Test pro kategorii Hobby a její podpora

Igor Vlahovič


Prvně k testu. Do šasi HB Cyclone TC Sport, což je hodně starý podvozek na dnešní dobu a nejedná se o výkřik techniky, jsem nainstaloval potřebnou elektroniku, nový motor HPI Saturn 20T, předepsaný převod a kroužil jsem na dráze Globus Brno. Byl trochu problém do tohoto šasi dát převod 7.1, ale po úpravách to nakonec dopadlo dobře.

Tento podvozek není špatný, ale má jistá omezení – například v dosažení určitých typů koncových převodů. Ale pokud jste modelář, poradíte si.

Jak test proběhl, jaký jsem udělal závěr uvidíte v tomto záznamu. Podrobnější článek se chystá pro časopis RC Cars.

 

A nyní k podpoře kategorie Hobby pro zimní sezónu 2014/2015.

Protože se mi tato kategorie líbí například pro rychlost modelu, pro reálnost karoserií a možnosti startovat i se staršími typy podvozků, rozhodl jsem se po dohodě s pořadatelem Winter Race Morava podpořit tuto kategorii. Na tento nápad jsem přišel, když jsem kroužil těch 30 minut na dráze Globus.

O co půjde ?

Kategorie by mohla být obsazená alespoň tak, jako minulý rok. A to tam jezdili jak junioři, tak i postarší pánové. Prostě piloti různých věkových kategorií a zkušeností. Samozřejmě, startovali tam i zkušení jezdci, kterým se líbí reálnost kategorie, jako mně. A tak se dá očekávat, že v tomto roce budou startovat znova. A to znamená, že na prvních místech se budou zřejmě umísťovat ti lepší jezdci.

Ale co junioři do 15. let a případně nově příchozí ? I v letní sezóně 2014 v rámci Kopecký Cup onroad jsem poznal nové šikovné tváře. A pokud pojedou i zimu, bude se jednat o zajímavě obsazenou kategorii.

Já jsem se však rozhodl podpořit mládež, respektive děti do 15 let. A tak pro každý závod připravím za portál Masters poháry s potiskem. A tři nejlepší jubioři každého závodu si odvezou tuto pozornost a Pořadatní. Bude záležet na každém z nich, jak pojede, jak se bude rychle učit jízdní stopu a styl jízdy.

Chci tak motivovat účast především rodičů s dětmi.

Kromě toho mne také napadla myšlenka odměnit na závěr jednoho jezdce, který v kategorii Hobby začne v této sezóně 2014/2015 a na daném závodě zajede dle mého názoru nejlépe. Tak tento účastník si také odveze maličkost. V tomto případě to ale nemusí být junior, ale klidně i pán v letech. Ale nepůjde o závodníka, který už má zkušenosti z jiných závodů. Musí přijít s RC modelem v podstatě poprvé.

Když jsem tuto myšlenku navrhl pořadateli, bylo mi sděleno, že i on podpoří začínající v kategorii Hobby a motor předepsaný do této kategorie dodá startujícímu za nižší cenu, než se prodává. Dle prvních informací by to byo za 300 Kč. Ulehčí se tak start nováčkům v této kategorii. Pořadatel také nastínil, že juniory i on sám odmění případnými sladkostmi apod. Vše je ještě v jednání, ale co se týče ocenění třech juniorů na závodě – zde mám jasno.

Do této kategori není nutné přijít se špičkovým podvozkem, stačí opravdu postarší model a i s TT-01E se dá plnohodnotně závodit. Nemusíte mít nová kola, stačí sada málo použitých pneu, baterie také nemusí být zcela ve 100% kapacitě. Ale u akumulátorů dbejte alespoň na napětí. Vězte, že když článek vaší LiPo nebude mít alespoň 4.19V na článek, nepojedete naplno.

Ale zase na druhou stranu. Nováčci a začínající nepřijedou do kategorie vyhrát, ale získávat zkušenosti, otrkat se. A není problém přijít za mnou a jinými zkušenými piloty a nechat si poradit. Ohledně stylu jízdy, nastavení podvozku atd. Ale v té rychlosti jede v podstatě všechno dobře 🙂

POZOR !!!

Ještě info ohledně časomíry AMB. RC klub Blansko, který bude závod Winter Race Morava měřit, má nejnovější AMB software. A ten již nepodporuje klonované AMB čipy. Takže je potřeba na toto myslet. Pořadatel zvažuje zakoupení několika AMB čipů pro případ zapůjčení. Ale nelze na to nyní zela spoléhat. I toto je v jednání. Proto i nově příchozí by měli na tuto eventualitu a skutečnost myslet.

Těším se na všechny piloty této kategorie bez rozdílu věku. O dalších přípravách budete zavčas informováni.