Rychvaldský pohár 10.1.2015 online

Igor Vlahovič


Přijal jsem pozvání od Teamu Rychvald na jejich dnešní offroad závod. A to právě do Rychvaldu. Dal jsem si do navigace jejich adresu venkovní tratě a tak už vím, kde se nachází (na rozhraní ulic u Sjučáku a Polní). Pak jsem se musel přemístit o cca 2 kilometry zpět na ulici Školní.

Tam už bylo vše v plném proudu a já jen potřeboval vytvořit depo a převzít RC model buggy 4WD LC Racing od Tomáše Rajduse (Tora Team), který mi ji zapůjčil na testy. A já s ním dnes pojedu závod. A vypadá to, že jej budu testovat déle.

Jinak zde nebudou výsledky online a tak po každém kole přinesu průběžné výsledky závodu. Ale nebudou nijak extra podrobné, spíše se podíváme na podvozky, se kterými se zde závodí a optáme se účastníků na to, jak se jim zde líbí a jak se jim daří.

Za časomírou Luděk Szostek a Roman Kavan.

Dráha je pohodová a není náročná. Když to napíšu já, je to pravda, protože já nejsem offroad pilot.

Je tu i bufet a parkoviště je pro účasníky kousek a je dostatečné.

Jsou tu závodníci z Polska. A mnohé jsem již potkal na jiném závodě.

Já jsem projel krátce LC Racing buggy 1/14 4WD RTR a první dojem je kladný. Na dráze se střídavým motorem hodně živé a rychlé. Takže výkonu dostatek.

""
Tak toto je můj dnešní závodní model od LC Racing

 

Hned u první jízdy se po nárazu do hrazení zbláznila buggy 1/10.

Dnes je tady poměrně hodně juniorů. I tady je hodně podporují a je to jen dobře.

Vypadá to, že každá jízdy bude komentována a hlídána. Také byli všichni upozorněni na to, že za sprostá slova a pokřikováni mohou být ze závodu vyloučeni.

Jedou se zde kategorie buggy 1/10E 4WD, 2WD, autobusy (SCT) 1/10 2WD, 4WD a offroad mini.

 

Chtěl jsem vyzpovídat Zdeňka Jánoše. Ale ten zběběle utekl před rozhovorem. A tak jsem se vrhl na Fanána Stodolu. Fanán Stodola je zde se svým synem a závodí ve dvou kategoriích. Sám s rodinou pořádá seriál závodů malých měřítek v Pozděchově. A na co jsem se ho optal ?

""
Fanán Stodola

Redakce: co tě připvedlo na dnešní závod ?

Fanán: no jezdím tady letos od prvního závodu. Takže chcu odjet všecky čtyři závody

Redakce: jakou kategorii jedeš ?

Fanán: mám 1/14 bugynu LC Racing hobby a jedu ještě navíc autobus 1/10 2WD od Losi

Redakce: co říkáš na organizaci závodu ?

Fanán: no tak kdyby tady byla špatná organizace, tak bych sem nejezdil

Redakce: díky za rozhovor pane

 

Tak a za malou chvíli se podíváme na nějaký závodní podvozek, který zde dnes soutěží.

 

Moje prvmí jízda s buggy LC Racing 4WD – tak vytvořil jsem pouze jednu chybu. Dojel jsem na krásném druhém místě. Model je opravdu hodně mrštný a je potřeba jet s rozumem. Střídavý bezsenzorový systém na začátku kopne a pak už to jede plynule. Brzda je ostrá a možná by chtěla otupit. Ale zase 4WD = stabilita i při prudkém brzdě. Jinak stabilní na této dráze a nemá tendenci se převracet atp. Jediné převrácení je jisté při doskoku a plném rejdu.

 

Petr Rodina jezdí SCT 1/10 a podíváme se blíže na jeho šasi a elektroniku.

""

""

""

""

Podvozek: Durango DESC210 2WD 1/10E 

Regulátor: Dualsky XC800TF

Motor: Dualsky Z56.5T

Rádio: Spektrum DX3C

Karoserie: Durango

Servo: Sawox 1251MG Digital

Baterie: LiPo 2S 5200 mAh Longe Power

Pneu: Proline

 

A zde jsou průběžné výsledky po první kole kvalifikací:

""

""

""

""

 

Zde máte pohled na dnešní trať shora. Je opravdu pohodová a nenáročná. A to i pro začátečníky.

""
Pohled na dnešní dráhu shora

 

Rostislav Kliment za mnou po jízdě přišel a pochválil mne za to, že poprvé jedu s modelem LC Racing a jsem těsně za ním.

