MČR ET 1/10 Svitavy zamyšlení

Igor Vlahovič


MČR ET 1/10 ve Svitavách je úspěšně za námi. Bylo celkem hodně sledované na internetu a dle statistiky i tady na portálu.

Po stránce informovanosti co se týče průběhu závodu, zde asi problém nebyl. Ale problém nastal v konečném hodnocení celého šampionátu. Tady je potřeba uvést věci na pravou míru, podívat se na to „jinak“, případně to porovnat s lety minulými.

Dostal jsem informaci, že informace na portálu mohou mít vliv na další vývoj na poli závodů RC modelů aut.  Či dokonce přímo na RCAČR. A že minimálně vyvolají diskusi. S tím prvním si nejdem až tak jistý, ta diskuse je reálná a nyní již probíhá na sociální síti FB. A to ohledně možné teamové spolupráce mezi závodníky.

Předem chci sdělit, že ze svého postavení nemám potřebu někomu lézt tam, kde jsme si všichni rovni. Snažím se psát objektivně, bohužel někdy to mohu dobře myslet, ale špatně formulovat. Ano, nemělo by se to stávat. Ale MČR je přeci jen jiný kalibr závodění. Má to být vrchol závodní sezóny ať už letní, nebo zimní.

Za čím si stojím, tak je celková úroveň závodu ve Svitavách. Organizačně dobře zvládnuto, komentáře a dohled nad stylem jízdy zde fungoval. Nikde nebyly vážnější prostoje a časový harmonogram byl dodržován. Osobně jsem neslyšel sprosté výrazy a excesy, které provázely jiná Mistrovství. Až do teamové strategie, u které jsem bohužel osobně nebyl, neb jsem psal závěr reportu.

A jsme u účasti na tomto závodě. Jak řekl předseda sekce kvalita předčila kvantitu. Takže účast byla solidní, jak jsem psal na konci reprotáže. Fakt je ten, že to mohlo být i mnohem horší. Ale pravda je taková, že na závodu tohoto formálu by se měla sjet celá republika. Pamatuji si doby, kdy jsem ještě aktivně závodil a v zimě v hale, ale i v létě např v Blansku bylo k vidění až 80 modelů na startu. Jezdili zde závodníci z Čech, Moravy… Tenkrát nebyl jen jeden termín, ale více. A dnes je to špatné. Účast v podstatě jako na klubovém závodě.

Ona účast na každém závodě je dost mizerná. Jezdím nyní  v létě po akcích a co do počtu modelů to není vyšší jak 30, někdy i méně.  A vy se ptáte proč. Tak jako já. A příčin může být několik: (nyní myšleno MČR)

– v den konání závodu se jedou další závodní podniky onroad i offrad (tuším, že dříve bylo pravidlo, že se nesměl pořádat v den konání MČR jiný závod)

– nesouhlas s nastavenými pravidly MČR včetně technických

– nutnost licence pro kategorie

– nastavení kategorií a jejich dělení

– bojktování neúčastí z jiného důvodu

– zcela jiné důvody, který si každý nalezne

 

Pravda je, že jsem na tomto závodě neviděl mnoho dobrých jezdců a kamarádů. Nevím kde byli, proč nepřijeli. Zda jeli závod jinde či prostě nechtěli absolvovat dvoudenní závod. Ale pravidla to tuším mají v sobě, že MČR se vždy jede jako dvoudenní i kdyby tam mělo startovat 15 jezdců. Třeba by pomohla změna pravidel v tomto směru. Do 100 lidí se to dá za den stihnout.

Znám závodníky, kteří by rádi jezdili na každý závodní seriál. Ale když se termíny kryjí, neví kam. A pak jedou tam, kde je lepší startovné, lepší podmínky v kategoriích atd.

Nejhorší je, že když jsem na závodech, slyším bohužel pomluvy jednoho pořadatele na druhého, pomluvy na jezdce, nadávání na pravidla, na chování jezdců a konkrétních jedinců. Pořadatelé si dělají jakoby naschvály, dávají si stejné termíny apod. Jednou je tam ten kamarád s tím, ale za měsíc už to je jinak. Je mi z toho smutno.

Ale i když to slyším, nechci to hned veřejně ventilovat. Tuším, že obyčejné čtenáře toto nezajímá a jsou zvědavi na foto, video a výsledky a postřehy. A možná by je tyto informace odradili od případného rozhodování. Zainteresovaní by toto info neradi četli. Ale jiní by to naopak přivítali, protože by z toho mohli profitovat například účastí apod. Dva se perou, třetí se směje. Ale tady to tak nebude fungovat. I většina dnešních obyčejných závodníků si chce užít závodění a nezajímají je žabomyší spory na scéně obchodní a pořadatelské.

