Kategorie Hobby a možné návrhy

Igor Vlahovič


Kategorie Yokomo GT se tuto sezónu již nepojede v rámci žádného seriálu. To je jisté. Možnost se svézt s tímto podvozkem však bude možné v rámci kategorie Fšestock a v rámci Le Mans série. Já sám jej stále mám a očekává se ode mne účast na některém ze závodů. Ale to není jisté. Mám toho na zimu dost a všechno dělat prostě nelze.

A nyní ke kategorii Hobby. Ta je nyní naštěstí napříč naší zemí alespoň jednotná v technických pravidlech. Což je velmi dobře. A tak se svým podvozkem si zazávodíte na Rebels Race, Kopecký Cup, Na HITU tuším a zcela jistě i jinde.

Dle prvních reakcí by to měla být hlavně kategorie pro začátečníky a mírně pokročilé. Nicméně zakázat start zkušeným borcům by nebylo etické. Je jasné, že lepší jezdci budou v popředí a nováčci budou v zadní části pole.

Proto jsem se setkal s názorem typu rozdělit kategorii Hobby na výkonnostní skupiny a ty pak hodnotit zvláště. A jakmile se někdo zlepší, postoupí do té lepší.

Prostě něco jako první liga a druhá liga. Pokud jsem to vše správně zhruba pochopil. Názorů bylo více.

Rozhodně by to nemělo být stylem Fšestock, kde je omezení času na kolo. To je charakteristické pro tuto kategorii, kde se tak jezdí jiným stylem a musíte mu přijít na chuť. Hobby musí zůstat tak, aby junioři i starší začátečníci atd. jezdili naplno a zjišťovali tak své zlepšení a kvality.

Já jsem se rozhodl podpořit mládež v této sezóně a já na tom nic neměním. Děti do 15 let budou ode mne hodnoceny zvláště. Tedy tři nejlepší.

Myslím si, že už jen podpora mládeže motivací a případným hodnocením zvláště je krok vpřed. Nevím zda je dobré již něco zaběhlého nějak dělit na podskupiny apod.

Pravda je, že profesioální jezdci by v této kategorii startovat neměli. Ale ty ani nenapadne se zde hlásit. A také start s nejnovějším TC podvozkem není potřeba a vypadá to zajímavě. Prostě starší podvozky zde najdou využití. Ale už tu byla snaha zakázat nové podvozky, ale to se neujalo.

Víte všichni, jak to je v kategoriích. Jak se měnila technická pravidla, jak se vždy nachází cesta, jak být lepší i ve snaze vše srovnat.

Ale tady jde o Hobby a není potřeba tuto kategorii nikterak špičkovat. Děkujme pořadatelům, že tuto kategorii podporují a vyhlašují.

 

Nicméně každý názor se vítá a tak můžete diskutovat a sdělovat své názory na kategorii Hobby na FB skupině: https://www.facebook.com/groups/901004063260357/