Open Challenge Praha offroad online

Igor Vlahovič


Máme před sebou druhou část závodního víkendu v Praze. Včera proběhla onroad část s velkou účastí, dnes pokračujeme offroad částí.

Na úvod jedmo panorama dráhy.

""

Jako vždy i dnes probíhá registrace včetně ranního volného tréninku. Ten je zvláště pro 1/10 buggy, 1/10 SCT a pak 1/8 buggy.

Tvar dráhy vidíte na úvodní foto.

Já jsem již přišel na to, jak z malým LC Racing MT 1/14 RTR překonávat dnešní skoky pro modely 1/10 a větší. Na skoku je potřeba velmi lehce přidat plyn (po odskoku) a tím model vyrovnat. Pak dopadne na čtyči kola může se pokračovat v jízdě.

Online výsledky dnes opět na MyRCM:

"" 1/10 Buggy 2WD
"" 1/10 Buggy 4WD
"" 1/10 Short Course
"" 1/8 E Buggy
"" Hobby Buggy

 

Dráha dnes není alespoň pro mne náročná. Ale offroad je o hlavě a šikovnosti.

Jako na minulých závodech, bezpečnost je zde na prvním místě. Dráha se tak i staví, aby se omezilo nebezpečí skoků. Ale ať je to jak chce, je potřeba jezdit hlavou a není možné držet stále plný plyn.

Na tréninku vidím hodně modelů SCT. Vypadá to na hodně obsazenou kategorii. Jedou se 4WD i 2WD typy.

Rozprava je za námi, Vše důležité sděleno a to zejména nováčkům, kteří dnes na tomto závodě jsou. Já již stihl udělat dva rozhovory a nyní je musím zpracovat.

Nové foto z rozpravy v galerii.

Závod nyní odstartoval.

 

A máme tu dva piloty, které jsem dnes oslovil. Martina Veselého a Vendu Brože.

Martin Veselý interview

 

Venda Brož interview

 

Já mám svoji první jízdu za sebou. Nějak se mi rozhodil regulátor a potřebuje znova nastavit. Ale pak to pojede.

Tak jedinou slabinou modelu LC Racing je karoserie. Není z lexanu, ale zřejmě z PETu. A tak praská v místech ostrého ohybu. Ale pokud ji ihned podlepíte skelnou páskou, pak drží. Ovšem model, to je jiná liga. Ten zvládá dost drsné zacházení a já ho dnes na závodě otestuji.

""
Juniorky v akci v kategorii Hobby buggy

 

Co mi udělalo velkou radost, byl zájem Martina Veselého a pak i Vendy Brože o mé samolepky portálu. Budou je vozit na svých modelech. Líbí se jim portál a reporty. To je pro mne velká čest.

Zatím závod probíhá v klidu, jede se s rozumem.

Na dnešním závodě jede opět Kája Novotný. Testuje novou osmičku Durango, ale byla zde prosba o nefocení do oficiálního představení. A tak to musím respektovat.

Jinak kategorie 1/8 buggy si nasazuje sama sebe. Za juniory nasazují dospělí. Pokud na post nakonec opravdu jde nezletilý, pak za něj zodpovídají rodiče. To však platí i u 1/10.

A Jan Blahovský kontroluje, jak jezdci dodržují pravidla a techniku skoků. Bezpečnost je zde prvořadá.

 

V kategorii Hobby můžete zde jet i s menším měřítkem. Já dnes jedu model LC Racing MT, měřítko 1/14. Podívejte se na něj více zblízka:

""

""

""

Podvozek: LC Racing MT 1/14 4WD

Regulátor: S10B

Motor: 4500 kV bezsenzorový motor, 4 póly

Rádio: Spektrum DX3R

Karoserie: LC Racing Monster Truck

Servo: Batan D115 Micro

Baterie: LiPo 2S 2100 mAh 30c Yokomo

Geometrie: nastavitelná

Tlumiče: olejové, nastavitelné

 

Můžete zde startovat s dalšími měřítky včetně 1/10. Buggy, Short Course, Truggy apod. Je to vždy po poradě s pořadatelem závodu.

Natočil jsem v kategorii SCT a buggy několik skoků a pak je zpomalil. Právě na tom dělám.

Dnes mi nějak zlobí elektonika v modelu. Musím zajet alespoň v posledním kole kvalifikace. Jinak je jisté B finále. Ale již jsem asi zjistil důvod potíží. Přijímač příliš blízko regulátoru. A to asi nebude dobře fungovat. Model se po krátké době zastavil a pomohlo jen vypnutí a zapnutí modelu.

