Open Challenge Praha onroad online report

Igor Vlahovič


V tomto datu se ještě jedou venkovní závody. Ovšem v Praze se jede první halový závod na kobercové dráze.

Tak jako minulý rok opět místem konání je sportovní areál a hala na Ruzyni. A protože v sobotu se jede onroad část a v neděli pak offroad, můžete zde využít hotelu na stravu a ubytování.

Hala beze změn – prostorná jak pro koberec, tak i pro depa jezdců. Vyznačení tratě na šedém koberci dřevěnými latěmi žluté barvy. Pokličky na dráze samozřejmostí

Kategorie jste si mohli vybrat na stránkách MyRCM, kde budou i online výsledky. Tedy tyto:

"" 1/10 OPEN
"" 1/10 Stock
"" 1/10 Hobby
"" 1/10 Hobby Peugeot Cup
"" 1/10 Formule
"" 1/10 GT
"" 1/12 Pancar
"" 1/8 GT

Od rána probíhá volný trénink. A to zvláště pro Hobby / Peugeot Cup, pro TC Open a TC Stock. A zvláště jsou i Formule 1.

9:45 proběhla rozprava v poměrně hojném počtu závodníků. Na tento první závod v Praze se sešlo opravdu hodně zájemců o závodění v hale na koberci.

""

Rozprava

 

Po 10 hodině startuje první kolo kvalifikací. Jedno kolo bude trvat cca 1 hodinu 20 minut.

 

Kvalifikace 1

Peugeot Cup – kategorie pro začátečníky a hobby jezdce. Hojně obsazená kategorie junioři. Adam Vorlíček vs Anita Tunklová v první skupině. Adam lepší a vítězí. Oba junioři. Jak první, ale i druhá skupina byla tvořena juniory. Lucie Gutlerovíá byla výborná ve druhé skupině. Lukáš Klouček soupeřil s Ondrou Mrklovským a Ondrou Kopačkou.

F1 – velmi vyrovnaná trojice s vítězem Ivo Trojanem, druhým Petrem Novákem a třetím Aleše Matiáškem. Na dráze vydařené kopie skutečných závodních monopostů. Někteří mají v kokpitu reálné helmy, jiní zajímavé postavičky.

Hobby – pohodová kategorie s pomalými modely a mnoha nováčky. A to včetně mladých dívek či maminek. Konečně je to kategorie na pohled vyrovnaná, nikdo nikam nespěchá. Nehody jsou sice časté, ale nechtěné. A v tomto já kroužím s kamerkou GoPro Hero 3. A nevydržela na karoserii dlouho. Bez pojistné isolepy to příště nepůjde. V první skupině mi hodně dali zabrat Lukáš Klouček a Dominik Vlášek jun. Ve druhé skupině zazářil Lucka Gurtlerová a Ondra Dařílek. Někteří jezdci jsou praví začátečníci a doslova honí své modely po dráze. Ale do toho tato kategorie je. A co se týče mého nastavení HB Cyclone TC Sport ? Motor HPI Saturn 27T, převod 5,85 a regulace LRP Quantum Competition 2. Baterie Yokomo LiPo 2S 2700 mAh 30C. A hned napoprvé jsem trefil rychlost převodovým poměrem. Zapadám do průměru.

""

Časomíra Jan Blahovský

 

Stock – obsazovaná kategorie. Až tři skupiny se musely vytvořit, aby byl prostor pro všechny dostatečný. V první skupině zvítězil Miloslav Svoboda. Ale stejně ryhlé kolo měl i Marek Frič. Třetí Zdeněk Čechura jezdí i LS Porsche. Ve druhé skupině pak 23 kol Standa Pavlíček před vynikajícím mírou Perclem. Ve třetí pak nejlepší Aleš Pelikán před Michalem Kneysem a Láďou Rážkem. Zde vidíme jezdce hlavně z minulé sezóny a někteří sem přešli z nižší kategorie Hobby.

