ASTRA NITRO CROSS 2010 – krátce online

Igor Vlahovič


<p>
<b>LAST UPDATE: 2.5.2010, 23:16 – konečné pořadí </b>
</p>
<p>
Již v pátek probíhal volný trénink na hlavní závodní akci tohoto měsíce v kategorii offroad a to podnik nesoucí název Astra Nitro Cross 2010. Jako v minulých letech, opět <!– separe –>zavítali do České republiky piloti
z mnoha států a to například z Německa, Rakouska, Finska, Maďarska, Polska, Estonska, Slovenska, Turecka. Na listině jsem však neviděl piloty z USA například Adama Drakea či jezdce z Francie.
</p>
<p>
Ale i tak čítá listina 98 jezdců z výše uvedených států. Nechybí samozřejmě česká reprezentace. Mohu za všechny jmenovat Aleše a Martina Bayerovi, Jakuba Cinka, Erika Margonyho, Jana Kapičku,
Víta Kubánka a další naše skvělé piloty. Ostatně seznam si zatím můžete na odkazu prohlédnout dopodrobna. (uveden odkaz níže).
</p>
<p>
Zítra po 9. hodině ranní vás přímo z místa dění seznámím s atmosférou a celkovým prostředím. Díky redaktorskému vybavení udělám fotoreportáž. A nebudou chybět možná velmi zajímavé záběry z jízd
modelů na slavkovské offroad trati.
</p>
<p>
Online výsledky můžete po celý víkend sledovat přímo na tomto
<a href=“http://www.myrcm.ch/cz/rcslavkov/20100430_122733/ASTRA18BG/index.html“ target=“_blank“>ODKAZU</a>. Zde si také můžete prohlédnout kompletní startovní listinu a samozřejmě podrobné výsledky z jednotlivých jízd. Úvodní foto bude v průběhu zítřejšího rána
změněno.
</p>
<p>
Takže lehce před 9. hodinou ranní jsem se ocitl s kolegou Davidem Dohnalem na místě konání akce.
Kvalifikace již probíhaly a prostor pro depa byl zcela zaplněn. Nyní půjdu udělat pár fotek
účastníků a techniky a ihned vám je poskytnu a to díky wifi, která je pro dnešní den free.
Jak toto provedu, ihned vám popíši strukturu a průběh závodění.
</p>
<p>
Takže jsem rychle prošel depa a pozdravil se s našimi jezdci. Václav Strupek, oba Hudyové, Martin Pater, Erik Margony, Tomáš Marek a mnoho dalších. Pozdravil jsem i Josefa Kolaříka, který se zrovna chystal na svoji jízdu. Jak jsem si všiml, pokud nebyl jezdec na tribuně, ladil se svým mechanikem stroj.
</p>
<p>
Na dráze a kolem ní vládnou přísná pravidla. Jezdci po jízdě jdou ihned nasazovat. Jsou na to vyzváni bezprostředně po jízdě. Kvalifikace se jede na 5 minut čistého času. Jezdec se snaží najet ze tento časový úsek nejlepší nájezd v čase a počtu kol. Jede s 5 kvalifikací. 2 se škratají a tři počítají. Po každé jízdě se dělá průběžný sort. Pozice nasazovačů jsou přísně hlídány a Vladimír Šeliga si ihned zavolal jezdce, aby ho upozornil na správnost místa nasazování. Musel jsem si vzít kartu pořadatele, abych se mohl volně pohybovat po depech a blízko tribuny. Bez ní jsem jen divák a vstup do některých míst je přísně zakázán.
</p>
<p>
Depa jezdců jsou buď u jejich karavanů a nebo je zde obrovský stan, kde také můžete ladit. Občerstvení, toalety samozřejmostí.
</p>
<p>
Nyní jede skupina číslo 5. A jedeme další kolo. Jídzu číslo 4 vyhrál Václav Strupek z týmu Lestr Models. A ihned musí jíz nasazovat.
</p>
<p>
Je na čase jít natočit nějaké adrenalinové záběry z dráhy a dep. Aby jste měli přehled, jak to na takovém mezinárodním závodě probíhá v reále. Ovšem opět podotýkám – osobní návštěva je zcela nejlepším řešením. A máte tu ještě zítřek, kdy budou probíhat finálové jízdy… Máte tedy o čem přemýšlet.

