Jak natáčet video záběry, co je k tomu potřeba ?

Igor Vlahovič


Když člověk začíná s natáčením záběrů RC modelů kteréhokoliv typu (auto, loď, letadlo atd.), většinou na začátku začíná s prvnotním a levným vybavením. Ale aby člověk natočil solidní záběr a ještě v dobré kvalitě, je potřeba investovat. Ale zase… jde o to, na jaké úrovni to chcete dělat a kolik financí máte.

Já začínal natáčet manuály na obyčejný kompakt, kde obraz i zvuk byl naprostá katastrofa. Ale na tu dobu jsem to považoval za vynikající.

Jak šel čas, postupně jsem zlepšoval techniku natáčení a také jsem upgradoval samotnou techniku pro natáčení.

 

Dnes jsem prozatím skončil na následujícím vybavení, se kterým točím záběry ze závodů, při testech RC modelů atd:

– full HD kamera Sony HDR CX220E

– outodrová kamerka GoPro HERO 3 WE s úchyty

– stativ

– multikoptéru DJI Phantom 2 Vision + s FULL HD kamerou DJI

 

Díky této technice jsem schopen točit záběry z různých pohledů. Jednak statické záběry na projíždějící model, potom model sleduji (sledovací kamera), dále pak onboard záběry z různých pozic vozu (modelu) a nemohou chybět záběry shora na akci. Možností je tedy opravdu hodně.

Stativ je výborný pro statické záběry z nadhledu. Ale kameru umísťuji i přímo na zem. Model pak projíždí těsně kolem a vznikne opět jiný záběr.

Je lepší si natočit více materiálu, aby pak bylo z čeho vybírat. Navíc, než jdu točit, mám v hlavě již určitý scénář. Ten mi pak usnandní postprodukci. Pokud si to natočíme dopředu dle scénáře, čeká nás pak méně práce ve střihu.

Natočené surové video pak natáhneme do programu (Power Director, Sony Vegas, Pinacle Studio apod.) a můžeme začít s postprodukcí.

Zde je pak dobré záběry střídat. A to z různých pohledů včetně onboard záběrů. Není špatné oživit akci pomalým záběrem a naopak zrychlenou akcí (například TIME LAPSE).

Možností je opravdu hodně. A je to jen a jen na fantazii autora.

Když jsme hotoví, stačí pak vše vyrobit ve vybraném formátu – já upřednostňuji mpg2 a FULL HD / HD kvalitu. Ovšem aby jste mohli toto tvořit, musíte mít odpovídající hardware. A musíte také počítat s vělkým tokem dat.

 

Aby jste tedy byli časem schopni natočit zajímavý záběr, je potřeba mít v hlavě scénář, mít trochu výbavu na úrovni. A pak mít fantazii pro střih.

Všem začátečníkům přeji hodně zdaru. Považuji se za amatéra, ale když budu vědět, poradím.