Le Mans Serie Brno, Veterán Tour online

Igor Vlahovič


Přijal jsem pozvání na tento závodní den. Za všm stál Roman Krejčí a Drahoslav Hejtmánek z brněnského RC klubu. Dva závody v jeden den – Le Mans serie a Veteráni. To může být zajímavý report.

Včera jsem byl ve Slavkově na MČR Porsche. Počasí vůbec nebylo příznivé. Dnes to vypadá mnohem lépe. Již nyní je vidět snaha slunce ukázat se.

Počet pilotů na závod je na první pohled. A není se čemu divit. Dva seriály v jeden den je zárukou vyšší účasti. Zvuk spalovacích motorů je slyšet a to dává tušit, že Veterán Tour jsou modely na spalovací pohon. Mají náhon přímo na zadní nápravu a jsou opravdu hodně staré.

Také karoserie jsou dobové a hodně kitové v mnoha případech. Ostatně ve fotogalerii najdete postupně krásy tohoto závodu. Jinak se ve veteránech jede 200 kol Bosonohopolis, tzn. 100 kol v jednom směru a 100 kol v opačném směru. Zajímavý vytrvalostní závod. Kdo protne cílovou pásku stým kolem, vítězí.

Po 9 hodině proběhne rozprava a pak se začne závodit. Je neděle, tak aby byli všichni i dříve doma.

Drahoslav Hejtmánek za časomírou, pomáhá mu syn a také další členové klubu.

""

Rozprava

 

Jede se dne klasický směr a nejdelší varianta tratě. Mé Yokomo GT v kategorii GT2 by mohlo uspět. S koncovým převodem 2,2 by to mohlo vyjít, pokud mne opět nepostihne technická závada ve finále.

Online výsledky by měly běžet zde, každopádně v galerii máte soupisku jezdců a vytvořené skupiny:

"" 1:8 IC Veteran
"" Formule 1
"" World GT

 

Kvalifikace 1

Veterán Tour – dvě skupiny modelů. V první skupině nejlepší Roman Krejčí s svým MC Larenem žluté barvy. Ale na trati jsou vidět i jiné skvosty. GTčka, formule a další zajímavosti. Zatím nejlepší nájezd drží David Dohnal a Drahoslav Hejtmánek. A protože se jedná o veterány, i roky pilotů jsou o něco vyšší.

""

Vidíte historickou koncepci podvozku

 

F1 – moravská série dnes jde také závěrečný závod. Nechybí třeba Milan Parák z Břeclavi, Jiří Groch a další trvale jezdící borci. Letmý start a kvalifikace může začít.Míra Meloun st. měl super časy na kolo. Po chvíli bádání se zjistilo, že prodal klonovaný čip a oba jedou dnes společně. A na klonu se nezměnilo číslo. Jinak Milan Cendelín, Jarda Sattlet měli kola kolem 20ti sekund.

""

Depo Val Mez

 

Le Mans – v první skupině jsem zajel TOP kolo já. Soupeři jako Svetlin Deuhlevski, Miroslav Šujanský, Pavel Krejčí a další jeli o mnohem pomaleji. Ale s časem 20,9 na kolo jsem se přiblížil skupině 2, kde TOP kolo zajel Roman Krejčí s časem 17,514. Také Tomáš Rajdus, Filip Rajdus byli hodně rychlí. Domácí Jarda Sattler také čas pod 20 sekund.

 

Kvalifikace 2

Veterán Tour -ve druhém kole opět potvrdili rychlá kola Roman Krejčí, Zdeněk Švidrnoch, David Dohnal, Standa Čech. Model jedou na pohled pomaleji. V depu si prohlížím koncepce podvozků a jsou poměrně jednoduché. Některé karoserie už něco zažily a mohly by vyprávět.

F1 – kontrola klonovaného čipu před startem jízdy. Tomáš Rajdus nyní zajel velmi rychlé kolo. A také Milan Cendelín. Mira Meloun st. třetí TOP čas. F1 jedou ale jedno finále. Je 9 modelů a tak B finále s nekoná. Zde se jedno finále nepočítá (to nejhorší).

""

Krásné karoserie dle reálné předlohy

 

Le Mans – Roman Krejčí již měl najeto a tak se věnoval focení modelů v horní zatáčce. Já jsem si s vyšší kapacitou aku polepši o dvě desetina a s Lukášem Vaterem budeme soutěžit v B finále. Dohodli jsme se tak s ředitelem závodu. Milan Parák zrychlil a zajel hodně dobré kolo. Zřejmě to bude stačit na A finále.

 

Nyní se startují finálové jízdy. Začíná první závod Veterán Tour 100 kol v klasickém směru.

