FERRARI F430GT od MJX R/C

Igor Vlahovič


Byl jsem požádán majitelem tohoto modelu, abych se podíval na osvětlení modelu. Údajně nesvítí jedno přední světlo. Nebude to zřejmě nic obtížného, pouze se vymění dioda.

Když už jsem dostal RC model k dispozici, podíváme se na to, jaké RC modely se kupují v supermarketech a co od nich můžete očekávat.

Výrobcem licensovaného stroje FERRARI je MJX RC, což je čínská společnost.

Měřítko modelu je 1/10 a model je opravdu velmi detailně zpracován včetně interiéru vozu. Nechybí zmíněné osvětlení, detailní zpracování ráfků a brzdových kotoučů. Ještě bych to viděl na dodání zvukového modulu a bylo by to opravdu 100%.

Ovšem jedna stránka věci je pohled, druhá funkčmost a praktičnost použití. Většina RC hraček ze supermarketů vypadá podobně, přitom cena je mnohdy vyšší, než by člověk očekával.

 

Tento RTR set obsahuje:

– volantový vysílač na 27 mHz s možností přepínání třech kanálů (mohou tedy společně jezdit až tři takové modely)

– nabíjecí akumulátor pro model

– síťovou nabíječku

– český návod

– je potřeba koupit pouze 9V akumulátor do vysílače

 

Akumulátor do modelu se nabíjí až 6 hodin, doba jízdy je pak cca 15 minut. Pro pohon je sestaven 6ti článek o napětí 7,2V. Dá se tak teoreticky nahradit a nebo akumulátor nabíjet klasickou RC nabíječkou.

Avšak pneumatiky jsou plastové, tudíž jízda na asfaltu a jiných površích je poměrně obtížná. Model klouže a nesedí i přes odpružení zadní nápravy, která je jako jediná hnaná. Hlavně na hrubém povrchu bude mnohem vyšší spotřeba z akumulátoru.

Od vysílače velký dosah nečekejte i když bude vytažena anténa.

K trimování řízení použijete mechanickou páčku na spodku modelu.

Vana modelu je z plastu a z jednoho kusu.

Karoserie je z ABS plastu. Pokud někde praskne, jediná možnost je ji zalepit a zakitovat.

Náhradní díly se zakoupit nedají. Takže oprava je možná svým originálním způsobem a nebo si po domácku model upravit dle svého.

Proporcionalitu příliš nehledejte. Jsou zde dvě polohy pro dvě rychlosti vpřed, jedna vzdad.

 

V tomto případě se jedná o model na poličku, kdy s ním občas můžete uskutečnit rekreační jízdu spíše doma na linoleu či nízkém koberci.

Co však nelze modelu upřít je reálnost zpracování se smyslem pro detail. Takto bych si představoval karoseri pro kategorie Hobby.

V dnešní době jsou ceny klasických RTR setů modelů aut již tak nízko, že je dobré popřemýšet, zda investovat do hračky s omezenými možnostmi využití a nebo i něco připlatit a mít tak RC model s podporou náhradních dílů, případně servisu. Samozřejmě v nejnižšcíh cenových relacích se musí počítat spíše s hobby zaměřením modelu, popřípadě s účastí právě v kategorii Hobby.