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/QQctJpvaE38&hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/QQctJpvaE38&hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

</p>
<p>
Obešel jsem trať a natočil jízdu skupiny 4 a 5. Neskutečné skoky, prášení za stroji tak, že mi
nečistoty z dráhy létaly až do kamery. Někteří zvládnou se svým strojem přeskočit až 2 muldy zaráz. Ale někdy se to přece jen nepovede. A to pak opět přijde na řadu práce nasazovače. Hlavně cílová rovinka – tam jedou modely velkou rychlostí, aby vzápětí najely pod rovinku pod tribunou, kde se nachází skupiny velkých skoků. Ostatně, vše uvidíte na záznamech.
</p>
<p>
Po prvním kole kvalifikací následovala 12ti minutová přestávka. A na dráhu šel Dušan Bayer a upravoval trať. Ale v depech stále práce plno. A Vladimír Šeliga již vyzval Martina Bayera, Martina Hudyho a všechny jezdce 8 skupiny, aby se ujali míst nasazovačů. A druhé kolo kvalifikací začíná. Je 10:30. Jede se přesně dle plánu.
</p>
<p>
Na této akci není možné mít zbytečné prostoje a vše musí být opravdu do detailů připraveno. A je pomalu na čase obejít s kamerou i depa účastníků a natočit jejich práci. Respektive činnost jejich mechaniků. Pokud máte zájem, navštivte stránky <a href=“http://www.arcslavkov.cz/fotogallery/season-2010/?album=11&gallery=86″ target=“_blank“>ARC Slavkov</a>. Zde najdete foto z pátečního tréninku, které pro vás nafotil pan Šeliga.
</p>
<p>
Tak jsem prošel depa a zaznamenal dění. Nikoho jsem nerušil a nikoho nezpovídal. Obraz vypoví vše a není potřeba žádý komentář. Natočil jsem toho více a část později najdete i na sltránkách ARC klubu Slavkov. Najdete tam například kvalifikaci 1 skupiny 8, kde jedou ti „nejlepší“. Vyhověl jsem tak prosbě pořadatele. A taktéž i část záznamů z dep.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/GIGmA4IOqxI&hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/GIGmA4IOqxI&hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
A závod pokračuje plynulým tempem dále. Těsně před startem ještě mechanici tůrují stroje svých svěřenců a posléze se již jezdci řadí na schodišti před vstupem na tribunu a čekají na svoji jízdu.
</p>
<p>
Mé působení na této akci se pomalu chíli ke konci. Ale ještě jsem stačil natočit jak skáče „elita“
dnešního závodu. Na pořadí po druhé rundě se můžete podívat na My Rcm – viz odkaz výše a tam se podívat, jak si váš oblíbený pilot vede.
</p>

<p>
<CENTER>
<object width=“425″ height=“344″><param name=“movie“ value=“http://www.youtube.com/v/EQrFIIS37tU&hl=cs&fs=1″></param><param name=“allowFullScreen“ value=“true“></param><param name=“allowscriptaccess“ value=“always“></param><embed src=“http://www.youtube.com/v/EQrFIIS37tU&hl=cs&fs=1″ type=“application/x-shockwave-flash“ allowscriptaccess=“always“ allowfullscreen=“true“ width=“425″ height=“344″></embed></object>
</CENTER>
</p>

<p>
Byl jsem na této akci pouze dopoledne. Ale mohu osobně říci, že atmosféra je zcela jiná, než na jakou zažívám na onroad závodech. Ale v každém případě je mnohem lepší vidět buggy v kaci naživo, než sledovat vývoj takto přes net.
</p>
<p>
Takže pokud máte čas dne 2.5.2010, potom si udělejte čas a zastavte se tento den zde ve Slavkově u Brna a můžete být svědky zítřejšího adrenalinového finále, kde se bude dít ještě mnohem více než dnes. Nyní následuje 40. minutová přestávka a začíná další a to 3. kolo kvalifikací. A finále se nezadržitelně blíží… Zatím si nejlépe vede Martin Bayer z ARC klubu Slavkov.
</p>
<p>

</p>
<p>
<a href=“http://ulozto.cz/4699407/astra-nitro-cross-2010-full.mpg“ target=“_blank“>ZDE</a> si můžete stáhnout video soubor Astra Nitro Cross 2010 full. Ten obsahuje všechny záznamy, které jsem pořídil.
</p>
<p>
A jak to nakonec dopadlo v neděli 2.5.2010 ? Pořadí na prvních třech místech obsadili
čeští borci a nejlepší byl Martin Bayer.
</p>
<p>
1. Martin Bayer
</p>
<p>
2. Aleš Bayer
</p>
<p>
3. Jiří Mára
</p>