Luděk Szostek kontroluje jízdu, komentuje. A také udává rady, jak a kdo koho má pouštět.

Na další jízdu jsem umístil na můj model kameru GoPro HERO3. A nahraji potom onboard záznam z jízdy. Očekávám, že se budu převracet v zatáčkách, protože mám poměrně vysoko těžiště.

""
Model LC RAcing buggy 4WD s umístěnou kamerou GoPro3

 

Na tomto závodě jsou i závodníci z Polska. Jeden z nich vede klub www.rcwalbrzych.pl. Líbí se jim zde a jezdí tu pravidelně.

A já jdu připravit DVD kvalitu záznamu z druhé kvalifikační jízdy 1/14 buggy.

Zde máte pořadí po druhém kole kvalifikací:

""

""

""

""

 

Zde je video z mojí jízdy onboard:

 

Filip Rajdus je juniorem, podporuje ho jeho otec Tomáš. Filip jezdí pravidelně závody a to jak v létě, tak i v zimě. Co mi pěkné odpověděl na mé dotazy ? Nutno podotknout, že se Filip choval jako profesilonální jezdec.

""
Flil Rajdus

Redakce: jak jsi spokojený zatím s výsledkem kvalifikace ?

Filip: já jsem spokojený, já jsem zajel dobře. Třetí jízdu jsem trošičku pokazil, ale jinak jsem spokojený s touhle dráhou

Redakce: co jedeš za kategorii dnes ?

Filip: já dneska jedu 1/10 4WD, takže čtyřkolky buggy a jedu čtrnáctiny LC Racing

Redakce:  co jedeš za typ 1/10 buggy a co tam máš za elektroniku, pokud to víš ?

Filip: normálně jedu s Xrayem, protože ho podporuji. Mám tam regulátor Dualsky a jede se mi s tím skvěle

Redakce: ať se ti daří Filipe

 

Nyní jsem mohl shlédnout velmi napínavou kvalifikační jízdu SCT 4WD. Tři piloti podávali neuvěřitelné výkony. V čele s Jardou Valderem.

Tak já jsem vybojoval šesté místo v A finále. Napoprvé s tímto modelem, navíc zapůjčeným od Tomáše Rajduse. Jsem spokojen. Níže máte výsledky kvalifikací:

""

""

""

 

Miroslav Jurenka mi nehal nahlédnout pod kapotu jeho karoserie. Miroslav jede dnes 4WD buggy. A má již kompletní nástavbu na šasi.

""

""

""

""

Podvozek: Yokomo B-MAX4 

Regulátor: LRP Flow

Motor: SP Competition R 6.5T

Rádio: Sanwa MT4

Karoserie: Yokomo

Servo: Sawox 1252MG Digital

Baterie: LiPo 2S 4500 mAh LRP Shorty

Pneu: Schumacher Minipin

 

Finálové jízdy jsou v plném proudu. Komentáře a dozor nad jízdou nechybí. Roman Kavan a Luděk Szostek se snaží.

Už se těším na prví finálovou jízdu. Každou jízdu si na model zvykám a nyní jsem se dozvěděl, že mám na regulátoru omezený výkon. Že to ve skutečnosti jede mnohem rychleji. Tak kolikpak ukáže GPS lokátor TOP SPEED.

""
LC Racing buggy vs SCT

 

Po přečtení e-mailu jednoho čtenáře této reportáže jsem se optal Fanánka Stodoly, jak se mu jeví rozdíl mezi LC Racing buggy a SCT. Buggy jezdí normálně a v Pozděchově si půjčil model SCT Michala Rajduse. Zde jsou jeho slova:

Fanánek Stodola o modelu buggy – mám tam základní setup, jede to úplně na pohodu. Když to chytnu do ruk, tak to fakt jede krásně. Nemusím riskovat, nemusím být ohleduplný na plyn ani na zatáčení. Jsem spokojen.

Fanánek Stodola o modelu SCT – jel jsem s modelem od Michala Rajduse. Na tom autě bylo řízení více aktivní, ale to je o nastavení. Buggy se musí poslat do zatáčky přesně, SCT je stabilnější o něco, protože je to více placka. Ale vždy to je o nastavení jezdce.

Tomáš Rajdus – jezdí oba modely a na okruh daného typu to například dělal pouhé dvě desetiny sekundy. Je to opravdu o zkušenostech a nastavení.

 

Tak doufám, že jsem trochu vyhověl panu L. Formánkovi. A že se rozhodne při plánované koupi dobře. Mně se zase na pohled líbil MT a tak budu testovat právě jej. Ale navíc lze během chvilky z MT udělat buggy. I to je možné.