Open – i zde více jak jedna skupina jezdců. Jan Kanina vs Jirka Kolman. Jan Kanina lepší v nájezdu. V této kategorii je vše volné. Co uřídíte s tím můžete nastoupit. V kategorii nechybí Jirka Janoušek, Víťa Hola, Michal Blahovský. Vítězem jízdy skupiny číslo 2 se stal Víťa Hola před Kájou Doležalem a Jirkou Janouškem.

 

Kvalifikace 2

Peugeot Cup – Lucka Mazalová zrychlila i když Adam Vorlíček stále ve vedení v první skupině. Ve druhé skupině opět výborně Lucka Gurtlerová před Lukášem Kloučkem. Juniorů je na tomto závodě opravdu hodně.

""

Junioři na tomto závodě mají zelenou

 

F1 – za Ivo Trojanem dojel nyní Víťa Hola. Aleš Matiášek pojel Petra Nováka. Zde v kategorii je vidět i tým Deutsche Post žluté barvy. A takté model Ferrari. Miroslav Svoboda tutuo jízdu nyní nedokončil

Hobby – já jsem otupil přední kola sekundovým lepidlem, neb v minulé jízdě byl model hodně točivý a nepříjemný na řízení. Zajel jsem sice TOP LAP, ale i ostatní jedou velmi pěkně a ta kola jsou hodně podobná. Lukáš Klouček mne stíhal a také David Novák by rychlý. Ale dělal chyby. A kolize do soupeřů mu moc nepomohou. S dívek a žen byly výborné Lucka Gurtlerová a Jana Gurtlerová. Jedna řídí černou Škodu Octávii s růžovými koly a křídlem.

Stock – Zdeněk Čechura naladil a zvítězil. Navíc nájezd 23 kol není vůbec špatný. Nestačil na něj Láďa Koželuh a martin Kučera z druhé skupiny. Tam se jede na 22 kol nejvíce. Ve třetí se jede na 26 kol (Aleš Pelikán) a pak na 25 kol (Rado Ďuraňa, Ladislav Rážek, Michal Kneys).

""

Aleš Pelikán

 

Open – v kategorii dnes jedou například i Jirka Vesecký, Jan Koutník, Jan Vild a další. Jinak Michal Blahovský porazil Víťu Holu a na tyto dva piloty je radost se dívat. Jirka Janoušek se přejmenoval ve startovní listině na ONE FOOTER (Jirka má místo jedné nohy protézu).

 

Kvalifikace 3

Peugeot Cup – kvalifikace nejlépe zajela Lucka Gurtlerová. Má TQ v kategorii před druhým Lukášem Kloučkem a třetím Ondrou Mrklovským. V každém případě půjde o zajímavá finále, kde nebude nouze o kontakty a mnohdy zběsilou jízdu mezi mantinely.

F1 – Ivo Trojan bere TQ v této kategorii před Víťou Holou a třetím Petrem Novákem. Zejména prostředek pole bude hodně vyrovnaný. A piloti musí jet bez kontaktů. Jinak mohou hodně ztratit.

Hobby – já jsem se postavil do čela skupiny. Ale ve finále pojedu v chumlu davu a budu natáčet juniory onboard. Například Dominika Vláška, Davida Nováka, Lukáše Kloučka a další. Včetně dvou slečen Gurtlerových. Na trati lze vidět značky Honda, Chevrolet, Škoda, Peugeot a dašlí.

Stock – namátková kontrola nastavení ZERO BOOSTu odhalila jednoho hříšníka. TQ zde udržel Aleš Pelikán před Michalem Kneysem, který poslední jízdu hodně tlačil na pilu. Rado Ďurana bude startovat z třetí pozice. I zde se máme na co těšit.

""

Vysmátý Rado Ďurana

 

Open – zde vzal TQ Michal Blahovský. Udržel tak za sebou Víťu Holu, Karla Doležala a další. Do A finále se dostal Jiří Jarolímek.