 

Finále 1

100 kol bosonohopolis -100 kol není jen tak. Roman Krejčí byl jediný, který jel bez problémů. Zbytek pole provázely technické problémy, zhasínání motoru, rozpadávaly se brzdy apod. Někteří bohužel nedojeli. Ale napínavé to bylo mezi Dohnalem, Švidrnochem a Polákem. Zde rozhodovaly okamžiky. Standa Čech bojoval s Ondrou Dvořákem. Jelo se více jak 35 minut. A za tu dobu bylo k vidění mnoho zajímavých okamžiků.

""

 

F1 – Míra Meloun st. zvítězil před Tomášem Rajdusem a Milanem Cendelínem. Nedařilo se Michalovi Matulovi a Miloši Pokornému. 15 minut jízdy je opravdu dlouhý interval a na chyby není místo.

GT skupina 1 – Igor Vlahovič s přehledem dojel první. Někteří piloti dojeli na baterie. Jinak Milan Parák by hodně rychlý, ale vypadla mu spojovačka a hodně ztratil. Lukáš Vater dojel druhý. Ale hned na začátku bojoval s přetáčením. V jízdě se jelo kokrektně. Velké rychlostní rozdíly se musí brát v úvahu a není potřeba se s někým srazit. Komentář v jízdě Tomáš Hejtmánek. Milan parák zajel best lap, ale Igor těžil s plynulé jízdy.

""

Jezdci kategorie GT skupina 2

 

GT skupina 2 – jak se dalo očekávat. Roman Krejčí na prvním místě. Jak vidíte níže, Igor Vlahovič s Yokomo GT na tom není špatně v celkovém pořadí. 43 kol najel on a také Jarda Sattler či Milan Cendelín. Na špičku pole, tedy Romana Krejčího, Filipa Rajduse, Martina Krejčího a další tito borci nemají.

""

 

Nyní následuje trénink pro veterány. A to pro opačný směr.

 

Finále 2

F1 – start byl velmi zajímavý. Nestačil jsem jej ani začít natáčet. Tak až další kolo. Tomáš Rajdus nyní v souboji s Mirou Melounem st.

GT skupina 1 – Igor Vlahovič ze začátku na nože s Lukášem Vaterem. Ale lepší stopa Igora ho vynesla na další vítězství. Lukáš ztratil kolo. Milan Parák nyní na třetím místě velmi dobře. Nyní bylo i poměrně dost kontaktů s jezdci pomalejšími.

 

Nyní opět trénink na 10 minut pro veterány.

 

GT skupina 2 – start natočen. Roman Krejčí opět první. Martin Krejčí v závěsu. Ovšem s velkou ztrátou. Velice dobře Jiří Groch a Jarda Sattler. Tentokráte nezajel dobře Milan Cendelín ani Filip Rajdus. Ten zajel první jízdu excelentně.

 

Finále 100 kol bosonohopolis opačný směr – nádherný souboj od začátku do konce mezi Davidem Dohnalem a Ondrou Dvořákem. K nim se přidal i Zdeněk Švidrnoch. David jel celou dobu skvěle, ale 3 kola před koncem měl technikou poruchu a musel se spokojit se třetím místem. Velké problémy řešila Míša Saturková s bratrem a také Roman Krejčí, který vyzkratoval obě serva ještě před finále. A níže mát pořadí po součtu kol obou závodů. Absolutním vítězem se stal Zdeněk Švidrnoch.

""

 

Finále 3

F1 – Tomáš Rajdus vítězí. Těsně před Jirkou Grochem. Oba v 31. kolech. Třetí dojel Jarda Sattler. Nedařilo se příliš Mirovi Melounovi. Je zvyklý na lepší umístění.

""

Poslední pohled na podvozek Veterán Tour

 

GT skupina 1 – Igor Vlahovič najel zase o kolo více, tedy 45 kol. Podařilo se mu za sebou udržet dotírajícího Milana Paráka. A dlouhou dobu se němohl zbavit tlaku Lukáše Vatera.

GT skupina 2 – Roman Krejčí opět s velkým náskokem před soupeři. Pořadí podobné, jako v minulých jízdách. Stále platí, že musíte stále jet. Zastávka v depu vás posouvá směrem vzad.

 

Finále 4 a konečné pořadí

F1

""

 

GT

""

 

S Yokomo GT pro mne dnes dobrý výsledek. Za tu nafouklou LiPo to stálo :-).

Zkoušel jsem komentovat 100 kolové závody a zazávodil si. Počasí o něco lepší jak včera.

Závod končí a je už pouze potřeba vyhlísit výsledky. To bude v režiji obou Hejtmánků a Romana Krejčího