Já jsem odjel první finálovou jízdu a hodně jsem chyboval. Chtěl jsem držet krok s konkurencí. Ale nějak jsem zapomněl, že oni jezdí nějaký ten pátek, já dnes poprvé. A tak další jízdu pojedu svoje. Jinak však pozitivní zážitek z jízdy.

Ještě postřeh z kvalifikací. Jednu jízdu promeškal Miroslav Jurenka a to proto, že si četl dění kolem IS a Francie. No a zcela zapomněl na dění kolem sebe.

""
Špona na přední matce na mém modelu

Při přátelském rozhovoru s Miroslavem Jurenkou jsem byl upozorněn na fakt, že mám na předním kole kousek hrazení. Ano, je to tak. Pravdou je, že s modelem občas otírám o hrazení a vzal jsem si ho nyní kousek sebou.

Nyní jsem viděl krásnou jízdu finále buggy 2WD, kde zvítězil Roman Pudich. Po jízdě pak podání rukou mezi soupeři. Tak to mám být.

 

Marie Szostková jede dnes kategorii buggy 4WD a nyní je ve finále C. Co mi pověděla na moje otázky ? Nechtěla se fotit, ale pomohl jí v tom Samuel a dala si říci.

""
Marie Szostková

 

Redakce: od kolika let se věnuješ závodění ?

Marie: závodím asi od pěti let

Redakce: jak se ti vede ve finále po dvou jízdách a jaké máš pocity ?

Marie: jsem Cčku. A teďkom bych měla být asi na pátém, čtvrtém místě

Redakce:  co jedeš za podvozek a elektroniku ?

Marie: jedu Xray a elektroniku přesně nevím, různou

Redakce:  jakého místa bys dnes chtěla dosáhnout ?

Marie: no určitě prvního, ale to už se mi určitě nepodaří 🙂 smích

Redakce: díky za čas a ať se ti daří !!!

 

Druhá finálová jízda z mého pohledu: tak jízda se mi líbila. Už jsem jel více hlavou a měl jsem jen tři chyby vlastní vinou. Pak jsem byl jednou atakován soupeřem. Jinak však slušnost velmi dobrá mezi jezdci. A model ? Fungoval bez potíží.

Avšak Fanánek Sotodal byl po jízdě poněkud schvácený. A tak jsem se ho optal proč.

""
Fanánek Sotodola těsně po druhé finálové jízdě offroad mini

Redakce: co se stalo ve finálovce offroad mini Fanánku ?

Fanánek: situace je vážná no. Do čtvrté minuty jsem vedl, potom jsem udělal jednu zásadní chybu, ještě jsem se tam potkal s Igorem Vlahovičem, jako on za to nemóže, že. Udělal jsem si prostě chybu, předjel mě Filip, chtěl jsem ho dohnat. Udělal jsem další chybu. Už sem sa vézl jak po ledovici kamión a situace dopadla tak, že Tomáš Rajdus vyhrál, takže má první místo. Filip dojel druhý, já třetí. Takže Filip má celkově jedno první místo, Tomáš Rajdus má celkově první místo a já mám nejlepší umístění druhé místo. Takže teďka musím vyhrát, nebo vůbec nedojet….

 

Takže už to víte, co Fanánek cítil bezprostředně po jízdě.

Jarda Valder podporován svoji manželkou dojel životní jízdu a zvítězil. Navíc je zlatníkem a ta co chytne do rukou, to mu jde.

Na poslední finálovou jízdu si vezmu na hlavu GoPro a natočím celou jízdu. Uvidíte pak dění.

Zdeněk Jánoš se stále brání interview. Ptám se proč ? 🙂 Prý není fotogenický a neumí se vyjadřovat 🙂

Závod se pomalu blíží ke konci. Pomalu začnu připravovat výsledky závodu, protože některé skupiny již dojely celkově.

""
Junioři v kategorii offroad mini

 

Buggy 4WD

1. Marek Schiller
2. Radim Hruška
3. Roman Pudich

 

Buggy 2WD

1. Roman Pudich
2. Aleš Bidovský ml.
3. Marek Schiller

 

SCT 1/10 4WD

1. Matěj Matlák
2. Jarda Valder
3. Daniel Martínek

 

SCT 1/10 2WD

1. Aleš Bidovský ml.
2. Petr Rodina
3. Matěj Matlák

Offroad Mini

1. Filip Rajdus
2. Fanánek Stodola
3. Romáš Rajdus

 

Za malou chvíli proběhne vyhlášení výsledků, předání pohárů.

Závod se povedl dle mého názoru. Já jsem si jej užil a nyní už se těším na testování LC Racing MT Truck.