 

Finále 1

Peugeot Cup – dvě finálové skupiny pro větší pohodlí jezdců. V B finále pod dohledem rodičů zvítězila Lucka Mazalová před Anitou Tunklovou. Toto finále zcela jistě ovládnou dívky. A finále opět v režiji dívky Lucky Gurtlerové. Lukáš klouček a Ondra Kopačka musí přidat. Zde se souhlasem všech a časomíry testoval stroj Jirka Janoušek, který opravoval elektroniku. Vůbec však nezasahoval do průběhu a jel zcela profesionálně.

""

Start kategorie Peugeot Cup

 

F1 – zde jedou piloti na pneu bezdušových i mechovcých. Je to vidět i na stylu jízdy. První v cíli model Ivo Víťi Holy před Ivo Trojanem a Alešem Matiáškem. Celá jízda poměrně vyrovnaná a rozhodovaly chyby. Až na zadní část pole, které uzavřel Jan Jílek.

Hobby – v B finále Rudolf Klouček pojel kolegu Miroslava Horáka. V A finále jsem měl kamerku umístěnou pod zaním křídlem a postupně si točil modely svých kolegů. A tak nejprve přišel na řadu David Novák, pak druhá Lucka Gurtlerová a potom třetí v jízdě Dominik Vlášek. Kamera na modelu vydržela. Pěkné záběry se povedly.

 

Stock – C finále: Jan Šedivý s dostatečným náskokem před soupeři. Zde jedou nejen závodní karoserie Protoform Mazda 6 apod. Ale také Honda HSW. V B finále to bylo hodně vyrovnané od prvního až po páté místo. Zvítězil Martin Beran před Láďou Koželuhou. A finále: Aleš Pelikán porazil výborného Michala Kneyse. Poněkud se po jízdě zlobil Rado Ďurana. A to na Láďu Rážka, který jej trefil. A ovlivnil tak celou jízdu pomalu. A tak dostal napomenutí po jízdě od časomíry a bude další kolo střežen poněkud více.

Open – B finále: Jirka Kolman vzal první místo Jirkovi Jarolímkovi. Třetí dokroužil Radek Štěrba. A finále ukázalo nádherný čistý start. Pak odstoupil Michal Blahovský. A tak byl v cíli první Víťa Hola před Karlem Doležalem a třetím Jirkou Jarolímkem ml.

 

Finále 2

Peugeot Cup – v B finále je jistá vítězka a to Lucka Mazalová. V A finále už je to taky jasné po druhém kole. Opět zde velí slečna – Lucka Gurtlerová. Stačil jí pouze Lukáš Klouček. Třetí v Ačku Ondra Mrklovský.

F1 – Ivo Trojan porazil v této jízdě Víťu Holu. A v tom připadě zde nemáme vítěze. Petr Novák, Aleš Matiášek a další jezdci do hry moc nezasáhnou. Leda by průběh ovlivnili svým chováním na trati. A to se v této kategorii nenosí.

Hobby – B finále: krásná jízda Chevroletu Camaro SS. Nechyběly kotrmelce, kdy osvětlení kmitalo vzduchem. Jezdec měl na vítězství, ale… V cíli první Miroslav Horák před Rudolfem Kloučkem a Jakubem Matiáškem. A finále byo opět kamerové v mém podání. A děti se snažily ukázat to nejlepší. Po jízdě se někteří divili, že jsem je pronásledoval a na některé i čekal. V cíli první David Novák a je vítězem kategorie. Druhé místo v jízdě zaujal Ondra Dařílek, třetí Dominik Vlášek. Pěkná a zajímavá jízda.

 

Stock – C finále: Jirka Kleňhar se postaral o napětí do další jízdy, když zvítězil. B finále: tady už je vítězem Martin Beran. Druhý v jízdě pak Martin Kučera. Prestižní Ačko ovládl Aleš Pelikán a odváží si domů celkové vítězství. Největším oponentem mu byl Michal Kneys.