Setkal jsem se s názorem, že Masters je hezky uhlazený portál, setkávám se s tím, že nejsem objektivní. Nemohu s tím souhlasit. Když člověk píše, musí u práce také rozumně uvažovat. Ta špína se hází kde na koho a to i na ty, se kterými přímo nespolupracuji a nepodporují mne. Takže by mi mělo být v té chvíli jedno, zda napíšu do éteru, že na něho pan XY nadává. Je to opravdu nutné ? Změní tento přístup zásadně něco ? Snad jen ukáže na osobnost a náturu daných jedinců…

Současné i budoucí závodníky zajímá, kde si budou moci zazávodit, kde se pobaví a nebudou poslouchat dohady, intrkování a pomlouvání. A já jsem taky pro. Už moc nezávodím, nedržel jsem vysílačku RC modelu auta dlouho. Ale nechybí mi to. Baví mne dokumentovat, natáčet a fotit.

Já tady nemohu ovlivnit, kolik závodů zde například bude tuto zimu, příští léto. To je na pořadatelích. Ti co pořádají se asi pořádání nevzdají. Noví snad již nepřibudou. A těch pořadatelů a možností je tolik (onroad, offroad), že se těžko všichni dohodnou tak, aby jsme mohli jezdit ke každému, byť je zdaleka. Sám jsem několikráte řešil, kam vlastně mám jet na reportáž. Obě akce byly zajímavé, na obou mne chtěli.

A když to je takto, co pak MČR. Co udělat, aby se zde sešli alespoň jednou za rok všichni příznivci v hojném počtu a pak po dva dny seriózně závodili ? Tak to je na diskutování nás všech. Všichni mají někdy hodně nápadů, případně jsou silní za klávesnicí svého PC, tabletu, mobilu na sociální síti. Ale vlastní článek na téma čehokoliv napíše málokdo.

Jak to funguje přímo v RCAČR ? Ví to představitelé sekcí na setkáních. Ale i zde není všechno zela v pořádku. A i z toho pramení problémy s pořádáním MČR. Možná to tak je.

Těch nešvarů je mnoho. Není nás zase tak moc, aby jsme se nějak dohodli. Pořád je tu skupina běžných závodníků, na druhé straně skupina pořadatelů. Kolikrát už tu byla snaha o sjednocení pravidel, různých společných seriálů. Vždy to nedopadlo úspěšně. Ale pořád se ale jedná a „uzavřenou“ a opakující se skupinu lidí.

Na diskusi, která se někde může zavést, se mohou řešit pravidla, termíny, kategorie a mnoho dalšího. Já jsem pro. Klidně se to může dít na FB profilu Masters.cz. Tyto stránky bych chtěl nechat pouze informativní. Vím jak to dopadlo občas v diskusi na již neexistujících portálech o RC problematice.

Pojďme tedy veřejně diskutovat o budoucnosti tohoto RC koníčku. Prostor k tomu vytvořím, ale obávám se, že se nic moc nezmění. Když se o to pokoušíme poměrně dlouho.

 

Co se týče teamové strategie na závodě MČR, ale i jiných. V kauze Svitav jsem u toho nebyl a tak mi nepřísluší se k tomu vyjadřovat. Toto se nyní řeší na sociální síti FB. Já jsem pouze zaslechl o tomto informaci při komentáři od klávesnice notebooku a zmínka o tom v článku byla.

 

Každpopádně pozor: dávám prostor každému slušnému člověku, aby zaslal svůj názor zde do redakce k tématu jakémukoliv. Třeba to pomůže při řešení situace do budoucnosti. Ale prostor měl kdokoliv již před tímto zamyšlením. Skončilo to však jen u interní komunikace například  v podobě e-mailu.

Tímto článkem jsem si udělal nepřátele, možná zase příznivce. Jak kdo se na tento obsah podíval a udělal si na to svůj názor. Nikomu se nelzde zavděčit, ale to ani nemám v úmyslu.

 

Na závěr jen znovu píši, že se snažím svoji práci dělat dobře a nemám zapotřebí se někomu přizpůsobovat.

Všem díky a pozornost. Jdu vytvořit na FB diskusní vlákno.

 

Zde je link na novou FB skupinu, kde se lze veřejně vyjádřit k problémum účasti MČR, pravidel, klubových závodů apod. https://www.facebook.com/groups/901004063260357/