí pro Traxxas firma Castle Creations, takže je regulátor rovněž široce programovatelný. Regulátor je vybaven integrovaným ventilátorem, motor je osazen obřím pasivním chladičem, který jej účinně ochlazuje proudícím vzduchem při jízdě.

Pohonné akumuláory

Vzhledem k výkonu modelu je auto možné provozovat pouze na LiPol akumulátory. RC model auta X-Maxx je koncipován na použití dvojice 3-článkových akumulátorů zapojených do série s kapacitou 5000 mAh nebo vyšší. Schránkyna baterie jsou dostatečně velké, takže je možné použít i větší baterie. Baterie jsou upevněny pomocí speciálního systému, který zajišťuje jejich snadnou výměnu.

RC souprava Traxxas TQi s BlueTooth

Traxxas pro Vás připravil zcela novou řadu RC souprav s BlueTooth LE konektivitou pro RC modely aut. Původně bylo možné RC vysílače vybavit dokovací stanicí pro zařízení od Apple. Traxxas pokračuje ve vývoji dále a připravil pro Vás RC vysílač se slotem pro bezdrátový BlueTooth modul (obj. č. TRA6511). Díky tomu můžete k vysílač bezdrátově připojit jakékoliv zařízení s BlueTooth rozhraním a operačním systémem Apple iOS (iPhone, iPod, iPad, …) nebo Google Android (Samsung Galaxy, …). Aplikace TraxxasLinkpro zařízení od Apple je k dipozici zdarma na AppStore, aplikace pro zařízení Google Android je zdarma na stránkách GooglePlay.

Traxxas Link App je výkonná aplikace, která Vám dává naprostou kontrolu nad provozem a laděním RC modelu Traxxas s ohromující vizualizací a absolutní přesností nastavení. Traxxas Link zobrazuje telemetrická data v reálném čase, měří rychlost, otáčky, teplotu a napětí baterie. Nastavení RC modelů můžete sdílet, můžete si vytvořit libovolný počet profilů pro konkrétní trať nebo uživatele, např. děti. Vše v aplikaci s brilantní grafikou, která je samozřejmostí od Traxxasu.

Traxxas Stability Management

Stabilizační systém Traxxas Stability Management (TSM) umožňuje zažít nejen výkon, rychlost, zrychlení a projíždění zatáček extrémní rychlostí, ale zaručuje mnohem snažší řízení a kontrolu na kluzkých površích jako je prach, hladký beton nebo dokonce led a sníh.

Vlastnosti modelu:
  • X-Maxx je dosud největším a nejvýkonnějším Monster Truckem od Traxxasu
  • Spousty inovativních prvků modelu, jako je revoluční upevnění karosérie auta, upevnění motoru, masivní hliníkové osy kol, lehké ale současně pevné prostorové kompozitní časi
  • Výkonný pohonný systém auta sestává z motoru Velineon 1600XL a regulátoru VXL-6S od Castle Creations, auto jezdí rychlostí až 55 km/hod!
  • Obří pneumatiky o průměru 20 cm
  • Celokovová disková spojka s ventilátorem pro optimální přenos výkonu motoru na kola
  • Ocelové CVD poloosy náhonu kol modelu
  • Nové masivní stavitelné olejové tlumiče Traxxas GTX s pístnicemi o průměru 5,2 mm pro přesnou jízdu v terénu
  • Nejnovější RC souprava Traxxas TQi s nainstalovaným Bluetooth modulem
  • RC přijímač se stabilizací Traxxas TSM
  • Voděodolné servo řízení má moment 26 kg/cm, rychlost 0.16 s/60° a je opatřeno chladičem, který účinně odvádí teplo z elektroniky
  • RC auto Traxxas X-Maxx je k dispozici v červené a modré barvě (pokud máte o konkrétní barvu zájem, uveďte ji prosím při objednávce)

Doporučujeme koupit

Ke zprovoznění auta potřebujete 4x AA baterie do vysílače, pohonné akumulátory do modelu a vhodný nabíječ.

Doporučené akumulátory:

  • Dvojice Traxxas LiPo 11.1 V 5000 mAh 25C (obj. číslo TRA2872X)
  • Dvojice BlackMagic LiPo 11.1 V 5000 mAh 30C (obj. číslo BMA30‑5000‑3TR)
  • Dvojice Black Magic LiPo 11.1 V 8400 mAh 30C pro delší dobu jízdy (obj. číslo BMA30‑8400‑3TR)

Nabíječ doporučujeme koupit duální Traxxas EZ-Peak Plus LiPol/NiMH 2x50W Dual, která umožňuje současně nabíjet až 2 ks LiPol akumulátory současně.

Co je potřeba pro běžný provoz ?

Pro běžný provoz RC auta Traxxas v každém případě potřebujete lepidlo na šrouby, kvalitní lepidlo na pneumatiky a silikonový olej do tlumičů a sadu imbus šroubováků. Z našeho sortimentu doporučujeme cenově dostupnou kompletní sadu od Dynamite Startup Tool pro auta TRAXXAS.

Lepidlem na šrouby se zakápne závit nebo hlavička šroubu, čímž dojde k jeho fixaci a vibrace způsobené jízdou nedovolí povolení šroubového spoje. Lepidlo na šrouby má speciální složení, které umožňuje snadné povolení šroubového spoje přiměřeným momentem, aniž by došlo k poškození hlavy šroubu. Nikdy nepoužívejte běžné vteřinové lepidlo, takto zalepený šroub by mohlo být nemožné vůbec povolit! Z naší nabídky doporučujeme středně pevné lepidlo značky Fusion.

Občas je třeba doplňovat silikonový olej do tlumičů modelu. Běžným provozem dochází jen k nepatrným únikům silikonového oleje po pístnicích tlumiče. V případě, že povrch pístnic tlumičů nebo stav těsnění je ve špatné stavu, únik oleje může být velký. Pro tyto případy se dodávají tzv. opravné sady. V nabídce tuningových dílů se dodávají ke všem tlumičům pístnice s extrémně tvrdým povlakem TiN (nitrid titanu). Pístnice s povrchem TiN snadno poznáte podle zlato-zelené barvy. Z naší nabídky silikonových olejů doporučujeme silikonové oleje TLR, Traxxas, Medial Pro aj. – viz doporučené příslušenství.

 

Zroj textu a foto: astramodel.cz