""

Příprava na jízdu

 

Open – B finále: pořadí v popředí jako v první jízdě. Jirka Kolman vítězem Bčka. V A finále potlesk pro jezdce. Protože Michal Blahovský si dojel zaslouženě pro vítězství před Víťou Holou a Karlem Doležalem. Můžeme se tedy těšit na poslední kolo finále.

 

Finále 3 a pořadí

Peugeot Cup – poslední pokusy o zajetí dobrého výsledku. Junioři se snažili celý závod. A zde jsou výsledky:

1 A Lucie Gürtlerová 2 1:1, 2:1 [3:2]
2 A Lukaš Klouček 3 3:1, 2:2 [1:2]
3 A Ondřej F. Mrklovský 6 3:3, 2:3 [1:5]
4 A Kopačka Ondra 7 1:3, 3:4 [2:4]
5 A Adam Vorlicek 9 1:4, 3:5 [2:5]
6 A Vladimír, jun. Blažek 12 3:6, 2:6 [1:6]
7 B Mazalová Lucie 2 1:1, 2:1 [3:2]
8 B Anita Tunklová 3 3:1, 1:2 [2:2]
9 B Marek Tunkl 6 2:3, 3:3 [1:5]
10 B Petr Pelnář 8 3:4, 2:4 [1:4]
11 B Matěj Šedivý 9 1:3, 2:6 [3:6]
12 B Matyáš Bartek 10 3:5, 2:5 [1:6]

 

F1 – Víťa Hola nebo Ivo Trojan ? Tuto otázku si kladli všichni před jízdou. Ivo Trojan obhájil první pozici a Víťa nyní nakonec až třetí za Martinem Kučerou.

1 A Ivo Trojan 2 2:1, 3:1 [1:2]
2 A Vítězslav Hola 3 1:1, 2:2 [3:3]
3 A Martin Kučera 6 3:2, 2:4 [1:5]
4 A Petr Novák 7 2:3, 1:4 [3:5]
5 A Aleš Matiášek 7 1:3, 3:4 [2:5]
6 A Miloslav Svoboda 12 1:6, 2:6 [3:7]
7 A Lukáš Richter 13 3:6, 1:7 [2:8]
8 A Jan Jílek 15 2:7, 1:8 [3:8]

 

Hobby – pokud zkušený pilot bere tuto kategorii, jako zábavu a vzor pro jezdce, není problém se zde svézt. Ale prim zde hrají především děti a jejich výkony. Zkušenější by je měli motivovat. Snad se to podařilo. Mnozí již jedou velmi slušně a kličkují minimálně. Chce to však jezdit, jezdit a zase jezdit :-). A ta radost po jízdě, jak si to děti užívaly. A je jedno, zda je druhý nebo třetí.

1 A David Novák 2 2:1, 1:1 [3:1]
2 A Lucie Gürtlerová 4 3:2, 1:2 [2:5]
3 A Ondřej Dařílek 5 2:2, 3:3 [1:6]
4 A Dominik Vlášek JUN 6 2:3, 1:3 [3:6]
5 A Lukaš Klouček 8 3:4, 2:4 [1:5]
6 A Igor Vlahovic 9 1:4, 3:5 [2:6]
7 B Rudolf Klouček 2 3:1, 1:1 [2:2]
8 B Miroslav Horák 3 2:1, 3:2 [1:2]
9 B Jakub Matiášek 6 3:3, 1:3 [2:3]
10 B Vladimír, jun. Blažek 8 3:4, 1:4 [2:4]
11 B Jana Gürtlerová 10 1:5, 2:5 [3:5]
12 B Matyáš Bartek 12 3:6, 2:6 [1:6]

 

Stock –  komentář a pohrožení STOP and GO. Ale pořádek i ve Stocku musí být.