A zde je krátká ukázka skoků modelů na dnešní dráze na dvou skocích.

 

Karel Novotný ukázal akrobatické kousky při nasazování první skupiny osmiček. Zvládl to na výbornou. Jan Blahovský musel opět jezdce klidnit. Přece jen z osmiček bugyn jde „strach“.

A moje poslední kvalifikační jízda ? Jsem v B finále. Ale třeba ho vyhraji. Teď mi model stávkoval pouze jednou. Ale kromě tohoto musím říci, že je mechanicky opravdu na úrovni. To, co jsem s ním prováděl a co mi dělali ostatní.

Nyní si dám prosím čas na oběd.

 

A jak dopadly kvalifikace ? Kdo bral TQ pozice ?

Hobby: Michal Benda

Buggy 2WD: Michal Blahovský

Buggy 4WD: Kája Novotný

SCT: František Kalenda

1/8 buggy: Kája Novotný

 

Nyní se připraví finálové skupiny a přede mnou je první finále B.

 

Mechanik od Lukáše Vrány, který jede Hobby a se mnou ve finále B jsem se také ptal. Navíc jsou to začátečníci a podruhé na závodě.

Interview s mechanikem Lukáše Vrány

 

Tak až na malou zastávku jsem dojel ve finále B druhý. Model opět vydržel drsné zacházení a všem se líbí moje BACK FLIPY na cílové rovince. Ten výkon motoru a záběr pneu to umožní udělat prakticky kdykoliv. Pojela mě Katka Kodadová juniorka. No jo…

Konec závodu je naplánován na 18:30. Je dost skupin. Já budu muset odjet před 18tou hodinou, abych byl po 20 hodině v Brně. Ale dohodnu s panem Domanským dodání fofo z vyhlášení vítězů a zpracuji výsledky po cestě.

Sledovat jízdu A finále 1/8 buggy je zajímavé. Všichni jedou s rozumem, ale v čele Kája Novotný, který ukazuje jízdu par excellent.

Já v druhé finálové jízdě použil setovou vysílačku LC Racing. Takže žádné nastavení expo apod. Prostě vše „natvrdo“. A skončil jsem poslední. I další juniorka mě předjela. Fakt je ten, že si mi za jízdy resetoval regulátor a já musel jet opačně. Tedy ne jako směrem, ale na zpátečku to jelo vpřed. A to je i docela zábava. pak stačilo dát revers na vysílači a jelo to klasicky. Na třetí finále jde na model kamerka Gopro. Na dráze se toho děje poměrně hodně.

Hodně lidí zde se mnou probírá problematiku Nanoprotechu. Ptají se na moje zkušenosti, jak dopadl notebook a na další věci.

 

Venda Brož jede i buggy 1/8. Podíváme se na jeho osazení.

""

""

""

""

Podvozek: Losi Eight 2.0

Regulátor: Absima

Motor: Nosram 220 kV

Rádio: Sanwa MT4

Karoserie: Losi

Servo: Sawox

Baterie: LiPo 4S 6500 mAh 90c nVision

 

""
Model LC Racing MT s kamerkou Gopro HERO 3 připraven na poslední MORTAL KOMBAT

 

Tak poslední jízdu musím zkusit natočit. Už se uzavírají sázky, zda tam kamera vydrží celou dobu jízdy.

A bylo tomu tak. Kamera vydržela naprosto neskutečné skoky, nehody, kotrmelce, back flipy, karamboly s ostatními účastníky provozu. Video se nahrálo. Co více si přát.

Tak zde máte na podívání video onboard z mé poslední jízdy s LC Racing MT. Já nní musím již domů, ale závěr reportu nebude chybět a foto dodá Domanský Profimodel.cz.

Je to jen DVD kvalita, ale ot bohatě stačí.

 

Výsledky závodu:

Hobby:

1. Radek Stibor
2. Michal Benda
3. Klára Šnajdrová

SCT

1. Jan Havlíček
2. František Kalenda
3. Martin Kučera

2WD buggy

1. Matěj Šulc
2. Roman Bílek
3. Radim Drda

4WD buggy

1. Kája Novotrný
2. Milan Mudra jun.
3. Roman Bílek

1/8E buggy

1. Kája Novotný
2. Jiří Garbaczewski
3. Martin Matta Veselý

 

Link na kompletní fotogalerii včetně vyhlášení: http://jack0077.rajce.idnes.cz/Open_Challenge_Praha_Ruzyne_7.-8.2.2015