LC Racing MT zachráněn DJI Phantom 2 Vision +

Igor Vlahovič


Co se tedy stalo ? Bude to pro mnoho z vás úsměvné. Ale budiž. Alespoň nebudete provádět podobný kousek sami. Nebo ano, ale musíte být více obezřetní. Takže:

Nainstaloval jsem kameru Gopro HERO 3 na střechu MT LC Racing. Ale protože jsem měl tlačítko zapnutí videa pod kamerou u kapoty, musel jsem aktivovat WIFI, abych mohl pomocí aplikace na telefonu spustit nahrávání.

Potud vše naprosto v pořádku, ale…

Když jezdím, musím vždy opět vypnout WIFI vysílač na kameře, protože ten má takový výkon, že spolehlivě zaruší 2,4 gHz přijímač na RC modelu (auto, copter atd.). A proto se po krátké jízdě model zastavil. Regulátor se rozhodil a fungovalo pouze řízení modelu.

Model tak zůstal na tenkém ledě cca 10 m od břehu.

Moje mozkové buňky začaly šrotovat, jak dostat model zpět. Na led se vstoupit nedalo, protože byl velmi tenký. A tak jsem postupně vymýšlel scénáře záchrany:

 

– půjčit si delší lano, hodit jej a doufat, že dopadne za model a já si ho přitáhnu (něco na způsob lasa). Zde však hrozilo, že se prolomí led a další nástáahy

– dát na Phantoma provázek, doletět k modelu, zaháknout se a dotáhnout jej na břeh (nešlo to, model byl těžký a ve sněhu). Hrozilo, že tam havaruje i coptera

– dlouhý motouz, který se Phantomem obtáhne kolem modelu, druhý konec si přitáhnu Phantomem a ručně napnu provazek a přitáhnu (avšak tenké, dlouhé a možnost chycení ve vrtulích)

– atd. atd.

– volání MP nebo hasičů nepřicházelo v úvahu. Byl bych považován za trotla…

 

Nakonec jsem zašel koupit nejprve 20m tenké dvoulinky. Ta byla lehká, nevlála vzduchem a Phantom ji utáhl. Takžej jsem zalétl až za model, udělal velký oblouk a vracel se zpět, abych si vzal druhý konec dvoulinky a jal se model přitahovat. Ale zjistil jsem, že 20m je málo.

Proto jsem nechal model na místě a opět klusal do elektra. Přikoupil jsem dalších 15m dvoulinky, navázal ji a jal se opět opakovat záchrannou akci.

Vypadalo to velmi nadějně. 3x se mi podařilo obletět model, pomocí FVP se přesně orientovat, donést si druhý konec kabelu a začít model přitahovat. Ale vždy se kabel dostal pod podvozek, sklouzl a model nezachytil.

Mezi tím se zde vystřídalo poměrně dost místních diváků… Docela nechápali a hlavně se bavili…

Pak jsem nechal coptera na pokoji (už posloužil dost) a začal plán B.

Protože byl kabel dost dlouhý, vysokým sněhem jsem došel až na druhý břeh jezírka, natáhl dvoulinku a tím se mi podařilo zachytit model ve výši kamery. Pak stačilo držet kabel napnutý a přitahovat model.

Samozřejmě se kabel vyháknul, model se převracel a bylo riziko, že se kamera oddělí od modelu. A to by byl další problém.

Ale nakonec se postupně podařilo model dostat na břeh.

 

Ponaučení ?

– nepouštět se na led, když je tenký a není možné na něj vstoupit

– nemít zaplou WIFI na GoPro HERO, protože to šíleně ruší přijímač a vše ostatní

– nemít chuť driftovat a testovat model v takových podmínkách

 

Zde je video záznam ze záchranné operace.

Zde pak společné foto obou protagonistů na závěr příběhu se šťastným koncem.

""