1 A Ales Pelikan 2 2:1, 3:1 [1:1]
2 A Michal Kneys 4 2:2, 1:2 [3:4]
3 A Ladislav Rážek 5 3:2, 1:3 [2:3]
4 A Radoslav Ďurana 7 3:3, 1:4 [2:7]
5 A Jan Neuwirth 9 2:4, 1:5 [3:6]
6 A Josef Horak 11 3:5, 1:6 [2:6]
7 A Miloslav Svoboda 12 2:5, 1:7 [3:9]
8 A Stanislav Pavlíček 15 3:7, 2:8 [1:9]
9 A Zdeněk Čechura 16 1:8, 3:8 [2:9]
10 B Martin Beran 2 2:1, 3:1 [1:1]
11 B Láďa Koželuh 4 3:2, 1:2 [2:4]
12 B Martin Kučera 5 2:2, 1:3 [3:5]
13 B Jakub Doležal 6 3:3, 2:3 [1:4]
14 B Marek Frič 9 3:4, 1:5 [2:5]
15 B Míra Percl 12 2:6, 3:6 [1:7]
16 B Dominik Vlášek JUN 14 3:7, 2:7 [1:8]
17 B Stanislav Knespl 14 1:6, 3:8 [2:9]
18 B Jiří Mašek 17 2:8, 1:9 [3:9]
19 C Jirka Kleňhar 2 2:1, 3:1 [1:3]
20 C Jan Šedivý 3 1:1, 2:2 [3:7]
21 C Aleš Kuda 4 1:2, 3:2 [2:5]
22 C Michal Tyburec 7 3:3, 1:4 [2:6]
23 C Jakub jun. Kneys 7 2:3, 3:4 [1:6]
24 C Tomáš Tunkl 9 2:4, 1:5 [3:5]
25 C Jan Švejda 13 3:6, 2:7 [1:8]
26 C Rudolf Klouček 15 1:7, 2:8 [3:8]

 

Open – tato kategorie uzavřela dnešní závodní den. Nejrychlejší stroje naposledy v akci. Pastva pro divákovi oči. A zde výsledky:

1 A Vítězslav Hola 2 1:1, 3:1 [2:2]
2 A Karel Doležal 4 1:2, 3:2 [2:3]
3 A Michal Blahovský 7 2:1, 3:6 [1:8]
4 A One Footer 7 3:3, 2:4 [1:6]
5 A Jiří Jarolímek ml. 8 1:3, 3:5 [2:5]
6 A Jan Domanský 9 3:4, 1:5 [2:6]
7 A Jan Kanina 11 1:4, 2:7 [3:7]
8 A Miroslav Červ 15 1:7, 2:8 [3:8]
9 B Jiří Kolman 2 2:1, 3:1 [1:1]
10 B Jiří Jarolímek 4 1:2, 2:2 [3:3]
11 B Radek Štěrba 5 3:2, 1:3 [2:4]
12 B Jiří VESECKÝ 7 2:3, 3:4 [1:4]
13 B Zbyněk Dařílek 10 2:5, 1:5 [3:7]
14 B Jan Vild 11 3:5, 1:6 [2:6]
15 B Jan Koutník 13 3:6, 1:7 [2:7]
16 B Standa Švob 16 1:8, 2:8 [3:8]

 

Počkáme si na vyhlášení výsledků. Jsou připraveny medaile a další drobnosti pro vítěze. Hlavním tématem na tomto závodě jsou junioři, kterých je oproti minulé sezóně zde opět více. A přibylo i nováčků všeobecně.

Dodržení časového harmonogramu pomalu do minuty. Jezdci se naučili dodržovat jistý režim a závod jel bez prodlev.

Dnes ješte bude nahráno foto z vyhlášení. Video souhrn bude později.

Zítra tedy offroad část. Online report začne cca kolem 9. hodiny.